Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 24 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 24 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
ovális sütőkeret

Töltelékhez:

50 g aprított dió
200 g darált dió
1 közepes méretű alma
100 g cukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
1 teáskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
kb. 1 evőkanál tej (ha szükséges)

Tésztához:

400 g búzaliszt
4 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
200 g lágy vaj vagy margarin
250 g félzsíros tehéntúró

Ezenkívül:

1 darab tojássárgája (M-es)
50 g felezett dió
2 evőkanál kajszidzsem
1 evőkanál víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A töltelékhez a diót bevonatos serpenyőben megpirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A tepsit sütőpapírral béleljük, és felállítjuk a sütőkeretet. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Töltelék:
Az almát meghámozzuk, és lereszeljük. A reszelt almát és a diót a többi hozzávalóval együtt tálba öntjük, és jól összekeverjük. Ha a töltelék nem kenhető, öntsünk hozzá 1-2 evőkanál tejet.

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen négyzetté (kb. 35 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1,5 cm-t szabadon hagyunk. (1. kép)
A tésztát lazán feltekerjük. (2. kép)
Sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. (3. kép)
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborulattá formázzuk (4. kép). A stollent a sütőkeretbe tesszük. A tojássárgáját felverjük, megkenjük vele a stollent, és a felezett diókat ízlésesen elhelyezzük rajta, majd a sütő alsó részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sárgabarackmáz:
A kajszidzsemet szűrőn átnyomkodjuk, és edényben vízzel kevergetés közben egy kicsit felfőzzük. A stollent sütés után sütőecsettel rögtön megkenjük vele, majd tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A stollen, akkor legfinomabb, ha néhány napig jól becsomagolva hagyjuk összeérni.
Erre a fajta stollen-re jellemző az enyhe repedés.
A Diós stollen receptje 24 szeletes sütemény elkészítéséhez elegendő. A Diós stollen kinyújtott tésztáját megkenjük a töltelékkel A Diós stollent feltekerjük. A Diós stollen  közepét a sodrófával lenyomva formázzuk. A középen kilapított Diós stollent finoman összehajtjuk.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!