 
                Drezdai Stollen
 Több, mint 60 perc
                        Több, mint 60 perc
                     Tapasztalatot kíván
                        Tapasztalatot kíván
                    Hozzávalók
A magvas részhez:
                                        100 g mazsola nagyszemű világos
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g cukrozott vegyes gyümölcs (eper,goji bogyó,áfonya,barack,ananász,kiwi,sárgadinnye,meggy,mangó)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        125 g mandula (egész, hántolatlan)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        12 g Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        3 evőkanál rum - barna
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        6 csepp keserűmandula olaj
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 db citrom reszelt héja
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 db narancs reszelt héja
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Az élesztő felfuttatáshoz:
                                        125 ml tej (2,8%-os)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 g élesztő (friss)
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál porcukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            A bedagasztáshoz:
                                        500 g búzaliszt
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g vaj
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        70 g kristálycukor
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 db tojássárgája
                                        
                                        
                                        
                                        
                                        
                                    
                                                            Elkészítés
Elkészítés
                                    1. A mazsolákat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, citromhéjat a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverjük. Egy edényben összekeverjük, légmentesen lefóliázzuk, állni hagyjuk 3 órán át, miközben néha megkeverjük.
2. A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
3. A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát.
4. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük a tésztát.
5. Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába.
6. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot.
7. 170 fokos sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral. 1 hónapig becsomagolva eláll.
                            2. A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
3. A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát.
4. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük a tésztát.
5. Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába.
6. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot.
7. 170 fokos sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral. 1 hónapig becsomagolva eláll.
Tálalás
                                    Kb. 1,20 kg
                                
                            Tárolás
                                    Becsomagolva 1 hónapig, éppen karácsonykor fogyasztható is.
                                
                             
                                                                                                                 
                                                                         Nincs értékelve
                            
                                Nincs értékelve
                            
                        
                        
                            Kedvencnek jelölöm
                        
                                                     
                                            
                 
                                            Drezdai Stollen
Hozzávalók
A magvas részhez:
                                        100 g mazsola nagyszemű világos
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        100 g cukrozott vegyes gyümölcs (eper,goji bogyó,áfonya,barack,ananász,kiwi,sárgadinnye,meggy,mangó)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        125 g mandula (egész, hántolatlan)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                                                    
                                        3 evőkanál rum - barna
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        6 csepp keserűmandula olaj
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 db citrom reszelt héja
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 db narancs reszelt héja
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Az élesztő felfuttatáshoz:
                                        125 ml tej (2,8%-os)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        50 g élesztő (friss)
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 evőkanál porcukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            A bedagasztáshoz:
                                        500 g búzaliszt
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        200 g vaj
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        70 g kristálycukor
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                    
                                        1 db tojássárgája
                                        
                                            
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                            Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
                                    1. A mazsolákat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, citromhéjat a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverjük. Egy edényben összekeverjük, légmentesen lefóliázzuk, állni hagyjuk 3 órán át, miközben néha megkeverjük.
2. A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
3. A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát.
4. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük a tésztát.
5. Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába.
6. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot.
7. 170 fokos sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral. 1 hónapig becsomagolva eláll.
                            2. A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a porcukrot, majd elkeverjük, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
3. A dagasztógép üstjébe mérjük bele a lisztet, vajat, tojássárgát, kristálycukrot. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk be a tésztát.
4. Ha begyúrtuk, vegyük ki a deszkára, gömbölyítsük ki, majd egy edényben, letakarva fél órán át pihentessük a tésztát.
5. Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ovális alakúra (kb. 28x45 cm), és szórjuk rá a tölteléket, majd erősen, alaposan nyomkodjuk a tésztába.
6. A tészta egyik felét hajtsuk be a tészta közepéig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Tegyük papírozott sütőlemezre, és 45 percen át kelesszük a kalácsot.
7. 170 fokos sütőben légkeverékesben, 50-60 percig süssük. Ha elkészül, kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg vastagon porcukorral. 1 hónapig becsomagolva eláll.
Tálalás
                                    Kb. 1,20 kg
                                
                            Tárolás
                                    Becsomagolva 1 hónapig, éppen karácsonykor fogyasztható is.
                                
                             
                                                     
                                                     
                                            Legújabb cikkek
    1
                         
            
     
            Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
 
                    
    2
                         
            
     
            Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
 
                    
    3
                         
            
     
            Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
 
                     
                     
                    
 Kelt tészták
                                    Kelt tészták
                                 Édes sütemények
                                    Édes sütemények
                                 
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         Belépés Facebook fiókkal
                                Belépés Facebook fiókkal
                             Belépés Google fiókkal
                                Belépés Google fiókkal
                            
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?