Mogyorókrémes babka
Hozzávalók
2 darab püspökkenyér formához (kb. 20x11 cm):
némi zsiradék
sütőpapír
Tésztához:
160 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 darab tojás (M-es)
120 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
220 g mogyorókrém, pl. Nutella®
80 g törökmogyoró
Sziruphoz:
75 ml víz
60 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
Elkészítés
Előkészítés:
A két sütőformát zsiradékkal kikenjük és az aljukat sütőpapírral béleljük. A törökmogyorót durvára aprítjuk. A tejet felmelegítjük, és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A mogyorókrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott törökmogyorót egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A mogyorókrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott törökmogyorót egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Könnyebben kenhető lesz a mogyorókrém, ha felhasználás előtt rövid időre az üvegével együtt forró vízbe helyezzük.
Kedvencnek jelölöm
Mogyorókrémes babka
Hozzávalók
2 darab, kb. 20-22 szelet elkészítéséhez
2 darab püspökkenyér formához (kb. 20x11 cm):
némi zsiradék
sütőpapír
Tésztához:
160 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
80 g cukor
2 darab tojás (M-es)
120 g vaj vagy margarin
Töltelékhez:
220 g mogyorókrém, pl. Nutella®
80 g törökmogyoró
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A két sütőformát zsiradékkal kikenjük és az aljukat sütőpapírral béleljük. A törökmogyorót durvára aprítjuk. A tejet felmelegítjük, és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A mogyorókrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott törökmogyorót egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
A lisztet az instant élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40x35 cm) nyújtjuk.
Töltelék:
A mogyorókrémet elkenjük a tésztán úgy, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A durvára vágott törökmogyorót egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tésztát az egyik hosszanti oldalától indítva feltekerjük hengerré (kb. 40 cm).
Formázás:
A tésztahengert először középen, keresztben kettévágjuk, majd az így kapott két rövidebb hengert középen, hosszában elfelezzük és átvágjuk. Két-két felet x-alakban egymásra helyezünk és egymás köré csavarjuk, a végeiket összenyomjuk. Az így kapott két tekercset beletesszük a sütőformákba, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A sütőformákat a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményeket megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a kétféle cukrot egy kis főzőedényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor elolvad, és szirupszerű állaga lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A kész babkákat a formában sütőrácsra tesszük, tetejüket több részletben a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Könnyebben kenhető lesz a mogyorókrém, ha felhasználás előtt rövid időre az üvegével együtt forró vízbe helyezzük.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?