Aszalt gyümölcsös ropogós mártogatós
Hozzávalók
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Mogyoró-ropogóshoz:
                                        50 g mogyoró
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        40 g sózott földimogyoró
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        ½ teáskanál őrölt fahéj
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál juharszirup vagy méz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 késhegynyi tengeri só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Mártogatóshoz:
                                        100 g aszalt gyümölcs
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 ml víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 gerezd fokhagyma
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        ½ teáskanál őrölt gyömbér
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál mandulakrém
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál narancs- vagy citromlé
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kurkuma
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál fehér ecet
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 pohár tejföl 20 %-os (150 g)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        frissen őrölt bors
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        őrölt római kömény
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        curry
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        chilipehely
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Előkészítés:
                                    A mártogatóshoz az aszalt gyümölcsöt főzőedényben vízzel felforraljuk, és kb. 20 percig fedő nélkül lassú tűzön főzzük, közben időnként megkeverjük. A ropogóshoz a tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
                            Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
                                    Ropogós:
A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
                            A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
Tippek:
                                    Kombináljuk a mártogatóst bacon-ös kenyérpálcikával vagy egyszerűen nachos-szal.
A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
                            A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                    
                                            
                Aszalt gyümölcsös ropogós mártogatós
Hozzávalók
kb. 12 adag elkészítéséhez
Tepsihez:
                                        sütőpapír
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Mogyoró-ropogóshoz:
                                        50 g mogyoró
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        40 g sózott földimogyoró
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        ½ teáskanál őrölt fahéj
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál juharszirup vagy méz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 késhegynyi tengeri só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Mártogatóshoz:
                                        100 g aszalt gyümölcs
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 ml víz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 gerezd fokhagyma
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        ½ teáskanál őrölt gyömbér
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 teáskanál mandulakrém
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál narancs- vagy citromlé
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kurkuma
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál fehér ecet
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 pohár tejföl 20 %-os (150 g)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        frissen őrölt bors
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        őrölt római kömény
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        curry
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        chilipehely
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
                                    A mártogatóshoz az aszalt gyümölcsöt főzőedényben vízzel felforraljuk, és kb. 20 percig fedő nélkül lassú tűzön főzzük, közben időnként megkeverjük. A ropogóshoz a tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
                            Alsó- és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
                                    Ropogós:
A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
                            A mogyorót és a földimogyorót durvára aprítjuk, tálba öntjük, majd összekeverjük a fahéjjal, a juharsziruppal és a sóval. Elosztjuk a tepsiben, és a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A mogyorós keveréket a tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Mártogatós:
A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Az aszalt gyümölcsöt keverőpohárba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a mandulakrémet, a narancs- vagy citromlevet, a kurkumát, az ecetet és a tejfölt, majd botmixerrel finomra pürésítjük. Sóval, borssal, köménnyel, curryvel és chilipehellyel ízesítjük. A mártogatóst egy kicsit állni hagyjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a ropogóssal megszórjuk vagy mellé tálaljuk.
Tippek:
                                    Kombináljuk a mártogatóst bacon-ös kenyérpálcikával vagy egyszerűen nachos-szal.
A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
                            A mogyoró-ropogóst szórhatjuk salátára is.
                                            Legújabb cikkek
    1
                        
            
    Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
    2
                        
            
    Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
    3
                        
            
    Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
                    
                    
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?