![Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok](https://sutnijo.hu/storage/recipes/26803/37315-gombas-vagy-hagymassonkas-csonakok.jpg)
Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok
![Szükséges idő](https://sutnijo.hu/img/icons/timer@3x.png)
![Nehézség](https://sutnijo.hu/img/icons/chef-hat@3x.png)
![Adag](https://sutnijo.hu/img/icons/piece.png)
Hozzávalók
Tésztához:
Kenéshez:
Gomba feltét:
Sonka feltét:
Elkészítés
Előkészítés
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés
A búza- és a rozslisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Kenés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Előbb golyóvá, majd kb. 6x10 cm méretű csónak alakú lappá formázzuk, és a sütőpapírra helyezzük. A fűszeres tejföllel megkenjük, a széleit szabadon hagyjuk.
Gomba feltét:
Megpucoljuk a gombát és méret szerint negyedeljük. A fokhagymát meghámozzuk és aprítjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A gombát elosztjuk a csónakokon és tepsibe helyezve, a sütő középső részében megsütjük.
Sonka feltét:
Ehhez meghámozunk 3 mogyoróhagymát, hosszában elfelezzük, majd vékony karikákra vágjuk. A megkent csónakokon elosztjuk, 150-200 g szalonna- vagy sonkakockát szórunk rá, majd tepsibe helyezve, a sütő középső részében ezt is megsütjük. Megmossuk a metélőhagymát, felkarikázzuk és a gombás csónakokra szórjuk. A parmezánt zöldségpucolóval vékonyan “meghámozzuk” és a csónakokra szórjuk. A csónakokat melegen tálaljuk.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tipp
![Csillag](https://sutnijo.hu/img/icons/star-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok
Hozzávalók
kb. 10 darab elkészítéséhez
Tésztához:
Kenéshez:
Gomba feltét:
Sonka feltét:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés
A búza- és a rozslisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Kenés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Előbb golyóvá, majd kb. 6x10 cm méretű csónak alakú lappá formázzuk, és a sütőpapírra helyezzük. A fűszeres tejföllel megkenjük, a széleit szabadon hagyjuk.
Gomba feltét:
Megpucoljuk a gombát és méret szerint negyedeljük. A fokhagymát meghámozzuk és aprítjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A gombát elosztjuk a csónakokon és tepsibe helyezve, a sütő középső részében megsütjük.
Sonka feltét:
Ehhez meghámozunk 3 mogyoróhagymát, hosszában elfelezzük, majd vékony karikákra vágjuk. A megkent csónakokon elosztjuk, 150-200 g szalonna- vagy sonkakockát szórunk rá, majd tepsibe helyezve, a sütő középső részében ezt is megsütjük. Megmossuk a metélőhagymát, felkarikázzuk és a gombás csónakokra szórjuk. A parmezánt zöldségpucolóval vékonyan “meghámozzuk” és a csónakokra szórjuk. A csónakokat melegen tálaljuk.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Tipp
![A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok önálló fogásként kínálható sós sütemény.](https://sutnijo.hu/storage/recipes/26803/37315-gombas-vagy-hagymassonkas-csonakok.jpg)
Legújabb cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?