Berliner a sütőből
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Kelt tésztához:
Kenéshez és szóráshoz:
Töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát 10 egyenlő darabra. Formázzunk minden tésztadarabot sima golyóvá, majd helyezzük a golyókat egymás mellé a tepsire, és nyomjuk laposra.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit toljuk a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint és sütés után azonnal kenjük meg a fánkokat, majd hagyjuk hűlni.
Töltés:
A lekvárt szitán passzírozzuk át és kanalazzuk egy hosszúkás díszítőcsővel (kb. 4 mm átmérőjű) ellátott habzsákba. A fánkok oldalába a díszítőfej segítségével töltsünk lekvárt.
A fánkok tetejét mártsuk cukorba vagy szórjuk meg cukorral.
Tippek:
A fánkok töltés nélkül fagyaszthatóak.
Berliner a sütőből
Hozzávalók
10 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Kelt tésztához:
Kenéshez és szóráshoz:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az instant élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden. Osszuk a tésztát 10 egyenlő darabra. Formázzunk minden tésztadarabot sima golyóvá, majd helyezzük a golyókat egymás mellé a tepsire, és nyomjuk laposra.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 25-30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit toljuk a sütő középső részébe és süssük meg a fánkokat.
Sütési idő: kb. 14-16 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint és sütés után azonnal kenjük meg a fánkokat, majd hagyjuk hűlni.
Töltés:
A lekvárt szitán passzírozzuk át és kanalazzuk egy hosszúkás díszítőcsővel (kb. 4 mm átmérőjű) ellátott habzsákba. A fánkok oldalába a díszítőfej segítségével töltsünk lekvárt.
A fánkok tetejét mártsuk cukorba vagy szórjuk meg cukorral.
Tippek:
A fánkok töltés nélkül fagyaszthatóak.
Legújabb cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?