Vegetáriánus pide (török pizza)
Hozzávalók
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        250 ml tej
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        400 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 ml étolaj, pl. olívaolaj (5 evőkanál)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Töltelékhez:
                                        200 g grillezett piros paprika konzerv
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g koktélparadicsom
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 fej mogyoróhagyma
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 gerezd fokhagyma
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb.1 evőkanál étolaj, pl. olívaolaj
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál aprított metélőpetrezselyem
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 teáskanál zatar fűszerkeverék
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g feta sajt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Kenéshez:
                                        kb.1 evőkanál tej
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb.1 evőkanál étolaj, pl. olívaolaj
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Elkészítés:
                                    Tészta:
A tejet felmelegítjük. A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a langyos tejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük (kb. 45-50 perc), míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A paprikát szűrőn jól lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és negyedeljük. A hagyma héját lehúzzuk, és finom kockákra vágjuk. A fokhagymagerezd héját lehúzzuk, és finomra aprítjuk vagy fokhagymanyomón összezúzzuk. A paprikát kockákra vágjuk.
Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és 5 perc alatt megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát és az aprított petrezselymet, és röviden megpároljuk a hagymával együtt. Belekeverjük a fűszerkeveréket, és a tölteléket hagyjuk egy kicsit kihűlni.
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Tészta nyújtása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és kb. 10 egyforma méretű adagra osztjuk. Az adagokat először golyókká formázzuk, majd enyhén lisztezett felületen ovális lepénnyé (kb. 20 x 10 cm) kinyújtjuk.
Pide töltése és sütése:
A feta sajtot szétmorzsoljuk, és a töltelékbe keverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a lepényeken, és kb. 2 cm peremet szabadon hagyunk. A tésztaperemeket a hosszanti oldalukon először az egyik, majd a másik oldaláról behajtjuk (kép). A végeket kicsit összenyomkodjuk. A tejet összekeverjük az olívaolajjal, és a peremeket vékonyan megkenjük. A pide-ket a tepsibe tesszük, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pide-t legjobb, ha langyosan tálaljuk vagy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
                            A tejet felmelegítjük. A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a langyos tejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük (kb. 45-50 perc), míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A paprikát szűrőn jól lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és negyedeljük. A hagyma héját lehúzzuk, és finom kockákra vágjuk. A fokhagymagerezd héját lehúzzuk, és finomra aprítjuk vagy fokhagymanyomón összezúzzuk. A paprikát kockákra vágjuk.
Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és 5 perc alatt megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát és az aprított petrezselymet, és röviden megpároljuk a hagymával együtt. Belekeverjük a fűszerkeveréket, és a tölteléket hagyjuk egy kicsit kihűlni.
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Tészta nyújtása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és kb. 10 egyforma méretű adagra osztjuk. Az adagokat először golyókká formázzuk, majd enyhén lisztezett felületen ovális lepénnyé (kb. 20 x 10 cm) kinyújtjuk.
Pide töltése és sütése:
A feta sajtot szétmorzsoljuk, és a töltelékbe keverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a lepényeken, és kb. 2 cm peremet szabadon hagyunk. A tésztaperemeket a hosszanti oldalukon először az egyik, majd a másik oldaláról behajtjuk (kép). A végeket kicsit összenyomkodjuk. A tejet összekeverjük az olívaolajjal, és a peremeket vékonyan megkenjük. A pide-ket a tepsibe tesszük, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pide-t legjobb, ha langyosan tálaljuk vagy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
                                    Zatar fűszerkeverék helyett ízesíthetjük a tölteléket kakukkfűvel, oregánóval és darált szezámmaggal. Más keleti fűszerkeverékeket (pl. Ras el Hanout) is használhatunk.
A pide-t könnyen előkészíthetjük, és sütési hőmérsékleten egyszerűen még egyszer átsütjük.
                            A pide-t könnyen előkészíthetjük, és sütési hőmérsékleten egyszerűen még egyszer átsütjük.
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                    
                                            
