Édes húsvéti kalács
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Kelt tésztához:
200 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Töltelékhez:
100 g cukrozott pisztáciakrém
Kenéshez és szóráshoz:
1 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál tej
kb. 1 evőkanál apróra vágott pisztácia
kb. 1 púpozott evőkanál aprított mandula
Elkészítés
Előkészítés:
A tejet melegítsük meg és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Egy keverőtálban alaposan keverjük el a lisztet az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő a tészta mérete.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Két rudat töltsünk meg pisztáciakrémmel. A két rudat nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 10 cm szélesre, majd kenjük el rajta a pisztáciakrém felét és tekerjük fel a tésztát. A másik rudat ugyanígy kenjük meg, majd tekerjük fel. Helyezzük a rudakat keresztben középre, úgy, hogy az egyik rúd legyen a többi rúd felett, a másik alatt. (Egy töltött és egy sima rúd váltakozva.)
Először helyezzük az alsó rudak végeit az óramutató járásával ellentétes irányban a bal oldali rudak fölé. Ezután helyezzük az alsó végeket az óramutató járásával megegyező irányban a jobb oldali rudak fölé.
Helyezzük a végeket a fonat alá, és nyomjuk össze őket egy kicsit. (Figyeljünk rá, hogy a töltött rudaknál a hajtás mindig alul legyen formázás közben.) A fonatot helyezzük az előkészített tepsire, és meleg helyen további kb. 30 percig hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele a fonatot. Megszórjuk pisztáciával és mandulával, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a tésztát aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Egy keverőtálban alaposan keverjük el a lisztet az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő a tészta mérete.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Két rudat töltsünk meg pisztáciakrémmel. A két rudat nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 10 cm szélesre, majd kenjük el rajta a pisztáciakrém felét és tekerjük fel a tésztát. A másik rudat ugyanígy kenjük meg, majd tekerjük fel. Helyezzük a rudakat keresztben középre, úgy, hogy az egyik rúd legyen a többi rúd felett, a másik alatt. (Egy töltött és egy sima rúd váltakozva.)
Először helyezzük az alsó rudak végeit az óramutató járásával ellentétes irányban a bal oldali rudak fölé. Ezután helyezzük az alsó végeket az óramutató járásával megegyező irányban a jobb oldali rudak fölé.
Helyezzük a végeket a fonat alá, és nyomjuk össze őket egy kicsit. (Figyeljünk rá, hogy a töltött rudaknál a hajtás mindig alul legyen formázás közben.) A fonatot helyezzük az előkészített tepsire, és meleg helyen további kb. 30 percig hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele a fonatot. Megszórjuk pisztáciával és mandulával, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a tésztát aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A kalács fagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Édes húsvéti kalács
Hozzávalók
kb. 15-20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Kelt tésztához:
200 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Töltelékhez:
100 g cukrozott pisztáciakrém
Kenéshez és szóráshoz:
1 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál tej
kb. 1 evőkanál apróra vágott pisztácia
kb. 1 púpozott evőkanál aprított mandula
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tejet melegítsük meg és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Egy keverőtálban alaposan keverjük el a lisztet az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő a tészta mérete.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Két rudat töltsünk meg pisztáciakrémmel. A két rudat nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 10 cm szélesre, majd kenjük el rajta a pisztáciakrém felét és tekerjük fel a tésztát. A másik rudat ugyanígy kenjük meg, majd tekerjük fel. Helyezzük a rudakat keresztben középre, úgy, hogy az egyik rúd legyen a többi rúd felett, a másik alatt. (Egy töltött és egy sima rúd váltakozva.)
Először helyezzük az alsó rudak végeit az óramutató járásával ellentétes irányban a bal oldali rudak fölé. Ezután helyezzük az alsó végeket az óramutató járásával megegyező irányban a jobb oldali rudak fölé.
Helyezzük a végeket a fonat alá, és nyomjuk össze őket egy kicsit. (Figyeljünk rá, hogy a töltött rudaknál a hajtás mindig alul legyen formázás közben.) A fonatot helyezzük az előkészített tepsire, és meleg helyen további kb. 30 percig hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele a fonatot. Megszórjuk pisztáciával és mandulával, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a tésztát aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Egy keverőtálban alaposan keverjük el a lisztet az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő a tészta mérete.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk. Kb. 40 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Két rudat töltsünk meg pisztáciakrémmel. A két rudat nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 10 cm szélesre, majd kenjük el rajta a pisztáciakrém felét és tekerjük fel a tésztát. A másik rudat ugyanígy kenjük meg, majd tekerjük fel. Helyezzük a rudakat keresztben középre, úgy, hogy az egyik rúd legyen a többi rúd felett, a másik alatt. (Egy töltött és egy sima rúd váltakozva.)
Először helyezzük az alsó rudak végeit az óramutató járásával ellentétes irányban a bal oldali rudak fölé. Ezután helyezzük az alsó végeket az óramutató járásával megegyező irányban a jobb oldali rudak fölé.
Helyezzük a végeket a fonat alá, és nyomjuk össze őket egy kicsit. (Figyeljünk rá, hogy a töltött rudaknál a hajtás mindig alul legyen formázás közben.) A fonatot helyezzük az előkészített tepsire, és meleg helyen további kb. 30 percig hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele a fonatot. Megszórjuk pisztáciával és mandulával, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a tésztát aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A kalács fagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?