Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós beigli (bejgli)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 4 rúd
Recept megosztása

Hozzávalók

4 rúd elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
70 g porcukor
csipet só
2 darab tojássárgája
100 ml tej

Töltelékhez:

500 g darált dió
200 g cukor
300 ml tej
50 g mazsola
1 citrom héja
1 kávés kanál rum

Kenéshez:

1 darab tojás
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Diós beigli (bejgli) hozzávalóit pontosan mérjük ki és készítsük elő.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A tésztából négy cipót formázunk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.

A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a diót. A diós tölteléket rummal ízesítjük és belekeverjük a megmosott mazsolát. A tölteléket hagyjuk kihűlni.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta szélét behajtjuk, majd feltekerjük. A tészta nyújtásánál a deszkát és a tésztát ne lisztezzük!

A beigliket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a tésztákat és újabb egy órát hagyjuk száradni. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)

A beigliket több helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta. A sütőlemezt a sütő középső részébe toljuk és megsütjük a Diós beiglit.

Sütési idő: kb. 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tippek

A Diós beigli (bejgli) tölteléke ízlés szerint variálható, például:
Reszelhetünk bele étcsokoládét,
Ízesíthetjük csipetnyi fahéjjal,
vagy a mazsolát felhasználás előtt beáztathatjuk langyos mézes tejbe.
A Diós beigli (bejgli) igazi karácsonyi klasszikus, elkészítése kis gyakorlatot igényel, cserébe egy akár két hétig is eltartható süteménnyel gazdagodik a kamránk.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!