Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Áfonyás pite

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kapcsos tortaformához (kb. Ø 30 cm):

némi zsiradék

Élesztős tésztához:

100 ml tej
25 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
30 g cukor
1 darab tojásfehérje (M-es)

Linzer tésztához:

125 g búzaliszt
75 g lágy vaj vagy margarin
50 g cukor
1 evőkanál tej

Töltelékhez:

1 evőkanál tej
480 g fagyasztott áfonya (lecsepegtetve)
1 evőkanál cukor
1 csipet őrölt fahéj

Kenéshez:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A töltelékhez az áfonyát egy szűrőn csepegtessük le és a folyadékot tegyük félre.

Elkészítés:

Kelt tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.

Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.

A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.

Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.

Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.

Tippek:

Tálaljuk a pitét desszertként egy gombóc vaníliafagylalttal.
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.
Áfonyás pite

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!