Áfonyás pite
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (kb. Ø 30 cm):
némi zsiradék
Élesztős tésztához:
100 ml tej
25 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
30 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojásfehérje (M-es)
Linzer tésztához:
125 g búzaliszt
75 g lágy vaj vagy margarin
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 evőkanál tej
Töltelékhez:
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 evőkanál tej
480 g fagyasztott áfonya (lecsepegtetve)
40 g Dr. Oetker Étkezési keményítő
1 evőkanál cukor
1 csipet őrölt fahéj
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Elkészítés
Előkészítés:
A töltelékhez az áfonyát egy szűrőn csepegtessük le és a folyadékot tegyük félre.
Elkészítés:
Kelt tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.
Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.
Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.
Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.
Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.
Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.
Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.
Tippek:
Tálaljuk a pitét desszertként egy gombóc vaníliafagylalttal.
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.
Kedvencnek jelölöm
Áfonyás pite
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (kb. Ø 30 cm):
némi zsiradék
Élesztős tésztához:
100 ml tej
25 g vaj vagy margarin
250 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
30 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 darab tojásfehérje (M-es)
Linzer tésztához:
125 g búzaliszt
75 g lágy vaj vagy margarin
50 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 evőkanál tej
Töltelékhez:
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 evőkanál tej
480 g fagyasztott áfonya (lecsepegtetve)
1 evőkanál cukor
1 csipet őrölt fahéj
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A töltelékhez az áfonyát egy szűrőn csepegtessük le és a folyadékot tegyük félre.
Elkészítés:
Kelt tészta:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.
Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.
Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.
Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.
Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.
Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.
Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.
Tippek:
Tálaljuk a pitét desszertként egy gombóc vaníliafagylalttal.
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?