 
                Babka
 Több, mint 60 perc
                        Több, mint 60 perc
                     Kis gyakorlat szükséges
                        Kis gyakorlat szükséges
                     kb. 20 szelet
                            kb. 20 szelet
                        Hozzávalók
Püspökkenyér formához (30 x 11 cm):
                                        zsiradék
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        125 ml tej
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        400 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        60 g cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 darab tojás (M-es)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g lágy vaj vagy margarin
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Töltelékhez:
                                        75 g vaj vagy margarin
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        75 g Dr. Oetker Tortabevonó ét
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 csipet só
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        150 g Dr. Oetker Marcipán
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g csokoládé csepp
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Sziruphoz:
                                        50 ml víz
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        60 g cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Elkészítés:
                                    A Babka kalács sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.
Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.
Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
                            Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.
Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.
Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
                                    A tésztát már előző este is elkészíthetjük hideg hozzávalókkal, de lágy zsiradékkal. A tésztagolyót keverőtálban, fóliával letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. Reggel a tésztát átgyúrjuk, a receptben leírtak szerint kinyújtjuk, és tovább dolgozunk vele.
A Babka sütemény jól fagyasztható.
                            A Babka sütemény jól fagyasztható.
Tippek
                                    Bár a Babka hagyományosan kakaóval/csokoládéval készül, a sütemény töltelékhez használhatunk fahéjjal megszórt, durvára tört diót, mandulát, és mazsolát is.
                                
                             Nincs értékelve
                            
                                Nincs értékelve
                            
                        
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                     
                                            
                 
                                            Babka
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (30 x 11 cm):
                                        zsiradék
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Tésztához:
                                        125 ml tej
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        400 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        60 g cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        2 darab tojás (M-es)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g lágy vaj vagy margarin
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Töltelékhez:
                                        75 g vaj vagy margarin
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        2 evőkanál cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        kb. 1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 csipet só
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        150 g Dr. Oetker Marcipán
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g csokoládé csepp
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Sziruphoz:
                                        50 ml víz
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        60 g cukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
                                    A Babka kalács sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.
Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.
Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
                            Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.
Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.
Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
                                    A tésztát már előző este is elkészíthetjük hideg hozzávalókkal, de lágy zsiradékkal. A tésztagolyót keverőtálban, fóliával letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. Reggel a tésztát átgyúrjuk, a receptben leírtak szerint kinyújtjuk, és tovább dolgozunk vele.
A Babka sütemény jól fagyasztható.
                            A Babka sütemény jól fagyasztható.
Tippek
                                    Bár a Babka hagyományosan kakaóval/csokoládéval készül, a sütemény töltelékhez használhatunk fahéjjal megszórt, durvára tört diót, mandulát, és mazsolát is.
                                
                             
                                            Legújabb cikkek
    1
                         
            
     
            Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
 
                    
    2
                         
            
     
            Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
 
                    
    3
                         
            
     
            Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
 
                     
                     
                    
 Édes sütemények
                                    Édes sütemények
                                 Kelt tészták
                                    Kelt tészták
                                 
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         Belépés Facebook fiókkal
                                Belépés Facebook fiókkal
                             Belépés Google fiókkal
                                Belépés Google fiókkal
                            
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?