Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Zablisztes kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

250 g búza kenyérliszt
125 g zabpehelyliszt
125 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g nagy szemű zabpehely
1 evőkanál (kb. 10 g) só
1 teáskanál (kb. 7 g) cukor
kb. 380 ml meleg víz
4 evőkanál napraforgóolaj

Szóráshoz:

1 evőkanál nagy szemű zabpehely

Elkészítés

Elkészítés:

Tészta:
Egy tálban összekeverjük a liszteket, a szárított rozskovászt, az instant élesztőt, a zabpelyhet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben még adunk hozzá kevés meleg vizet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és ovális formájú cipót formázunk belőle. A cipót sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. A tetejét éles késsel 4 helyen (max. 1 cm mélyen) bevágjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen további 1 órát kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Sütés előtt a kenyér tetejét lekenjük vízzel, és megszórjuk a zabpehellyel. A tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, a kenyeret megsütjük. A sütési idő első 30 perce után a sütő hőmérsékletét mérsékeljük:

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C

Sütési idő kb. 50 perc

A kenyeret rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tipp:

A kenyér tetejét napraforgómaggal is megszórhatjuk.
Zablisztes kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2020-11-27
0 Kedvelés

Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!

Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-25
1 Kedvelés

Birsalma, az ősz kedvence

Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-20
1 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!