Ajándékdoboztorta szalaggal
Hozzávalók
2 darab csatos tortaforma Ø 20 cm
sütőpapír
Tésztához:
150 g porcukor
260 g búzaliszt
60 g cukor
3 darab egész tojás (M-es)
50 ml tej
115 ml étolaj
1 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt narancshéj
100 ml narancslé 100 %-os
1 csapott teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez:
60 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
100 ml narancslé 100 %-os
1 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt narancshéj
1 teáskanál fahéj
250 g hideg mascarpone (80%-os)
400 ml hideg tejszín (30%-os)
piros ételszínezék
Krémhez:
250 g vaj
200 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
Fondanthoz és -díszítéshez:
500 g fondant fehér cukormassza
1 csomag Dr. Oetker Marcipán
80 g porcukor
némi keményítő és porcukor a munkafelülethez
piros ételszínezék
Elkészítés
Előkészítés:
A marcipándíszítéshez a marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, és piros ételszínezékkel élénk pirosra színezzük és szalagot formázunk belőle. Ehhez a masszát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és hosszú szalagot vágunk ki, melynek a közepe öblös, és a végein elvékonyodik. A végeket mindkét oldalról középre hajtjuk, és rögzítjük, frissen tartó fóliával megtámasztjuk. Kivágunk egy csíkot (1,5 x 9 cm), és a masni közepe köré kötjük. Szobahőmérsékleten 24 óráig hagyunk mindent száradni. A maradék marcipán fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.
A tortaformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tortaformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral konyhai robotgéppel( habverő) kemény habbá verjük. A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kimért tejet, az olajat, a lisztet, narancshéjjat, narancslevet, fahéjjat és a sütőport. Az így kapott masszába, több részletben alacsony fokozaton hozzákeverjük a felvert fehérjét. A tésztát a két formában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő középső részében lévő rácsra tesszük őket és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült piskótát kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd a tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk, sütőrácson hűlni hagyjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy összesen 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
A krémhez a narancslevet, a narancshéjjat, a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat összekeverjük. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. Amikor a krém kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és keményre felverjük. Végül az ételszínezékkel a megfelelő színűre színezzük.
Torta összeállítása:
A 3 tortalap között elosztjuk a mascarpone-s krémet, végül lefedjük a negyedik lappal, kissé megnyomkodjuk és a tortát hideg helyre tesszük.
Krém:
Közben a bevonáshoz konyhai robotgéppel(habverő), addig keverjük a porcukros, vaníliás cukros vajat, míg fehéres, habos masszát nem kapunk és már eloldódtak a cukorszemcsék. A tortát a krémmel bekenjük, és hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A fondant-ot ételszínezékkel rózsaszínűre színezzük és addig gyúrjuk a keményítővel megszórt felületen, míg egyöntetű színt nem kapunk. Egyenletesen elnyújtjuk (kb. Ø 40 cm) és a tortát befedjük vele, majd fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondant-ot a torta aljáról levágjuk. A félretett piros marcipánt kinyújtjuk és két csíkot vágunk belőle (kb. 40 x 3 cm). Ezeket a torta oldalára ráragasztjuk ajándékszalagként, szükség esetén egy kevés vízzel. A maradék marcipánt ismét kinyújtjuk és kivágunk két szalagot (kb. 18 x 3 cm), s egy pár domborulattal a torta tetejére ragasztjuk. Végül az előkészített, megszáradt masnit is rátesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral konyhai robotgéppel( habverő) kemény habbá verjük. A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kimért tejet, az olajat, a lisztet, narancshéjjat, narancslevet, fahéjjat és a sütőport. Az így kapott masszába, több részletben alacsony fokozaton hozzákeverjük a felvert fehérjét. A tésztát a két formában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő középső részében lévő rácsra tesszük őket és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült piskótát kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd a tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk, sütőrácson hűlni hagyjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy összesen 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
A krémhez a narancslevet, a narancshéjjat, a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat összekeverjük. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. Amikor a krém kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és keményre felverjük. Végül az ételszínezékkel a megfelelő színűre színezzük.
