Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Csokoládés koszorú

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Csatos tortaformához (26 cm Ø):

kevés zsiradék

Tésztához:

150 ml tej
50 g Rama margarin
350 g búzaliszt
50 g cukor
1 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

30 g vaj vagy Rama margarin
30 g cukor

Kenéshez:

kb. 2 evőkanál tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Csokoládés koszorú sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkésztíjük.
A tejet megmelegítjük, és felolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Kelt tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A csatos tortaformát kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
A margarint megolvasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra (kb. 50x30 cm) nyújtjuk. A tortabevonóról eltávolítjuk a csomagolást és nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. A felolvasztott zsiradékot ecsettel egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd rászórjuk a cukrot és a tortabevonót. Közben minden oldalon 2 cm-es peremet szabadon hagyunk (1. kép). A tésztát a hosszanti oldalról feltekerjük. A hengert a vágással lefelé a tortaformában koszorúvá formázzuk, és a végeit jól összenyomkodjuk. A koszorút tejjel megkenjük, és késsel cikk-cakk formában bevagdossuk (2. kép). Felcsatoljuk a tortaforma szélét. A tésztát még egyszer meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 20 perc). A formát rácson a sütő középső részébe toljuk.

Sütési idő: kb. 25-28 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A formát sütőrácsra tesszük. A tortaforma szélét lecsatoljuk, és levesszük. A Csokoládés koszorú kalács süteményt hagyjuk kihűlni vagy langyosan tálaljuk.

Tipp:

A Csokoládés koszorú sütemény más töltelékkel (pl. mogyoró, dió, mák, vörösáfonya. stb.) is elkészíthető.
A Csokoládés koszorú a kuglóf és a kalács nászából született dekoratív sütemény. A sütemény kinyújtott tésztájára halmozzuk a tölteléket. feltekerés után óvatosan bevagdossuk a Csokoládés koszorú sütemény tetejét.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!