Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 10 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10 darab elkészítéséhez

Tésztához:

150 g búzaliszt
150 g rozsliszt
fél teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
200 ml meleg víz

Kenéshez:

1 pohár 20%-os tejföl (150 g)
ízlés szerint bors
ízlés szerint majoranna

Gomba feltét:

250 g barna csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
csipet só
frissen őrölt bors
kevés metélőhagyma
kb. 20 g parmezán

Sonka feltét:

3 fej mogyoróhagyma
150-200 g szalonna- vagy sonkakocka
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés

Kelt tészta:
A búza- és a rozslisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Kenés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd kb. 10 egyforma méretű darabra osztjuk. Előbb golyóvá, majd kb. 6x10 cm méretű csónak alakú lappá formázzuk, és a sütőpapírra helyezzük. A fűszeres tejföllel megkenjük, a széleit szabadon hagyjuk.

Gomba feltét:
Megpucoljuk a gombát és méret szerint negyedeljük. A fokhagymát meghámozzuk és aprítjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A gombát elosztjuk a csónakokon és tepsibe helyezve, a sütő középső részében megsütjük.

Sonka feltét:
Ehhez meghámozunk 3 mogyoróhagymát, hosszában elfelezzük, majd vékony karikákra vágjuk. A megkent csónakokon elosztjuk, 150-200 g szalonna- vagy sonkakockát szórunk rá, majd tepsibe helyezve, a sütő középső részében ezt is megsütjük. Megmossuk a metélőhagymát, felkarikázzuk és a gombás csónakokra szórjuk. A parmezánt zöldségpucolóval vékonyan “meghámozzuk” és a csónakokra szórjuk. A csónakokat melegen tálaljuk.

Sütési idő: kb. 15-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Tipp

A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok tésztáját alternatív - teljes kiőrlésű vagy gluténmentes - lisztfélékkel is készíthetjük.
A Gombás vagy hagymás-sonkás csónakok önálló fogásként kínálható sós sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!