
Ekler fánk vaníliás tejszínhabbal



Hozzávalók
Sütőlemezhez:
Égetett tésztához:
Mázhoz:
Töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal egy kis lábasban felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről. A lisztet a keményítővel összekeverjük, átszitáljuk, és egyszerre a forró folyadékhoz adjuk. Az egészet egy kanállal sima tésztává keverjük. Visszahelyezzük a tűzre, és folyamatos keverés mellett 1 percen át melegítjük („égetjük”). Ezután keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), a legmagasabb fokozaton hozzádolgozunk 2 tojást egyesével, egymást követően. Az utolsó tojást elhabarjuk, és csak annyit adunk a tésztához, amennyit felvesz: sűrű, csillogó felszínű tésztát kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni. A sütőport csak hűlés után keverjük hozzá.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba (13 mm Ø) töltjük. A sütőlemezre 12 darab 10 cm hosszú csíkot nyomunk (a csíkok között távolságot hagyunk), és a sütő alsó harmadában megsütjük. Figyelem: A sütési idő első 15 perce alatt a sütőajtót semmiképpen se nyissuk ki, mert a sütemény összeesik.
Sütési idő: kb. 25-26 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütés után azonnal levágjuk a sütemények tetejét, a feleket rácson hagyjuk kihűlni.
Máz:
Az étcsokoládét feldaraboljuk, vízgőz felett a cukorral és az olajjal együtt megolvasztjuk. Az eklerek kalapjait a csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, és sütőpapírra téve hagyjuk megszilárdulni. Az olvasztott csokoládét ecset segítségével is felvihetjük a fánkokra.
Töltelék:
A mandarint szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni. A habtejszínt a habfixálóval, a porcukorral és a vanília pasztával kemény habbá verjük. A tölteléket csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok alsó felére nyomjuk. A tejszínhabon elosztjuk a mandarinokat, és rátesszük a csokoládés eklerkalapokat. Enyhén behűtve tálaljuk.


Ekler fánk vaníliás tejszínhabbal
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Sütőlemezhez:
Égetett tésztához:
Mázhoz:
Töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó-felső sütés: 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A vizet a vajjal vagy margarinnal egy kis lábasban felforraljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről. A lisztet a keményítővel összekeverjük, átszitáljuk, és egyszerre a forró folyadékhoz adjuk. Az egészet egy kanállal sima tésztává keverjük. Visszahelyezzük a tűzre, és folyamatos keverés mellett 1 percen át melegítjük („égetjük”). Ezután keverőtálba tesszük. Konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal), a legmagasabb fokozaton hozzádolgozunk 2 tojást egyesével, egymást követően. Az utolsó tojást elhabarjuk, és csak annyit adunk a tésztához, amennyit felvesz: sűrű, csillogó felszínű tésztát kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni. A sütőport csak hűlés után keverjük hozzá.
A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba (13 mm Ø) töltjük. A sütőlemezre 12 darab 10 cm hosszú csíkot nyomunk (a csíkok között távolságot hagyunk), és a sütő alsó harmadában megsütjük. Figyelem: A sütési idő első 15 perce alatt a sütőajtót semmiképpen se nyissuk ki, mert a sütemény összeesik.
Sütési idő: kb. 25-26 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A sütés után azonnal levágjuk a sütemények tetejét, a feleket rácson hagyjuk kihűlni.
Máz:
Az étcsokoládét feldaraboljuk, vízgőz felett a cukorral és az olajjal együtt megolvasztjuk. Az eklerek kalapjait a csokiba mártjuk, lecsepegtetjük, és sütőpapírra téve hagyjuk megszilárdulni. Az olvasztott csokoládét ecset segítségével is felvihetjük a fánkokra.
Töltelék:
A mandarint szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni. A habtejszínt a habfixálóval, a porcukorral és a vanília pasztával kemény habbá verjük. A tölteléket csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok alsó felére nyomjuk. A tejszínhabon elosztjuk a mandarinokat, és rátesszük a csokoládés eklerkalapokat. Enyhén behűtve tálaljuk.

Legújabb cikkek

Befőzés indul! Tartósítási kisokos
Ki ne szeretné a tavasz és a nyár kincseit eltenni a téli időszakra? Készülhet lekvár, dzsem, savanyúság vagy szörp, tippjeink segítségével a befőzés gyerekjáték lesz.


Süssünk hatékonyan, kevesebb mosogatással!
Bárcsak az a fránya mosogatás elmaradhatna sütés után! Szerencsére létezik pár praktika az elmosogatásra váró eszközök számának csökkentésére, mutatjuk!


5 kedvelt alaptészta, számtalan lehetőség
Egy sokoldalúan felhasználható alaprecept ismerete kincs a konyhában, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Cikkünkben 5 méltán népszerű tésztafajtát szedtünk csokorba.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?