Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Töltött berliner mázzal

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 14-16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 14-16 darab elkészítéséhez

Élesztős tésztához:

125 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
30 g cukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 teáskanál só
2 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)

Sütéshez:

Étolaj, pl. napraforgóolaj

Töltelékhez:

300 g lekvár (pl., szilva vagy sárgabarack)

Díszítéshez:

200 g porcukor
kb. 3 evőkanál víz
Dr. Oetker Dekorcukrok
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tészta lesz belőle. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan megnő a tészta mérete. Közben az étolajat egy serpenyőben vagy fritőzben melegítsük kb. 175 °C-ra, hogy a zsiradékba tartott fakanál körül buborékok képződjenek.

Formázás:
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és a munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Osszuk a tésztát 14-16 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a tenyerünk között formázzuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között ismét kelni (kb. 15-20 perc), amíg láthatóan megnőnek.

Sütés:
A tésztadarabokat sorban, a tetejükkel lefelé, helyezzük a forró zsiradékba és mindkét oldalukat süssük aranybarnára, majd szűrőkanállal vegyük ki és konyhai papíron jól csepegtessük le. Hagyjuk a fánkokat egy süteményrácson kihűlni.

Töltelék:
A lekvárt szitán passzírozzuk át vagy keverjük simára és töltsük egy díszítőfejjel ellátott (Ø 5 mm) habzsákba. Minden fánk oldalára a világos szélén keresztül a díszítőfejjel csináljunk egy kis lyukat és töltsük meg a fánkokat.

Díszítés:
Szitáljuk át a porcukrot, és fokozatosan keverjük össze a vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Ecsettel vagy egy teáskanállal kenjük be a fánkok felületét, és azonnal szórjuk rá a díszítő dekorcukrot.

Tippek:

A cukormázat citrom- vagy narancslével, whiskyvel vagy tojáslikőrrel is keverhetjük.
Tetszés szerint a tésztát kb. 1 cm vastagra is kisodorhatjuk és egy (Ø kb. 7 cm) pogácsaszaggatóval kb.14-16 fánkot szúrunk ki.
Töltött berliner mázzal

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
51 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!