Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Édes húsvéti kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15-20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Kelt tésztához:

200 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
80 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

Töltelékhez:

100 g cukrozott pisztáciakrém

Kenéshez és szóráshoz:

1 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál tej
kb. 1 evőkanál apróra vágott pisztácia
kb. 1 púpozott evőkanál aprított mandula
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tejet melegítsük meg és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Egy keverőtálban alaposan keverjük el a lisztet az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő a tészta mérete.

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Két rudat töltsünk meg pisztáciakrémmel. A két rudat nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 10 cm szélesre, majd kenjük el rajta a pisztáciakrém felét és tekerjük fel a tésztát. A másik rudat ugyanígy kenjük meg, majd tekerjük fel. Helyezzük a rudakat keresztben középre, úgy, hogy az egyik rúd legyen a többi rúd felett, a másik alatt. (Egy töltött és egy sima rúd váltakozva.)
Először helyezzük az alsó rudak végeit az óramutató járásával ellentétes irányban a bal oldali rudak fölé. Ezután helyezzük az alsó végeket az óramutató járásával megegyező irányban a jobb oldali rudak fölé.
Helyezzük a végeket a fonat alá, és nyomjuk össze őket egy kicsit. (Figyeljünk rá, hogy a töltött rudaknál a hajtás mindig alul legyen formázás közben.) A fonatot helyezzük az előkészített tepsire, és meleg helyen további kb. 30 percig hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele a fonatot. Megszórjuk pisztáciával és mandulával, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a tésztát aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A kalács fagyasztható.
Édes húsvéti kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
22 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!