Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Citromos mézes szelet

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Barna lap:

1 tojás
25 dkg cukor
8 dkg puha vaj
fél teáskanál őrölt fahéj
5 evőkanál tej
2 evőkanál méz
45 dkg liszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
fél kávéskanál szódabikarbóna

Sárga lap:

5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1/3 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 evőkanál meleg víz
1 citrom reszelt héja

Krém:

1 l tej
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj / margarin
1 citrom leve
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, és átszitáljuk.
A tojást, a cukrokat, a vajat és a fahéjat kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a folyékony mézet. Ezután annyi lisztet adunk hozzá, hogy nyújtható, puha tésztát kapjunk, de már ne ragadjon. Célszerű a robotgép dagasztó spirálját használni addig, míg össze nem áll, végül lisztezett felületen állítsuk össze kézzel sima, könnyen kezelhető állagúra.
Ha ragad, fokozatosan lisztezzük.

A masszát elfelezzük, sütőpapíron két gáztepsi méretű (kb. 34X30) lapot nyújtunk belőle. A tepsi hátán sütjük ki a lapokat, előmelegített 180 °C –os sütőben kb. 5-5 perc alatt.
A lapok a kisülés után puhák, kihűlés után megkeményednek. A papíron hagyjuk őket teljesen kihűlni.

A sárga piskótatésztához a tojások fehérjét habosra verjük. A cukrot fokozatosan hozzáadva keményebb habot készítünk, majd a tojások sárgáit egyenként keverjük a habba. A meleg vizet is hozzáadjuk, végül a sütőporos, szitált lisztet dolgozzuk bele óvatosan, amelyet reszelt citromhéjjal ízesítettünk.
Előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt, gáztepsiben sütőpapíron.
A sütőpapírral együtt hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a lisztet elkeverjük annyi hideg tejjel, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk.
A maradék tejet felforraljuk a cukor felével. Lassacskán felöntjük vele a tejes masszát folyamatosan kavargatva. Ismét tűzre tesszük, és állandó kavarás mellett besűrítve felfőzzük.
Levesszük a tűzről, mixerrel simára keverjük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni, így kevésbé bőrösödik meg a teteje.
A vajat alaposan kihabosítjuk a maradék cukorral, kanalanként adagoljuk hozzá a hideg tejes masszát úgy, hogy egynemű krémet kapjunk, végül a citromlével ízesítjük.

Az egyik barna lapot a tepsibe fordítjuk a papír segítségével, lehúzzuk róla a papírt, megkenjük a krém felével.
Ráillesztjük a sárga lapot, lehúzzuk róla a papírt, elsimítjuk rajta a krém maradékát, végül a másik barna lappal befedjük, amelyről szintén lehúzzuk a sütőpapírt. Tetejére hagyhatunk egy kis krémet vagy olvasztott csokival bevonhatjuk

Tálalás

Hűtőben tároljuk,másnap hosszúkás szeletekre vágjuk.
Citromos mézes szelet

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
43 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
51 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!