Zalai kelt palacsinta
Hozzávalók
Tésztához:
500 ml langyos tej
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 darab tojás (M-es)
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
Sütéshez:
némi étolaj, pl. napraforgóolaj
Tálaláshoz:
tetszőleges ízű lekvár
Elkészítés
Előkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket habbá verjük.
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a búzalisztet, a vanillincukrot és a sót, majd kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük. Ezután spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, és a masszát letakarva, szobahőmérsékleten kb. 20 percet pihenni hagyjuk.
Egy kb. 24 cm átmérőjű palacsintasütőben kevés zsiradékot hevítünk. Beleöntünk egy szűk merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen elterítjük, a merőkanál hátoldalával eligazgatjuk. Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, és fa spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárgára sütjük. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, minden sütés előtt átkeverjük a tésztát.
Tálalás:
Tetszőleges ízű lekvárral megtöltve, négybe hajtva vagy feltekerve tálaljuk a palacsintákat.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a búzalisztet, a vanillincukrot és a sót, majd kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük. Ezután spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, és a masszát letakarva, szobahőmérsékleten kb. 20 percet pihenni hagyjuk.
Egy kb. 24 cm átmérőjű palacsintasütőben kevés zsiradékot hevítünk. Beleöntünk egy szűk merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen elterítjük, a merőkanál hátoldalával eligazgatjuk. Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, és fa spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárgára sütjük. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, minden sütés előtt átkeverjük a tésztát.
Tálalás:
Tetszőleges ízű lekvárral megtöltve, négybe hajtva vagy feltekerve tálaljuk a palacsintákat.
Tipp:
A kelt palacsinta tésztája alapvetően sűrűbb, habosabb a hagyományos palacsintatésztánál. Ha sütés közben mégis túlzottan besűrűsödik, néhány evőkanál szénsavas ásványvíz vagy szódavíz hozzáadásával javíthatunk az állagán.
Kedvencnek jelölöm
Zalai kelt palacsinta
Hozzávalók
kb. 8-10 darab elkészítéséhez
Tésztához:
500 ml langyos tej
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
2 darab tojás (M-es)
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
Sütéshez:
némi étolaj, pl. napraforgóolaj
Tálaláshoz:
tetszőleges ízű lekvár
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket habbá verjük.
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a búzalisztet, a vanillincukrot és a sót, majd kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük. Ezután spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, és a masszát letakarva, szobahőmérsékleten kb. 20 percet pihenni hagyjuk.
Egy kb. 24 cm átmérőjű palacsintasütőben kevés zsiradékot hevítünk. Beleöntünk egy szűk merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen elterítjük, a merőkanál hátoldalával eligazgatjuk. Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, és fa spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárgára sütjük. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, minden sütés előtt átkeverjük a tésztát.
Tálalás:
Tetszőleges ízű lekvárral megtöltve, négybe hajtva vagy feltekerve tálaljuk a palacsintákat.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, a búzalisztet, a vanillincukrot és a sót, majd kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük. Ezután spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot, és a masszát letakarva, szobahőmérsékleten kb. 20 percet pihenni hagyjuk.
Egy kb. 24 cm átmérőjű palacsintasütőben kevés zsiradékot hevítünk. Beleöntünk egy szűk merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen elterítjük, a merőkanál hátoldalával eligazgatjuk. Amint aranysárga színűvé válik a tészta széle, óvatosan alányúlunk, és fa spatulával átfordítjuk, majd a másik oldalát is aranysárgára sütjük. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, minden sütés előtt átkeverjük a tésztát.
Tálalás:
Tetszőleges ízű lekvárral megtöltve, négybe hajtva vagy feltekerve tálaljuk a palacsintákat.
Tipp:
A kelt palacsinta tésztája alapvetően sűrűbb, habosabb a hagyományos palacsintatésztánál. Ha sütés közben mégis túlzottan besűrűsödik, néhány evőkanál szénsavas ásványvíz vagy szódavíz hozzáadásával javíthatunk az állagán.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?