                Vegetáriánus pide (török pizza)
Hozzávalók
kb. 10 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        250 ml tej
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        400 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 ml étolaj, pl. olívaolaj (5 evőkanál)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Töltelékhez:
                                        200 g grillezett piros paprika konzerv
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g koktélparadicsom
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 fej mogyoróhagyma
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 gerezd fokhagyma
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb.1 evőkanál étolaj, pl. olívaolaj
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál aprított metélőpetrezselyem
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 teáskanál zatar fűszerkeverék
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g feta sajt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Kenéshez:
                                        kb.1 evőkanál tej
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb.1 evőkanál étolaj, pl. olívaolaj
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
                                    Tészta:
A tejet felmelegítjük. A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a langyos tejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük (kb. 45-50 perc), míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A paprikát szűrőn jól lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és negyedeljük. A hagyma héját lehúzzuk, és finom kockákra vágjuk. A fokhagymagerezd héját lehúzzuk, és finomra aprítjuk vagy fokhagymanyomón összezúzzuk. A paprikát kockákra vágjuk.
Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és 5 perc alatt megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát és az aprított petrezselymet, és röviden megpároljuk a hagymával együtt. Belekeverjük a fűszerkeveréket, és a tölteléket hagyjuk egy kicsit kihűlni.
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Tészta nyújtása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és kb. 10 egyforma méretű adagra osztjuk. Az adagokat először golyókká formázzuk, majd enyhén lisztezett felületen ovális lepénnyé (kb. 20 x 10 cm) kinyújtjuk.
Pide töltése és sütése:
A feta sajtot szétmorzsoljuk, és a töltelékbe keverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a lepényeken, és kb. 2 cm peremet szabadon hagyunk. A tésztaperemeket a hosszanti oldalukon először az egyik, majd a másik oldaláról behajtjuk (kép). A végeket kicsit összenyomkodjuk. A tejet összekeverjük az olívaolajjal, és a peremeket vékonyan megkenjük. A pide-ket a tepsibe tesszük, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pide-t legjobb, ha langyosan tálaljuk vagy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
                            A tejet felmelegítjük. A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a langyos tejet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük (kb. 45-50 perc), míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A paprikát szűrőn jól lecsöpögtetjük. A paradicsomot megmossuk, és negyedeljük. A hagyma héját lehúzzuk, és finom kockákra vágjuk. A fokhagymagerezd héját lehúzzuk, és finomra aprítjuk vagy fokhagymanyomón összezúzzuk. A paprikát kockákra vágjuk.
Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és 5 perc alatt megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát és az aprított petrezselymet, és röviden megpároljuk a hagymával együtt. Belekeverjük a fűszerkeveréket, és a tölteléket hagyjuk egy kicsit kihűlni.
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C(előmelegítve)
Tészta nyújtása:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer átgyúrjuk, és kb. 10 egyforma méretű adagra osztjuk. Az adagokat először golyókká formázzuk, majd enyhén lisztezett felületen ovális lepénnyé (kb. 20 x 10 cm) kinyújtjuk.
Pide töltése és sütése:
A feta sajtot szétmorzsoljuk, és a töltelékbe keverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a lepényeken, és kb. 2 cm peremet szabadon hagyunk. A tésztaperemeket a hosszanti oldalukon először az egyik, majd a másik oldaláról behajtjuk (kép). A végeket kicsit összenyomkodjuk. A tejet összekeverjük az olívaolajjal, és a peremeket vékonyan megkenjük. A pide-ket a tepsibe tesszük, és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-22 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A pide-t legjobb, ha langyosan tálaljuk vagy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
                                    Zatar fűszerkeverék helyett ízesíthetjük a tölteléket kakukkfűvel, oregánóval és darált szezámmaggal. Más keleti fűszerkeverékeket (pl. Ras el Hanout) is használhatunk.
A pide-t könnyen előkészíthetjük, és sütési hőmérsékleten egyszerűen még egyszer átsütjük.
                            A pide-t könnyen előkészíthetjük, és sütési hőmérsékleten egyszerűen még egyszer átsütjük.
                                            Legújabb cikkek
    1
                        
            
    Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
    2
                        
            
    Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
    3
                        
            
    Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
                    
                    
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?