Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Bécsi fánk

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Bécsi fánk

50 dkg liszt (finom)
8 dkg cukor
4 dkg élesztő (friss)
8 dkg vaj
0,5 dkg só
1 db tojás
3 db tojássárgája
2,5 dl tej
1 evőkanál rum
1 citromhéj (reszelve)
15 dkg sárgabaracklekvár (tölteni)
1 evőkanál porcukor (megszórni)
2 dl napraforgó olaj (vagy zsír a sütéshez)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük.
Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet.
Ekkor letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet lesöpörjük. A tészta egyik felére egy nagyobb (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk. A tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket.
Ekkor a bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát. A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű) tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
Ekkor az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára tesszük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.
Eközben felforrósítjuk a zsiradékot a megfelelő hőmérsékletre (mikor a zsírba cseppentett víz hangosan sistereg), és beletesszük a fánkokat, kb. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas kanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük. 25-30 darabot ad ki.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Tálalás

Én még a tetejére is raktam egy kis lekvárt!
Bécsi fánk

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

0 Kedvelés

Uzsonnasütemények Airfryerben

Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

Elolvasom Elolvasom
0 Kedvelés

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák

A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!