Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Burgonyás-tönkölybúzás zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Előtésztához:

50 g tönkölyliszt
1 teáskanál méz
75 ml víz

Tésztához:

250 g burgonya
450 g tönkölyliszt
1 teáskanál cukor
egy kevés őrölt szerecsendió
100 ml langyos tej
100 ml langyos víz

Kenéshez:

némi víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előtészta:
Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.

Elkészítés:

Tészta:
Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.

Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.

Sütési idő: kb. 10 perc

Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!

Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C

Sütési idő: kb. 12-14 perc

Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A zsemléket sütés előtt megszórhatjuk durva tengeri sóval, napraforgó- vagy tökmaggal.
A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
Burgonyás-tönkölybúzás zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!