Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Zablisztes kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

250 g búza kenyérliszt
125 g zabpehelyliszt
125 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g nagy szemű zabpehely
1 evőkanál (kb. 10 g) só
1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
kb. 380 ml meleg víz
4 evőkanál napraforgóolaj

Szóráshoz:

1 evőkanál nagy szemű zabpehely
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a liszteket, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a zabpelyhet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben még adunk hozzá kevés meleg vizet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és ovális formájú cipót formázunk belőle. A cipót sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. A tetejét éles késsel 4 helyen (max. 1 cm mélyen) bevágjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen további 1 órát kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Sütés előtt a kenyér tetejét lekenjük vízzel, és megszórjuk a zabpehellyel. A tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, a kenyeret megsütjük. A sütési idő első 30 perce után a sütő hőmérsékletét mérsékeljük:

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C

Sütési idő kb. 50-52 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kenyeret rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

A kenyér tetejét napraforgómaggal is megszórhatjuk.
Zablisztes kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!