Torta összeállítása:
A 3 tortalap között elosztjuk a mascarpone-s krémet, végül lefedjük a negyedik lappal, kissé megnyomkodjuk és a tortát hideg helyre tesszük.
Krém:
Közben a bevonáshoz konyhai robotgéppel(habverő), addig keverjük a porcukros, vaníliás cukros vajat, míg fehéres, habos masszát nem kapunk és már eloldódtak a cukorszemcsék. A tortát a krémmel bekenjük, és hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A fondant-ot ételszínezékkel rózsaszínűre színezzük és addig gyúrjuk a keményítővel megszórt felületen, míg egyöntetű színt nem kapunk. Egyenletesen elnyújtjuk (kb. Ø 40 cm) és a tortát befedjük vele, majd fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondant-ot a torta aljáról levágjuk. A félretett piros marcipánt kinyújtjuk és két csíkot vágunk belőle (kb. 40 x 3 cm). Ezeket a torta oldalára ráragasztjuk ajándékszalagként, szükség esetén egy kevés vízzel. A maradék marcipánt ismét kinyújtjuk és kivágunk két szalagot (kb. 18 x 3 cm), s egy pár domborulattal a torta tetejére ragasztjuk. Végül az előkészített, megszáradt masnit is rátesszük.
Tippek:
A masnit már néhány nappal előbb is előkészíthetjük, hogy biztosan teljesen megszilárduljon.
Aki nem szereti a marcipánt, elkészítheti a teljes díszítést fondantból is.
Aki nem szereti a marcipánt, elkészítheti a teljes díszítést fondantból is.
Kedvencnek jelölöm
Ajándékdoboztorta szalaggal
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
2 darab csatos tortaforma Ø 20 cm
sütőpapír
Tésztához:
150 g porcukor
260 g búzaliszt
60 g cukor
3 darab egész tojás (M-es)
50 ml tej
115 ml étolaj
100 ml narancslé 100 %-os
1 csapott teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez:
60 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Habfixáló
100 ml narancslé 100 %-os
1 teáskanál fahéj
250 g hideg mascarpone (80%-os)
400 ml hideg tejszín (30%-os)
piros ételszínezék
Fondanthoz és -díszítéshez:
500 g fondant fehér cukormassza
1 csomag Dr. Oetker Marcipán
80 g porcukor
némi keményítő és porcukor a munkafelülethez
piros ételszínezék
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A marcipándíszítéshez a marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, és piros ételszínezékkel élénk pirosra színezzük és szalagot formázunk belőle. Ehhez a masszát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és hosszú szalagot vágunk ki, melynek a közepe öblös, és a végein elvékonyodik. A végeket mindkét oldalról középre hajtjuk, és rögzítjük, frissen tartó fóliával megtámasztjuk. Kivágunk egy csíkot (1,5 x 9 cm), és a masni közepe köré kötjük. Szobahőmérsékleten 24 óráig hagyunk mindent száradni. A maradék marcipán fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük.
A tortaformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tortaformákat sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral konyhai robotgéppel( habverő) kemény habbá verjük. A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kimért tejet, az olajat, a lisztet, narancshéjjat, narancslevet, fahéjjat és a sütőport. Az így kapott masszába, több részletben alacsony fokozaton hozzákeverjük a felvert fehérjét. A tésztát a két formában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő középső részében lévő rácsra tesszük őket és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült piskótát kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd a tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk, sütőrácson hűlni hagyjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy összesen 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
A krémhez a narancslevet, a narancshéjjat, a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat összekeverjük. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. Amikor a krém kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és keményre felverjük. Végül az ételszínezékkel a megfelelő színűre színezzük.
Torta összeállítása:
A 3 tortalap között elosztjuk a mascarpone-s krémet, végül lefedjük a negyedik lappal, kissé megnyomkodjuk és a tortát hideg helyre tesszük.
