Édes egérkék
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Édes egérkék
Hozzávalók
kb. 10 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb méretű lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer röviden átgyúrjuk. Hengerré formázzuk, és 11 egyenlő darabra osztjuk. 10 darabból 1-1 hegyes csepp formát alakítunk ki, és a tepsibe helyezzük. A maradék tésztát 10 egyenlő darabra osztjuk, először golyókká formázzuk, majd mindből 1-1 vékony hengert formázunk, és farkincákként az egérkékre helyezzük. Az egérkéket lefedjük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobbak lesznek.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és ecset segítségével megkenjük vele az egérkéket. A mazsolákból kialakítjuk a szemeket óvatosan belenyomva a tésztába. A tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész édes egérkék süteményt sütőpapírral együtt egy süteményrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?