Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Édes húsvéti kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15-20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15-20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Kelt tésztához:

200 ml tej
80 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
80 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez és szóráshoz:

1 darab tojássárgája (M-es)
kb. 2 evőkanál tej
kb. 1 evőkanál apróra vágott pisztácia
kb. 1 púpozott evőkanál aprított mandula
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tejet melegítsük meg és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Egy keverőtálban alaposan keverjük el a lisztet az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, amíg duplájára nő a tészta mérete.

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és 4 egyenlő részre osztjuk. Kb. 50 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Helyezzük a rudakat keresztben középre, úgy, hogy az egyik rúd legyen a többi rúd felett, a másik alatt.
Először helyezzük az alsó rudak végeit az óramutató járásával ellentétes irányban a bal oldali rudak fölé. Ezután helyezzük az alsó végeket az óramutató járásával megegyező irányban a jobb oldali rudak fölé.
Helyezze a végeket a fonat alá, és nyomja össze őket egy kicsit. A fonatot helyezzük az előkészített tepsire, és meleg helyen további kb. 30 percig hagyjuk kelni. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját felverjük a tejjel, és megkenjük vele a fonatot. Megszórjuk pisztáciával és mandulával, majd a tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a tésztát aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A megsült kalácsot a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A kalács fagyasztható.
Édes húsvéti kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!