Eszterházy torta
Hozzávalók
Hozzávalók 8-10 szelethez:
a tésztához:
5 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darál dió
csipet fahéj
5 dkg liszt
a krémhez:
4 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
10 dkg darált dió
rum ízlés szerint
a díszítéshez:
kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
10 dkg fehér csoki
4 dkg étcsoki
2 evőkanál olaj
tejszínhab és egész dió
kenőkés és fogpiszkáló
Elkészítés
Elkészítés
A tésztához elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, mikor már majdnem kész hozzá keverjük a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal és a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.
Egy 18-20 cm átmérőjű tányért körberajzolunk a sütőpapíron, mivel öt lapot készítünk. Öt egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a kivágott sütőpapírra kenjük. 180 fokos sütőben 8-10 percig (aranybarnára) kell sütni. Ha légkeveréses a sütőnk egyszerre több is bele fér.
A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingot, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levesszük és egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot pedig átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajat hozzáadjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd a diót, és a rumot is hozzáadjuk. A kihűlt tésztalapokon egyenletesen elosztjuk a krémet. Hagyunk egy kicsit a torta körbekenéséhez a krémből. A betöltött tortát a hűtőbe tesszük dermedni
A díszítéshez a fehér csokit mikróban vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2- ek. olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokit is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük (én szokás szerint zacsiba tettem).
A torta közepére öntjük a fehércsokit majd a kenőkéssel a torta tetején terítjük szét. A zacsiba töltött étcsoki csücskére pici lyukat vágunk és csigavonalban a fehércsokira nyomjuk. Fogpiszkáló segítségével pókháló szerűre kihúzzuk, úgy hogy először középről kifelé húzzuk (négy irányba, vagy ahogy esik) majd kívülről befelé.
Egy 18-20 cm átmérőjű tányért körberajzolunk a sütőpapíron, mivel öt lapot készítünk. Öt egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a kivágott sütőpapírra kenjük. 180 fokos sütőben 8-10 percig (aranybarnára) kell sütni. Ha légkeveréses a sütőnk egyszerre több is bele fér.
A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingot, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levesszük és egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot pedig átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajat hozzáadjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd a diót, és a rumot is hozzáadjuk. A kihűlt tésztalapokon egyenletesen elosztjuk a krémet. Hagyunk egy kicsit a torta körbekenéséhez a krémből. A betöltött tortát a hűtőbe tesszük dermedni
A díszítéshez a fehér csokit mikróban vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2- ek. olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokit is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük (én szokás szerint zacsiba tettem).
A torta közepére öntjük a fehércsokit majd a kenőkéssel a torta tetején terítjük szét. A zacsiba töltött étcsoki csücskére pici lyukat vágunk és csigavonalban a fehércsokira nyomjuk. Fogpiszkáló segítségével pókháló szerűre kihúzzuk, úgy hogy először középről kifelé húzzuk (négy irányba, vagy ahogy esik) majd kívülről befelé.
Kedvencnek jelölöm
Eszterházy torta
Hozzávalók
Hozzávalók 8-10 szelethez:
a tésztához:
5 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darál dió
csipet fahéj
5 dkg liszt
a krémhez:
4 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
10 dkg darált dió
rum ízlés szerint
a díszítéshez:
kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
10 dkg fehér csoki
4 dkg étcsoki
2 evőkanál olaj
tejszínhab és egész dió
kenőkés és fogpiszkáló
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A tésztához elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, mikor már majdnem kész hozzá keverjük a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal és a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.
Egy 18-20 cm átmérőjű tányért körberajzolunk a sütőpapíron, mivel öt lapot készítünk. Öt egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a kivágott sütőpapírra kenjük. 180 fokos sütőben 8-10 percig (aranybarnára) kell sütni. Ha légkeveréses a sütőnk egyszerre több is bele fér.
A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingot, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levesszük és egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot pedig átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajat hozzáadjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd a diót, és a rumot is hozzáadjuk. A kihűlt tésztalapokon egyenletesen elosztjuk a krémet. Hagyunk egy kicsit a torta körbekenéséhez a krémből. A betöltött tortát a hűtőbe tesszük dermedni
A díszítéshez a fehér csokit mikróban vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2- ek. olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokit is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük (én szokás szerint zacsiba tettem).
A torta közepére öntjük a fehércsokit majd a kenőkéssel a torta tetején terítjük szét. A zacsiba töltött étcsoki csücskére pici lyukat vágunk és csigavonalban a fehércsokira nyomjuk. Fogpiszkáló segítségével pókháló szerűre kihúzzuk, úgy hogy először középről kifelé húzzuk (négy irányba, vagy ahogy esik) majd kívülről befelé.
Egy 18-20 cm átmérőjű tányért körberajzolunk a sütőpapíron, mivel öt lapot készítünk. Öt egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a kivágott sütőpapírra kenjük. 180 fokos sütőben 8-10 percig (aranybarnára) kell sütni. Ha légkeveréses a sütőnk egyszerre több is bele fér.
A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingot, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levesszük és egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot pedig átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajat hozzáadjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd a diót, és a rumot is hozzáadjuk. A kihűlt tésztalapokon egyenletesen elosztjuk a krémet. Hagyunk egy kicsit a torta körbekenéséhez a krémből. A betöltött tortát a hűtőbe tesszük dermedni
A díszítéshez a fehér csokit mikróban vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2- ek. olajjal megmelegítjük. Egy másik edényben az étcsokit is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük (én szokás szerint zacsiba tettem).
A torta közepére öntjük a fehércsokit majd a kenőkéssel a torta tetején terítjük szét. A zacsiba töltött étcsoki csücskére pici lyukat vágunk és csigavonalban a fehércsokira nyomjuk. Fogpiszkáló segítségével pókháló szerűre kihúzzuk, úgy hogy először középről kifelé húzzuk (négy irányba, vagy ahogy esik) majd kívülről befelé.


Hozzászólások
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?