Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Zöldséges lepény zöldfűszeres öntettel

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 25x30 cm):

zsiradék

Tésztához:

200 g búzaliszt
75 g hideg vaj vagy margarin
1 teáskanál só
75 ml hideg víz

Töltelékhez:

500 g édes káposzta
1 közepes fej hagyma
2 evőkanál étolaj
1 teáskanál cukor
300 g cékla (főtt)
250 g friss vagy fagyasztott borsó
100 g koktélparadicsom

Öntethez:

400 g tejföl 20 %-os
3 darab tojás (M-es)
kb. 1 teáskanál só
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 - 3 evőkanál aprított petrezselyem
2 - 3 evőkanál aprított bazsalikom levelek
100 g trappista sajt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük. Kis darabokban hozzáadjuk a vajat vagy margarint, majd kézzel finomra morzsoljuk. Hozzáadjuk a sót és a vizet, és gyorsan puha tésztává gyúrjuk. A tésztát laposra nyomkodjuk, és letakarva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Töltelék:
A káposztát megtisztítjuk, és kb. 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és finomra vágjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és röviden megpároljuk benne a hagymakockákat, majd hozzáadjuk a káposztadarabokat, és keverés közben kb. 5 percig pároljuk. Cukorral és sóval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A céklát kis kockákra vágjuk. A borsót megpucoljuk vagy kiolvasztjuk. A paradicsomot megmossuk és elfelezzük.
A tepsit zsiradékkal kikenjük és sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 30x35 cm lappá nyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a formát, hogy a tészta egy kicsit túlnyúljon. Villával többször megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a lepényt elősütjük.

Sütési idő: kb. 12-14 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Öntet:
A tejfölt a tojásokkal összekeverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük az aprított zöldfűszereket.
A cékladarabokat és a borsót elosztjuk az elősütött lepényen. Rátesszük a káposztát. A sajtot lereszeljük, és egyenletesen rászórjuk. Az öntettel leöntjük, és elosztjuk rajta a paradicsomot. A tepsit a sütő alsó részébe lévő rácsra tesszük és a lepényt készre sütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

A lepényt forrón vagy hidegen tálaljuk.

Tippek:

A lepény mellé nagyon ízletes egy friss saláta.
A lepényt elkészíthetjük 28 cm Ø formában is.
Zöldséges lepény zöldfűszeres öntettel

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!