Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Burgonyás-tönkölybúzás zsemle

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Előtésztához:

50 g tönkölyliszt
1 teáskanál méz
75 ml víz

Tésztához:

250 g burgonya
450 g tönkölyliszt
1 teáskanál cukor
egy kevés őrölt szerecsendió
100 ml langyos tej
100 ml langyos víz

Kenéshez:

némi víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előtészta:
Előző nap óvatosan keverje össze a lisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adja hozzá a többi hozzávalót, keverje össze egy kanállal, fedje le, és hagyja állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.

Elkészítés:

Tészta:
Hámozzuk meg a burgonyát, és sós vízben addig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Szűrjük le a vizet, pürésítsük a burgonyát, vagy nyomjuk át egy burgonyanyomón, és hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, 1 1/2 teáskanál sót, a szerecsendiót, a tejet, a vizet és az előtésztát. Keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 45-50 perc) a tészta mérete.

Béleljünk ki tepsit sütőpapírral. Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő darabra. A tésztadarabokat formázzuk kör alakúra, helyezzük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, további kb. 15-20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

A tésztadarabok felületét késsel tetszés szerint vagdossuk be, és kevés vízzel kenjük meg. Helyezzük a tepsit a sütő középső részébe.

Sütési idő: kb. 10 perc

Kérjük, vegye figyelembe sütője saját tulajdonságait!

Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és süssük a zsemléket aranybarnára.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C

Sütési idő: kb. 12-14 perc

Vegyük ki a zsemléket a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A zsemléket sütés előtt megszórhatjuk durva tengeri sóval, napraforgó- vagy tökmaggal.
A zsemlék fagyasztásra alkalmasak.
Burgonyás-tönkölybúzás zsemle

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!