Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gőzgombóc

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 4 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 adag elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
50 g cukor
1 csipet só
3 darab tojássárgája (M-es)
100 g vaj vagy margarin
250 ml tej

Töltelékhez:

kb. 4 púpozott evőkanál szilvalekvár

Kifőzéshez:

300 ml tej
50 g vaj vagy margarin
1 evőkanál cukor
1 csipet só

Máköntethez:

100 g vaj vagy margarin
2 evőkanál darált mák vagy mákszem

Szóráshoz:

porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy margarint. A lisztet keverőtálba tesszük, és belekeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen, addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk, és negyedeljük. Minden tésztadarabot egy-egy golyóvá formázunk, majd kerek tallérokká (kb. 15 cm ᴓ) nyomkodjuk. A tészta közepére 1-1 púpos evőkanál szilvalekvárt teszünk. A tésztát hosszában kicsit meghúzzuk, és a töltelék fölött jól összenyomjuk úgy, hogy az egészet lezárjuk. Újra golyóvá formázzuk, és az illesztéssel lefelé kb. 10-15 percig tovább kelesztjük.

Gőzölés:
Nagy bevonatos serpenyőben vagy nagy széles edényben (kb. 30 cm ᴓ) felmelegítjük a tejet a vajjal vagy margarinnal, a cukorral és a sóval. A tésztadarabokat (illesztéssel lefelé), kis távolságokat hagyva köztük, beletesszük. Egyszer felforraljuk, majd rátesszük a fedőt, és közepes hőfokon kb. 35-40 percig főzzük. Közben nem emeljük fel a fedőt, különben a gombócok összeesnek. A főzés után a gombócokat még néhány percig a lefedett serpenyőben vagy edényben pihentetjük kb. 5-10 percig.

Öntet:
A vajat vagy margarint az edényben vagy serpenyőben megolvasztjuk, és addig forrósítjuk, míg egy kicsit megbarnul. Hozzáadjuk a mákot, és egyszer felforraljuk.
A gombócokat konyhai lapát segítségével kiszedjük, a máköntettel meglocsoljuk, és porcukorral megszórjuk.

Tipp:

A gőzgombócot tálalhatjuk Dr. Oetker Expressz vaníliaízű desszertöntet-tel vagy vaníliafagylalttal is.
Gőzgombóc

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!