
Fonott kalács


Hozzávalók
kb. 12-15 szelethez:
Tésztához:
80 g lágy vaj vagy margarin
250 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
Ezenkívül a kalács lekenéséhez:
1 tojás (felvert)
Elkészítés
Előkészítés
A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tejet felmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Alternatív elkészítés
Ízlés szerint mazsolát vagy apróra vágott aszalt sárgabarackot adhatunk a tésztához.

Kedvencnek jelölöm

Fonott kalács
Hozzávalók
kb. 12-15 szelethez:
Tésztához:
80 g lágy vaj vagy margarin
250 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
Ezenkívül a kalács lekenéséhez:
1 tojás (felvert)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tejet felmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Alternatív elkészítés
Ízlés szerint mazsolát vagy apróra vágott aszalt sárgabarackot adhatunk a tésztához.

Legújabb cikkek
1

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

1

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

1

Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?