Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Fonott kalács

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-15 szelethez:

Tésztához:

80 g lágy vaj vagy margarin
250 ml tej
500 g búzaliszt
100 g porcukor
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)

Ezenkívül a kalács lekenéséhez:

1 tojás (felvert)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tejet felmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés

A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc

A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Alternatív elkészítés

Ízlés szerint mazsolát vagy apróra vágott aszalt sárgabarackot adhatunk a tésztához.
A Fonott kalács a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen jelképe. Receptünk útmutatást ad, hogy valóban esztétikus és levegős finomság legyen az ünnepi asztalon.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-03-22
0 Kedvelés

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva

Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-03-20
1 Kedvelés

Variációk tiramisura

Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-02-06
1 Kedvelés

Túl a fánkon – édes ötletek farsangra

Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!