Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Vegán töltött káposzta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 4 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 adag elkészítéséhez

Tepsihez (20x30 cm):

kevés olaj

Káposztatekercsekhez:

120 g rizs
300 g csiperkegomba
200 g füstölt tofu
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál őrölt fűszerpaprika
8 darab közepes vagy 4 darab nagyobb savanyított káposztalevél
kb. 2-3 evőkanál zabpehelyliszt
őrölt fekete bors

Káposztás körethez:

800 g savanyított szálas káposzta
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál őrölt, füstölt fűszerpaprika
4 darab babérlevél
őrölt fekete bors
őrölt borsikafű

Tálaláshoz:

Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A csiperkegombát megtisztítjuk és feldaraboljuk, a tofut kockázzuk, a vörös- és fokhagymát megpucoljuk. A káposztaleveleket és a szálas káposztát ízlés szerint hideg víz alatt, szűrőben átöblítjük. A káposztaleveleket szárazra töröljük, a vastag ereket kivágjuk, ha nagyobb leveleket használunk, kettévágjuk.

Elkészítés:

Káposztatekercsek:
A rizst átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.

Az előkészített csiperkegombát és tofut késes aprítóban, külön-külön morzsás állagúra törjük, a vörös- és fokhagymát finomra aprítjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a kétféle hagymát kevés sóval megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd jól elkeverjük. Visszatesszük a serpenyőt a tűzre, beletesszük a gombát és átpirítjuk. Hozzáadjuk a tofut, még pár percet sütjük erősebb lángon, amíg elfő alóla a nedvesség, közben sózzuk, borsozzuk. Félretesszük hűlni, majd a langyos rizst és a gombás-tofus keveréket összekeverjük. Annyi zabpehelylisztet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza, ezután összedolgozzuk, és 8 darab egyforma méretű hosszúkás „fasírtot” formázunk belőle. Ezeket egy-egy előkészített káposztalevélbe csomagoljuk: a káposztalevél szélére tesszük a formázott masszát, két oldalról felhajtjuk a levél oldalait, majd feltekerjük.

Káposztás köret:
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a vöröshagymát kevés sóval megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd jól elkeverjük. Visszatesszük a serpenyőt a tűzre, rászórjuk a káposztát, hozzáadjuk a babérleveleket, ízlés szerint sóval, borssal, borsikafűvel fűszerezzük. Kevergetve 25-30 percet pároljuk kevés vizet aláöntve. Közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A káposztát a kiolajozott tepsibe simítjuk, és elrendezzük a tetején a káposztatekercseket úgy, hogy hagyunk köztük kellő helyet (így könnyebb lesz forgatni). Kevés vizet öntünk a tepsibe, majd lefedjük alufóliával. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vegán töltött káposztát készre sütjük, félidőben a tekercseket megfordítjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tálalás előtt a babérleveleket eltávolítjuk. A kész vegán töltött káposztát Creme VEGA-val meglocsolva tálaljuk.

Tipp:

Csiperkegomba helyett vegyes erdei gombákkal is elkészíthetjük a tölteléket.
Vegán töltött káposzta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!