
Zöldséges lepény zöldfűszeres öntettel



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 25x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük. Kis darabokban hozzáadjuk a vajat vagy margarint, majd kézzel finomra morzsoljuk. Hozzáadjuk a sót és a vizet, és gyorsan puha tésztává gyúrjuk. A tésztát laposra nyomkodjuk, és letakarva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Töltelék:
A káposztát megtisztítjuk, és kb. 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és finomra vágjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és röviden megpároljuk benne a hagymakockákat, majd hozzáadjuk a káposztadarabokat, és keverés közben kb. 5 percig pároljuk. Cukorral és sóval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A céklát kis kockákra vágjuk. A borsót megpucoljuk vagy kiolvasztjuk. A paradicsomot megmossuk és elfelezzük.
A tepsit zsiradékkal kikenjük és sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 30x35 cm lappá nyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a formát, hogy a tészta egy kicsit túlnyúljon. Villával többször megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a lepényt elősütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Öntet:
A tejfölt a tojásokkal összekeverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük az aprított zöldfűszereket.
A cékladarabokat és a borsót elosztjuk az elősütött lepényen. Rátesszük a káposztát. A sajtot lereszeljük, és egyenletesen rászórjuk. Az öntettel leöntjük, és elosztjuk rajta a paradicsomot. A tepsit a sütő alsó részébe lévő rácsra tesszük és a lepényt készre sütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
A lepényt forrón vagy hidegen tálaljuk.
Tippek:
A lepényt elkészíthetjük 28 cm Ø formában is.


Zöldséges lepény zöldfűszeres öntettel
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 25x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük. Kis darabokban hozzáadjuk a vajat vagy margarint, majd kézzel finomra morzsoljuk. Hozzáadjuk a sót és a vizet, és gyorsan puha tésztává gyúrjuk. A tésztát laposra nyomkodjuk, és letakarva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Töltelék:
A káposztát megtisztítjuk, és kb. 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk. A hagyma héját lehúzzuk, és finomra vágjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és röviden megpároljuk benne a hagymakockákat, majd hozzáadjuk a káposztadarabokat, és keverés közben kb. 5 percig pároljuk. Cukorral és sóval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A céklát kis kockákra vágjuk. A borsót megpucoljuk vagy kiolvasztjuk. A paradicsomot megmossuk és elfelezzük.
A tepsit zsiradékkal kikenjük és sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 30x35 cm lappá nyújtjuk, és úgy béleljük ki vele a formát, hogy a tészta egy kicsit túlnyúljon. Villával többször megszurkáljuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a lepényt elősütjük.
Sütési idő: kb. 12-14 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Öntet:
A tejfölt a tojásokkal összekeverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük az aprított zöldfűszereket.
A cékladarabokat és a borsót elosztjuk az elősütött lepényen. Rátesszük a káposztát. A sajtot lereszeljük, és egyenletesen rászórjuk. Az öntettel leöntjük, és elosztjuk rajta a paradicsomot. A tepsit a sütő alsó részébe lévő rácsra tesszük és a lepényt készre sütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
A lepényt forrón vagy hidegen tálaljuk.
Tippek:
A lepényt elkészíthetjük 28 cm Ø formában is.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?