Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Töltött berliner mázzal

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 14-16 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 14-16 darab elkészítéséhez

Élesztős tésztához:

125 ml tej
100 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
30 g cukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 teáskanál só
2 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)

Sütéshez:

Étolaj, pl. napraforgóolaj

Töltelékhez:

300 g lekvár (pl., szilva vagy sárgabarack)

Díszítéshez:

200 g porcukor
kb. 3 evőkanál víz
Dr. Oetker Dekorcukrok
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet egy kis lábosban, és olvasszuk fel benne a vajat vagy margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg sima tészta lesz belőle. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni (kb. 45-50 perc), amíg láthatóan megnő a tészta mérete. Közben az étolajat egy serpenyőben vagy fritőzben melegítsük kb. 175 °C-ra, hogy a zsiradékba tartott fakanál körül buborékok képződjenek.

Formázás:
A tésztát enyhén szórjuk meg liszttel, és a munkafelületen még egyszer röviden gyúrjuk át. Osszuk a tésztát 14-16 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a tenyerünk között formázzuk golyóvá. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között ismét kelni (kb. 15-20 perc), amíg láthatóan megnőnek.

Sütés:
A tésztadarabokat sorban, a tetejükkel lefelé, helyezzük a forró zsiradékba és mindkét oldalukat süssük aranybarnára, majd szűrőkanállal vegyük ki és konyhai papíron jól csepegtessük le. Hagyjuk a fánkokat egy süteményrácson kihűlni.

Töltelék:
A lekvárt szitán passzírozzuk át vagy keverjük simára és töltsük egy díszítőfejjel ellátott (Ø 5 mm) habzsákba. Minden fánk oldalára a világos szélén keresztül a díszítőfejjel csináljunk egy kis lyukat és töltsük meg a fánkokat.

Díszítés:
Szitáljuk át a porcukrot, és fokozatosan keverjük össze a vízzel, hogy sűrű mázat kapjunk. Ecsettel vagy egy teáskanállal kenjük be a fánkok felületét, és azonnal szórjuk rá a díszítő dekorcukrot.

Tippek:

A cukormázat citrom- vagy narancslével, whiskyvel vagy tojáslikőrrel is keverhetjük.
Tetszés szerint a tésztát kb. 1 cm vastagra is kisodorhatjuk és egy (Ø kb. 7 cm) pogácsaszaggatóval kb.14-16 fánkot szúrunk ki.
Töltött berliner mázzal

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!