
Édes egérkék



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
150 ml tej
75 g vaj vagy margarin
450 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Díszítéshez:
kb. 20 szem mazsola
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük. A tejet egy lábasban felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Az édes egérkék sütemény jól fagyasztható. Miután kiolvadt, a legjobb, ha 5 percre sütőbe tesszük a megadott sütési hőmérsékleten.

Kedvencnek jelölöm

Édes egérkék
Hozzávalók
kb. 10 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
150 ml tej
75 g vaj vagy margarin
450 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
½ teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
Díszítéshez:
kb. 20 szem mazsola
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük. A tejet egy lábasban felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Az édes egérkék sütemény jól fagyasztható. Miután kiolvadt, a legjobb, ha 5 percre sütőbe tesszük a megadott sütési hőmérsékleten.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?