Gesztenyetorta
Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Morzsatésztához:
Piskótához:
Gesztenyetöltelékhez:
Bevonathoz:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze konyhai robotgéppel (habverő), hogy morzsákat kapjunk. Nyomkodjuk a morzsát egy evőkanállal a tortaforma aljába, majd tegyük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Távolítsuk el a tortaforma oldalát, a tésztát a forma aljáról távolítsuk el, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson. Tisztítsuk meg a formát, majd fedjük le sütőpapírral. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Piskóta tészta:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, miközben 1 percig keverjük, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele a masszába, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat vagy margarint. A tésztát öntsük a tortaformába, a tetejét simítsuk el és helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma oldalát. Fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra. Vegyük le a forma alját, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Gesztenyetöltelék:
A gesztenyét apróra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon, sóval, tejjel és cukorral együtt kb. 10 percig főzzük, időnként megkeverve. Ezután keverjük bele a rumot vagy rumaromát, majd pürésítjük az egészet, és hagyjuk kihűlni. (Amennyiben hűtött gesztenyemasszát használunk csupán keverjük hozzá a rumot vagy rumaromát a masszához.) A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele röviden a kakaót, majd keverjük a gesztenyéhez.
Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a piskótalapról. A morzsatésztás tésztalapot helyezzük egy tortalapra és kenjük meg a gyümölcszselével, majd tegyük rá a piskótalapot. A gesztenyés keveréket kupola alakban a terítsük a tetejére és köréje egy tortakarikát vagy a megtisztított kapcsos tortaforma peremét helyezzük.
Krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Melegítsük fel a narancslevet, és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. A tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral majdnem keményre verjük, lassan hozzáadjuk a narancslé-zselatin keveréket, és a tejszínt teljesen keményre verjük. Óvatosan öntsük a krémet a gesztenyetöltelékre, és simítsuk el. A tortát legalább 3 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Díszítés:
A tortabevonót a csomagoláson lévő leírás szerint olvasszuk fel. Vágjunk le egy kis sarkot a tasakból és a tortabevonóval vonjuk be a gesztenyéket, és egy darab sütőpapíron hagyjuk megdermedni. Sablonok segítségével nyomjunk levélformákat egy darab sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Díszítsük a tortát gesztenyével és csokoládélevéllel, és szórjuk meg dekoratívan kakaóval és porcukorral. Tálalásig hűtsük le a tortát.
Tippek:
Óvatosan csúsztassunk egy kanalat vagy kést a sütőpapír alá a még puha csokoládéval. Így szép íves formát kaphatunk.
Gesztenyetorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):
Morzsatésztához:
Piskótához:
Gesztenyetöltelékhez:
Bevonathoz:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze konyhai robotgéppel (habverő), hogy morzsákat kapjunk. Nyomkodjuk a morzsát egy evőkanállal a tortaforma aljába, majd tegyük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Távolítsuk el a tortaforma oldalát, a tésztát a forma aljáról távolítsuk el, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson. Tisztítsuk meg a formát, majd fedjük le sütőpapírral. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Piskóta tészta:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, miközben 1 percig keverjük, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele a masszába, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat vagy margarint. A tésztát öntsük a tortaformába, a tetejét simítsuk el és helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma oldalát. Fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra. Vegyük le a forma alját, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Gesztenyetöltelék:
A gesztenyét apróra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon, sóval, tejjel és cukorral együtt kb. 10 percig főzzük, időnként megkeverve. Ezután keverjük bele a rumot vagy rumaromát, majd pürésítjük az egészet, és hagyjuk kihűlni. (Amennyiben hűtött gesztenyemasszát használunk csupán keverjük hozzá a rumot vagy rumaromát a masszához.) A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele röviden a kakaót, majd keverjük a gesztenyéhez.
Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a piskótalapról. A morzsatésztás tésztalapot helyezzük egy tortalapra és kenjük meg a gyümölcszselével, majd tegyük rá a piskótalapot. A gesztenyés keveréket kupola alakban a terítsük a tetejére és köréje egy tortakarikát vagy a megtisztított kapcsos tortaforma peremét helyezzük.
Krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Melegítsük fel a narancslevet, és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. A tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral majdnem keményre verjük, lassan hozzáadjuk a narancslé-zselatin keveréket, és a tejszínt teljesen keményre verjük. Óvatosan öntsük a krémet a gesztenyetöltelékre, és simítsuk el. A tortát legalább 3 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Díszítés:
A tortabevonót a csomagoláson lévő leírás szerint olvasszuk fel. Vágjunk le egy kis sarkot a tasakból és a tortabevonóval vonjuk be a gesztenyéket, és egy darab sütőpapíron hagyjuk megdermedni. Sablonok segítségével nyomjunk levélformákat egy darab sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Díszítsük a tortát gesztenyével és csokoládélevéllel, és szórjuk meg dekoratívan kakaóval és porcukorral. Tálalásig hűtsük le a tortát.
Tippek:
Óvatosan csúsztassunk egy kanalat vagy kést a sütőpapír alá a még puha csokoládéval. Így szép íves formát kaphatunk.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?