
Bialys – ropogós zsemle



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Hagymás töltelékhez:
Hengerléshez és megszóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
A lisztet egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig dagasztjuk, amíg tészta nem lesz belőle, majd letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután a tésztát a legmagasabb fokozaton kb. 8 percig dagasztjuk, amíg sima nem lesz. A tésztát egy olajjal kikent, lezárható tálba tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Elkészítés:
A tésztát a tálból egy olajozott munkafelületre borítjuk. Nem gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, összehajtjuk, és kb. 10 egyforma darabra osztjuk. Minden tésztadarabot gömbölyűre formázunk, letakarjuk, és az olajozott munkafelületen kb. 30 percig kelesztjük.
Hagymás töltelék:
Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk apró kockákra. Melegítsünk olajat egy kis serpenyőben és alacsony lángon pároljuk üvegesre a hagymakockákat. Adjuk hozzá az egész mákszemeket, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Bialys formázása:
Először csak 5 tésztadarabot dolgozzunk fel. A gömböket az alsó részükkel nyomjuk bele a búzadarába, tegyük a tepsire, és olajozott ujjakkal lapítsuk le (kb. 12 cm átmérőjűre), úgy, hogy a közepe vékony legyen, és kb. 1 cm széles szél maradjon.
A hagymás töltelék felét a bialys közepére osztjuk, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, és ízlés szerint megszórjuk mákkal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 12–14 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Közben formázzuk meg, töltsük meg, kenjük meg és szórjuk meg a többi 5 bialys-t.
Hagyjuk a bialykat egy süteményrácson kihűlni, vagy langyosan tálaljuk. Süssük meg a második tepsinyi bialyt.
Tippek:
A Bialys hagymás zsemlék nemcsak frissen sütve ízletesek – könnyen fagyaszthatók is! Így mindig van egy kis tartalék, ha megéheznénk, vagy spontán vendégeket szeretnénk meglepni. Rövid sütés után szinte olyanok, mint frissen a sütőből – kívül ropogósak, belül puhák és csodálatosan aromásak.


Bialys – ropogós zsemle
Hozzávalók
10 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Hagymás töltelékhez:
Hengerléshez és megszóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A lisztet egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig dagasztjuk, amíg tészta nem lesz belőle, majd letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután a tésztát a legmagasabb fokozaton kb. 8 percig dagasztjuk, amíg sima nem lesz. A tésztát egy olajjal kikent, lezárható tálba tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Elkészítés:
A tésztát a tálból egy olajozott munkafelületre borítjuk. Nem gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, összehajtjuk, és kb. 10 egyforma darabra osztjuk. Minden tésztadarabot gömbölyűre formázunk, letakarjuk, és az olajozott munkafelületen kb. 30 percig kelesztjük.
Hagymás töltelék:
Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk apró kockákra. Melegítsünk olajat egy kis serpenyőben és alacsony lángon pároljuk üvegesre a hagymakockákat. Adjuk hozzá az egész mákszemeket, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Bialys formázása:
Először csak 5 tésztadarabot dolgozzunk fel. A gömböket az alsó részükkel nyomjuk bele a búzadarába, tegyük a tepsire, és olajozott ujjakkal lapítsuk le (kb. 12 cm átmérőjűre), úgy, hogy a közepe vékony legyen, és kb. 1 cm széles szél maradjon.
A hagymás töltelék felét a bialys közepére osztjuk, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, és ízlés szerint megszórjuk mákkal. A tepsit tegyük a sütő alsó részébe és süssük meg a tésztát.
Sütési idő: kb. 12–14 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Közben formázzuk meg, töltsük meg, kenjük meg és szórjuk meg a többi 5 bialys-t.
Hagyjuk a bialykat egy süteményrácson kihűlni, vagy langyosan tálaljuk. Süssük meg a második tepsinyi bialyt.
Tippek:
A Bialys hagymás zsemlék nemcsak frissen sütve ízletesek – könnyen fagyaszthatók is! Így mindig van egy kis tartalék, ha megéheznénk, vagy spontán vendégeket szeretnénk meglepni. Rövid sütés után szinte olyanok, mint frissen a sütőből – kívül ropogósak, belül puhák és csodálatosan aromásak.

Legújabb cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?