Fonott kalács
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
80 g vaj vagy margarin
250 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 csipet só
1 darab tojás (közepes méretű)
Ezenkívül a kalács lekenéséhez:
1 darab tojás (felvert)
Elkészítés
Előkészítés
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés
Tészta:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Ízlés szerint mazsolát vagy apróra vágott aszalt sárgabarackot adhatunk a tésztához.
Kedvencnek jelölöm
Fonott kalács
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
80 g vaj vagy margarin
250 ml tej
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (közepes méretű)
Ezenkívül a kalács lekenéséhez:
1 darab tojás (felvert)
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés
Tészta:
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a a tej-zsiradék keveréket és a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát, míg láthatóan duplájára megnő.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk, a fonatot a tepsibe helyezzük, és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kalácsot felvert tojással egyenletesen megkenjük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Ízlés szerint mazsolát vagy apróra vágott aszalt sárgabarackot adhatunk a tésztához.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?