Krém:
Közben a bevonáshoz konyhai robotgéppel(habverő), addig keverjük a porcukros, vaníliás cukros vajat, míg fehéres, habos masszát nem kapunk és már eloldódtak a cukorszemcsék. A tortát a krémmel bekenjük, és hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A fondant-ot ételszínezékkel rózsaszínűre színezzük és addig gyúrjuk a keményítővel megszórt felületen, míg egyöntetű színt nem kapunk. Egyenletesen elnyújtjuk (kb. Ø 40 cm) és a tortát befedjük vele, majd fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondant-ot a torta aljáról levágjuk. A félretett piros marcipánt kinyújtjuk és két csíkot vágunk belőle (kb. 40 x 3 cm). Ezeket a torta oldalára ráragasztjuk ajándékszalagként, szükség esetén egy kevés vízzel. A maradék marcipánt ismét kinyújtjuk és kivágunk két szalagot (kb. 18 x 3 cm), s egy pár domborulattal a torta tetejére ragasztjuk. Végül az előkészített, megszáradt masnit is rátesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral konyhai robotgéppel( habverő) kemény habbá verjük. A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kimért tejet, az olajat, a lisztet, narancshéjjat, narancslevet, fahéjjat és a sütőport. Az így kapott masszába, több részletben alacsony fokozaton hozzákeverjük a felvert fehérjét. A tésztát a két formában egyenletesen elosztjuk, majd a sütő középső részében lévő rácsra tesszük őket és a piskótát megsütjük.
Sütési idő: kb. 35-40 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Az elkészült piskótát kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk, majd a tortaformák széleit lecsatoljuk, és a sütőpapírt eltávolítjuk, sütőrácson hűlni hagyjuk. A tortalapokat egyszer középen átvágjuk úgy, hogy összesen 4 tortalapot kapjunk.
Töltelék:
A krémhez a narancslevet, a narancshéjjat, a porcukrot, a habfixálót és a fahéjat összekeverjük. A mascarpone-t konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. Amikor a krém kicsit megszilárdult, beleszórjuk a porcukros keveréket, és keményre felverjük. Végül az ételszínezékkel a megfelelő színűre színezzük.
Torta összeállítása:
A 3 tortalap között elosztjuk a mascarpone-s krémet, végül lefedjük a negyedik lappal, kissé megnyomkodjuk és a tortát hideg helyre tesszük.
Krém:
Közben a bevonáshoz konyhai robotgéppel(habverő), addig keverjük a porcukros, vaníliás cukros vajat, míg fehéres, habos masszát nem kapunk és már eloldódtak a cukorszemcsék. A tortát a krémmel bekenjük, és hideg helyre tesszük.
Díszítés:
A fondant-ot ételszínezékkel rózsaszínűre színezzük és addig gyúrjuk a keményítővel megszórt felületen, míg egyöntetű színt nem kapunk. Egyenletesen elnyújtjuk (kb. Ø 40 cm) és a tortát befedjük vele, majd fondant simítóval elsimítjuk. A felesleges fondant-ot a torta aljáról levágjuk. A félretett piros marcipánt kinyújtjuk és két csíkot vágunk belőle (kb. 40 x 3 cm). Ezeket a torta oldalára ráragasztjuk ajándékszalagként, szükség esetén egy kevés vízzel. A maradék marcipánt ismét kinyújtjuk és kivágunk két szalagot (kb. 18 x 3 cm), s egy pár domborulattal a torta tetejére ragasztjuk. Végül az előkészített, megszáradt masnit is rátesszük.
Tippek:
A masnit már néhány nappal előbb is előkészíthetjük, hogy biztosan teljesen megszilárduljon.
Aki nem szereti a marcipánt, elkészítheti a teljes díszítést fondantból is.
Aki nem szereti a marcipánt, elkészítheti a teljes díszítést fondantból is.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?