Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gesztenyetorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 16 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 16 szelet elkészítéséhez

Kapcsos tortaformához (Ø 26 cm):

némi zsiradék

Morzsatésztához:

150 g búzaliszt
100 g lágy vaj vagy margarin
40 g cukor

Piskótához:

20 g vaj vagy margarin
2 db tojás (M-es)
40 g cukor
70 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Gesztenyetöltelékhez:

300 g főtt gesztenye (szelídgesztenye)
vagy gesztenyemassza
1 csipet só
150 ml tej
70 g cukor
4 evőkanál rum
vagy 2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
100 ml hideg habtejszín

Bevonathoz:

3 evőkanál feketeribizli zselé

Krémhez:

100 ml narancslé 100 %-os
500 ml hideg habtejszín
70 g cukor

Díszítéshez:

kb. 100 g főtt gesztenye (16 kis gesztenye)
vagy gesztenyemassza
némi porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Zsírozzuk ki a tortaforma alját és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Morzsatészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze konyhai robotgéppel (habverő), hogy morzsákat kapjunk. Nyomkodjuk a morzsát egy evőkanállal a tortaforma aljába, majd tegyük a formát a sütő alsó részében lévő rácsra.

Sütési idő: kb. 10-12 perc

Távolítsuk el a tortaforma oldalát, a tésztát a forma aljáról távolítsuk el, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson. Tisztítsuk meg a formát, majd fedjük le sütőpapírral. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Piskóta tészta:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint. A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, miközben 1 percig keverjük, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele a masszába, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat vagy margarint. A tésztát öntsük a tortaformába, a tetejét simítsuk el és helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra.

Sütési idő: kb. 15-18 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma oldalát. Fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra. Vegyük le a forma alját, és hagyjuk kihűlni a tésztát.

Gesztenyetöltelék:
A gesztenyét apróra vágjuk, és egy kis lábasban, közepes lángon, sóval, tejjel és cukorral együtt kb. 10 percig főzzük, időnként megkeverve. Ezután keverjük bele a rumot vagy rumaromát, majd pürésítjük az egészet, és hagyjuk kihűlni. (Amennyiben hűtött gesztenyemasszát használunk csupán keverjük hozzá a rumot vagy rumaromát a masszához.) A tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele röviden a kakaót, majd keverjük a gesztenyéhez.

Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt a piskótalapról. A morzsatésztás tésztalapot helyezzük egy tortalapra és kenjük meg a gyümölcszselével, majd tegyük rá a piskótalapot. A gesztenyés keveréket kupola alakban a terítsük a tetejére és köréje egy tortakarikát vagy a megtisztított kapcsos tortaforma peremét helyezzük.

Krém:
Áztassuk be a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint. Melegítsük fel a narancslevet, és oldjuk fel benne a kinyomkodott zselatint. A tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral majdnem keményre verjük, lassan hozzáadjuk a narancslé-zselatin keveréket, és a tejszínt teljesen keményre verjük. Óvatosan öntsük a krémet a gesztenyetöltelékre, és simítsuk el. A tortát legalább 3 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Díszítés:
A tortabevonót a csomagoláson lévő leírás szerint olvasszuk fel. Vágjunk le egy kis sarkot a tasakból és a tortabevonóval vonjuk be a gesztenyéket, és egy darab sütőpapíron hagyjuk megdermedni. Sablonok segítségével nyomjunk levélformákat egy darab sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni. Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortakarikát. Díszítsük a tortát gesztenyével és csokoládélevéllel, és szórjuk meg dekoratívan kakaóval és porcukorral. Tálalásig hűtsük le a tortát.

Tippek:

Amennyiben a díszítéshez gesztenyemasszát használunk, akkor készítsünk 16 kis golyóformát a masszából, majd vonjuk be tortabevonóval.
Óvatosan csúsztassunk egy kanalat vagy kést a sütőpapír alá a még puha csokoládéval. Így szép íves formát kaphatunk.
Gesztenyetorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
65 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!