
Áfonyás pite



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (kb. Ø 30 cm):
Élesztős tésztához:
Linzer tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.
Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.
Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.
Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.
Tippek:
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.


Áfonyás pite
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (kb. Ø 30 cm):
Élesztős tésztához:
Linzer tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint. Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, valamint a tejes-zsíros keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Linzer tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy tésztát kapjunk. Ezután formázzuk a tésztát tekerccsé.
Töltelék:
Mérjünk ki 300 ml-t az összegyűjtött folyadékból. Ha nincs elegendő lecsepegtetett lé, akkor pótoljuk ki 100 %-os almalével. Keverjük össze a keményítőt a cukorral és 4 evőkanálnyi folyadékkal. Forraljuk fel a maradék folyadékot. Keverjük a cukorral kikevert keményítőt a tűzről levett folyadékba, és rövid ideig forraljuk fel. Keverjük bele az áfonyát és a fahéjat, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát zsiradékkal kenjük ki, majd melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Az élesztős tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, vegyük ki a tálból, és lisztezett munkafelületen jól összegyúrjuk a linzertésztával. A tészta 2/3-át kerek lappá (Ø kb. 34 cm) sodorjuk ki, és béleljük ki a formát .A tésztát kb. 1 cm-re a forma tetejétől nyomkodjuk a forma széléhez, széle alatt vágjuk le. Villával szurkáljuk meg az alját. A maradék tésztát tegyük félre.
Terítsük az áfonyás tölteléket az alapra, és egyenletesen kenjük el. A megmaradt tésztát kerek lappá sodorjuk ki (Ø kb. 30 cm). Vágjunk ki apró motívumokat, pl. szíveket (4-5 cm), tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval. Helyezzük a kivágott motívumokat tetszés szerint a töltelékre, és enyhén nyomkodjuk le.
Kenés:
Keverjük jól össze a tojássárgáját és a tejet, és kenjük meg vele a motívumokat. Hagyjuk a tésztát meleg helyen további kb. 10-15 percig kelni. Ezután helyezzük a sütőformát a sütő alsó részébe és süssük meg a pitét.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A formát tegyük egy süteményrácsra és kb. 20 percig hagyjuk a süteményt a formában. A pitét melegen tálaljuk.
Tippek:
Áfonya helyett használhatunk meggyet is.
A pitét pite- vagy quiche-formában (Ø 28 vagy 30 cm) is megsüthetjük.
A pite fagyasztásra is alkalmas.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?