Citromos mézes szelet
Hozzávalók
Barna lap:
Sárga lap:
Krém:
Elkészítés
Elkészítés
A tojást, a cukrokat, a vajat és a fahéjat kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a folyékony mézet. Ezután annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható, puha tésztát kapjunk, de már ne ragadjon. Célszerű a robotgép dagasztó spirálját használni addig, míg össze nem áll, végül lisztezett felületen állítsuk össze kézzel sima, könnyen kezelhető állagúra.
Ha ragad, fokozatosan lisztezzük.
A masszát elfelezzük, sütőpapíron két gáztepsi méretű (kb. 34X30) lapot nyújtunk belőle. A tepsi hátán sütjük ki a lapokat, előmelegített 180 °C –os sütőben kb. 5-5 perc alatt.
A lapok a kisülés után puhák, kihűlés után megkeményednek. A papíron hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A sárga piskótatésztához a tojások fehérjét habosra verjük. A cukrot fokozatosan hozzáadva keményebb habot készítünk, majd a tojások sárgáit egyenként keverjük a habba. A meleg vizet is hozzáadjuk, végül a sütőporos, szitált lisztet dolgozzuk bele óvatosan, amelyet reszelt citromhéjjal ízesítettünk.
Előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt, gáztepsiben sütőpapíron.
A sütőpapírral együtt hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a lisztet elkeverjük annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk.
A maradék tejet felforraljuk a cukor felével. Lassacskán felöntjük vele a tejes masszát folyamatosan kavargatva. Ismét tűzre tesszük, és állandó kavarás mellett besűrítve felfőzzük.
Levesszük a tűzről, mixerrel simára keverjük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni, így kevésbé bőrösödik meg a teteje.
A vajat alaposan kihabosítjuk a maradék cukorral, kanalanként adagoljuk hozzá a hideg tejes masszát úgy, hogy egynemű krémet kapjunk, végül a citromlével ízesítjük.
Az egyik barna lapot a tepsibe fordítjuk a papír segítségével, lehúzzuk róla a papírt, megkenjük a krém felével.
Ráillesztjük a sárga lapot, lehúzzuk róla a papírt, elsimítjuk rajta a krém maradékát, végül a másik barna lappal befedjük, amelyről szintén lehúzzuk a sütőpapírt. Tetejére hagyhatunk egy kis krémet vagy olvasztott csokival bevonhatjuk
Tálalás
Citromos mézes szelet
Hozzávalók
Barna lap:
Sárga lap:
Krém:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A tojást, a cukrokat, a vajat és a fahéjat kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a folyékony mézet. Ezután annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható, puha tésztát kapjunk, de már ne ragadjon. Célszerű a robotgép dagasztó spirálját használni addig, míg össze nem áll, végül lisztezett felületen állítsuk össze kézzel sima, könnyen kezelhető állagúra.
Ha ragad, fokozatosan lisztezzük.
A masszát elfelezzük, sütőpapíron két gáztepsi méretű (kb. 34X30) lapot nyújtunk belőle. A tepsi hátán sütjük ki a lapokat, előmelegített 180 °C –os sütőben kb. 5-5 perc alatt.
A lapok a kisülés után puhák, kihűlés után megkeményednek. A papíron hagyjuk őket teljesen kihűlni.
A sárga piskótatésztához a tojások fehérjét habosra verjük. A cukrot fokozatosan hozzáadva keményebb habot készítünk, majd a tojások sárgáit egyenként keverjük a habba. A meleg vizet is hozzáadjuk, végül a sütőporos, szitált lisztet dolgozzuk bele óvatosan, amelyet reszelt citromhéjjal ízesítettünk.
Előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt, gáztepsiben sütőpapíron.
A sütőpapírral együtt hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a lisztet elkeverjük annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk.
A maradék tejet felforraljuk a cukor felével. Lassacskán felöntjük vele a tejes masszát folyamatosan kavargatva. Ismét tűzre tesszük, és állandó kavarás mellett besűrítve felfőzzük.
Levesszük a tűzről, mixerrel simára keverjük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni, így kevésbé bőrösödik meg a teteje.
A vajat alaposan kihabosítjuk a maradék cukorral, kanalanként adagoljuk hozzá a hideg tejes masszát úgy, hogy egynemű krémet kapjunk, végül a citromlével ízesítjük.
Az egyik barna lapot a tepsibe fordítjuk a papír segítségével, lehúzzuk róla a papírt, megkenjük a krém felével.
Ráillesztjük a sárga lapot, lehúzzuk róla a papírt, elsimítjuk rajta a krém maradékát, végül a másik barna lappal befedjük, amelyről szintén lehúzzuk a sütőpapírt. Tetejére hagyhatunk egy kis krémet vagy olvasztott csokival bevonhatjuk
Tálalás
Legújabb cikkek
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?