Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Lahmacun

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 6 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 6 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

400 g fehér tönkölybúzaliszt
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
4 evőkanál olívaolaj
250 ml langyos víz

Darált húsos szószhoz:

kb. 150 g zöldpaprika
kb. 450 g húsos paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 hagyma
kb. 3 evőkanál olívaolaj
250 g darált marhahús
3 evőkanál paradicsompüré
1 pohár tejföl 20%-os (125 g)
frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt római kömény
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Lahmacun hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan elkeverjük. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk, és a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Darált húsos szósz:
A paprikát és a paradicsomot megmossuk, és mindkettőt kis darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet és a hagymát megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a paprikát, majd kb. 5 perc alatt közepes lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és folyamatos keverés közben addig pirítjuk, amíg a hús át nem sül. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsompürét és a fűszereket, majd 1 perc elteltével a darabolt paradicsomot is és lassú tűzön addig főzzük, míg a leve el nem párolog. Főzés után belekeverjük a tejfölt.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, majd 6 egyforma méretű adagra osztjuk. Egyenként golyókat formázunk belőle, és letakarva szobahőmérsékleten még egyszer kelni hagyjuk (kb. 20 perc). A tepsit (kb. 40x30 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

A tésztadarabokat egyenként laposra nyomkodjuk, majd lisztezett felületen lepénnyé nyújtjuk, és a tepsibe tesszük. A darálthúsos szószt egyenletesen elosztjuk és elsimítjuk a 6 lepényen, majd a sütő középső részébe toljuk és megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A Lahmacun lepény sós sütemény, melyet ízlés szerint salátával, petrezselyemmel és friss kecskesajttal megszórjva tálalunk.

Tipp:

A megsült lahmacun sós sütemény becsomagolva és lehűtve két napig tárolható. Fogyasztás előtt kb. 5 perccel sütési hőmérsékleten átsütjük.
A Lahmacun tojásmentesen készíthető lepényféle, mely húsvétkor önálló fogásként is tálalható.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!