Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Bialys – ropogós zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 10 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

10 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

500 g búzaliszt
1 teáskanál só
325 ml hideg víz

Hagymás töltelékhez:

1 fej vöröshagyma (kb. 60 g)
1 evőkanál étolaj, pl. repceolaj
1 teáskanál egész mák
frissen őrölt bors

Hengerléshez és megszóráshoz:

2 - 3 evőkanál búzadara
egész mák
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Tészta:
A lisztet egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig dagasztjuk, amíg tészta nem lesz belőle, majd letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután a tésztát a legmagasabb fokozaton kb. 8 percig dagasztjuk, amíg sima nem lesz. A tésztát egy olajjal kikent, lezárható tálba tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

Formázás:
A tésztát a tálból egy olajozott munkafelületre borítjuk. Nem gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, összehajtjuk, és kb. 10 egyforma darabra osztjuk. Minden tésztadarabot gömbölyűre formázunk, letakarjuk, és az olajozott munkafelületen kb. 30 percig kelesztjük.

Hagymás töltelék:
Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk apró kockákra. Melegítsünk olajat egy kis serpenyőben és alacsony lángon pároljuk üvegesre a hagymakockákat. Adjuk hozzá az egész mákszemeket, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.

Béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

Bialys formázása:
Először csak 5 tésztadarabot dolgozzunk fel. A gömböket az alsó részükkel nyomjuk bele a búzadarába, tegyük a tepsire, és olajozott ujjakkal lapítsuk le (kb. 12 cm átmérőjűre), úgy, hogy a közepe vékony legyen, és kb. 1 cm széles szél maradjon.

A hagymás töltelék felét a bialys közepére osztjuk, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, és ízlés szerint megszórjuk mákkal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: kb. 12–14 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Közben formázzuk meg, töltsük meg, kenjük meg és szórjuk meg a többi 5 bialys-t.

Hagyjuk a bialykat egy süteményrácson kihűlni, vagy langyosan tálaljuk. Süssük meg a második tepsinyi bialyt.

Tippek:

Akár vajjal, krémes friss sajttal vagy egyszerűen csak úgy, még enyhén melegen – minden falat egy kis darabka kényeztető konyha. Tökéletes egy nyugodt reggelihez vagy egy kiadós snackhez a napközben.
A Bialys hagymás zsemlék nemcsak frissen sütve ízletesek – könnyen fagyaszthatók is! Így mindig van egy kis tartalék, ha megéheznénk, vagy spontán vendégeket szeretnénk meglepni. Rövid sütés után szinte olyanok, mint frissen a sütőből – kívül ropogósak, belül puhák és csodálatosan aromásak.
Bialys – ropogós zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

0 Kedvelés

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák

A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!