Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 24 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 24 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír
ovális sütőkeret

Töltelékhez:

50 g aprított dió
200 g darált dió
1 közepes méretű alma
100 g cukor
1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
1 teáskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
kb. 1 evőkanál tej (ha szükséges)

Tésztához:

400 g búzaliszt
4 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
200 g lágy vaj vagy margarin
250 g félzsíros tehéntúró

Ezenkívül:

1 darab tojássárgája (M-es)
50 g felezett dió
2 evőkanál kajszidzsem
1 evőkanál víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A töltelékhez a diót bevonatos serpenyőben megpirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A tepsit sütőpapírral béleljük, és felállítjuk a sütőkeretet. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Töltelék:
Az almát meghámozzuk, és lereszeljük. A reszelt almát és a diót a többi hozzávalóval együtt tálba öntjük, és jól összekeverjük. Ha a töltelék nem kenhető, öntsünk hozzá 1-2 evőkanál tejet.

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen négyzetté (kb. 35 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1,5 cm-t szabadon hagyunk. (1. kép)
A tésztát lazán feltekerjük. (2. kép)
Sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. (3. kép)
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborulattá formázzuk (4. kép). A stollent a sütőkeretbe tesszük. A tojássárgáját felverjük, megkenjük vele a stollent, és a felezett diókat ízlésesen elhelyezzük rajta, majd a sütő alsó részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sárgabarackmáz:
A kajszidzsemet szűrőn átnyomkodjuk, és edényben vízzel kevergetés közben egy kicsit felfőzzük. A stollent sütés után sütőecsettel rögtön megkenjük vele, majd tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A stollen, akkor legfinomabb, ha néhány napig jól becsomagolva hagyjuk összeérni.
Erre a fajta stollen-re jellemző az enyhe repedés.
A Diós stollen receptje 24 szeletes sütemény elkészítéséhez elegendő. A Diós stollen kinyújtott tésztáját megkenjük a töltelékkel A Diós stollent feltekerjük. A Diós stollen  közepét a sodrófával lenyomva formázzuk. A középen kilapított Diós stollent finoman összehajtjuk.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!