Családi kedvencek Airfryerben
A családi receptkönyv legkedvesebb mindennapi süteményei Airfryerben is elkészíthetőek. Süssünk finomakat gyorsan és energiahatékonyan!
Leveles tésztából készült sütemények
A Dr. Oetker friss, sütésre kész leveles tésztája az egyik legpraktikusabb megoldás sietős napokra. Tartsuk be a csomagoláson leírtakat: a hűtőből kivett tésztát felhasználás előtt rövid ideig pihentetni szükséges, ezt a lépést Airfryer esetén se hagyjuk ki! Ezután jöhet a kreatív alkotás: töltsük, ízesítsük, formázzuk kedvünkre, sós és édes leveles sütiket egyaránt süthetünk zöldségestől a mogyorókrémesig. A sütőnk kosarában hagyjunk egy kis helyet a sütemények között, és mindenképpen figyeljünk a receptben megadott töltelék mennyiségére, ne töltsük túl a tésztát, ugyanis könnyen kifolyhat, ráéghet a töltelék. A frissen elkészült süteményt hagyjuk a kihúzott kosárban hűlni, forrón még lágyabb, puhább, így deformálódhat, törhet.
Jön a szezon: az adventi vásár finomságai
Kétségkívül az egyik leghangulatosabb téli program a vásározás, családi kikapcsolódásnak is tökéletes. Szerencsére a kedvenc ételeinkről akkor sem kell lemondanunk, ha épp nincs időnk ellátogatni a közeli rendezvényre, a klasszikus ízeket megidézhetjük otthon, sőt ebben a forró levegős sütőnk is segítségünkre lesz. A langalló rajongóinak villámgyors, „hamis” langallót süthetünk, aminek az alapját a feljebb már említett leveles tészta adja. Kenjük meg fokhagymás Creme VEGA-val, osszunk el rajta kolbászkarikákat, hagymát és sajtot, akárcsak a vásárban.
Vásári fánk otthon, olajszag nélkül? A sütőporos, a kelt és az égetett tésztás fánkok egyaránt alkalmasak Airfryerben sütéshez, természetesen a végeredmény kissé eltér majd attól, mintha bő olajban sütöttük volna, a fánk-élmény viszont garantált. Törekedjünk kisebb méretű fánkok formázására és a kosarat se pakoljuk dugig, hogy egyenletesen tudjanak készre sülni, a sütési idő felénél pedig ne felejtsük el átrendezni, megforgatni a tésztadarabokat. Az Airfryeres fánkok nem teljesen olajmentesek: a sütő kosarába helyezett fánkokat olajjal kenjük le (vagy olajsprayjel fújjuk le), ezzel egyrészről az aranybarna színt és a ropogós külsőt biztosítjuk, másrészről megvédjük a süteményt a kiszáradástól. A sütő kosarába tegyünk Airfryer-sütőpapírt, és erre helyezzük az előkészített, formázott tésztát. Speciális, Airfryerbe helyezhető szilikon fánksütő formát is beszerezhetünk, ami segít megőrizni a fánkok formáját sülés közben.
Hétköznapra gyorsan, finomat!
A villámgyorsan összeállítható „keverem-kavarom” sütemények a hétköznapok hősei. Csak kikeverjük a tésztát, a munka többi részét pedig rábízhatjuk az Airfryerünkre. A Dr. Oetker speciális Airfryer Sütőpor könnyeddé, légiessé varázsolja a tésztánkat, legyen szó muffinokról, minikuglófokról, kisebb méretű kerek sütikről. Ezek a sütemények tökéletesek uzsonnára, kávé mellé, vagy édes reggelihez. Hasonlóan sokoldalúak a kekszek, amelyekből süthetünk édes verziókat például csokicseppekkel, vagy sós változatokat sok-sok sajttal. Egy alap kekszreceptben rengeteg variációs lehetőség rejlik: osszuk három részre a tésztát, az egyikbe gyúrjunk csokicseppeket vagy kis darabokra vágott csokoládét, a másikba aszalt gyümölcsöket, az utolsóba pedig kerülhet egy kis marék durvára vágott olajos mag. Ezzel a praktikával nem csak változatosabbá tesszük a családi kekszes doboz tartalmát, hanem az apró maradékokat is fel tudjuk használni, így semmi sem vész kárba.
Persze, sőt a Dr. Oetker friss, sütésre kész leveles tésztája erre tökéletes. Csak ne feledd, hogy a hűtőből kivett tésztát pihentetni kell, és ne tölts túl a töltelékkel, hogy ne folyjon ki vagy égjen meg!
Igen, a sütőporos, kelt és égetett tésztás fánk receptek egyaránt alkalmasak lehetnek airfryerben sütésre is. A tésztához érdemes inkább a Dr. Oetker speciális Airfryer Sütőporát használni, kisebb méreteket formázz, kend meg pici olajjal vagy olajsprayvel fújd le, és a sütés felénél forgasd meg őket, hogy egyenletesen süljenek meg.
A hűtőből kivett tészta rövid pihentetése szükséges ahhoz, hogy jól süljon meg és szép formáját megtartsa az Airfryerben – ezt a lépést nem szabad kihagyni!
Használj leveles tésztát alapként, kend meg fokhagymás Creme VEGA-val, majd szórd rá a kolbászkarikákat, hagymát és sajtot – és már mehet is a sütőbe!
Ha túlzsúfolod a kosarat, a sütemények nem sülnek meg egyenletesen. Hagyjunk helyet közöttük, hogy a forró levegő egyenletes hőt tudjon biztosítani.
Az Airfryer sütőpapír megakadályozza a ragadást, a speciális szilikon forma pedig segít megőrizni a fánkok szép kerek formáját a sülés közben.
Igen, a leveles tésztából bármi készíthető – zöldséges töltelék, mogyorókrém, kolbász és sajt – az Airfryer mindent egyforma jól megsüt.
Oszd három részre a tésztát, az egyik részbe csokicseppeket, másikba aszalt gyümölcsöket, a harmadikba pedig magokat gyúrj – így nincs pazarlás és sokféle süti lesz a dobozban!
Kapcsolódó cikkek
Családi kedvencek Airfryerben
A családi receptkönyv legkedvesebb mindennapi süteményei Airfryerben is elkészíthetőek. Süssünk finomakat gyorsan és energiahatékonyan!
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.