Régi receptek modern csavarokkal

Dátum 2024. október 17.

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

A családi receptek velünk élnek

Szokták mondani, hogy egy jó recept generációról generációra száll, sok család őrizget számára felbecsülhetetlen értékű, kézzel írt szakácskönyvet a nagyitól vagy déditől. A megsárgult lapok receptjei, praktikái azonban sosem kőbe vésettek, együtt fejlődnek, alakulnak az épp aktuális trendekkel.

Egészségtudatos választás, ha az eredetihez képest kevesebb cukorral vagy cukormentesen készítjük a süteményeket (esetleg alternatív édesítőszereket választunk), az ételérzékenységgel élők a hagyományos édességek glutén-, laktóz- vagy például tojásmentes verzióival kísérleteznek, illetve egyre jobban keresettek a vegán táplálkozásba beilleszthető újragondolt sütemények is. De nem szükséges ennyire messzire mennünk, az aktuális trend, közízlés eleve meghozza a kísérletező kedvet: tartsuk meg az alapokat, de újítsunk is rajta!

Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Csempésszünk új ízeket a receptbe!

Közhelynek hangzik, ám igaz: hagyatkozzunk a fantáziánkra! Elhagyhatunk egy hozzávalót a receptből, kicserélhetjük valami másra, vagy adhatunk hozzá pár extrát, legyen az plusz gyümölcs vagy szokatlan fűszer. Vegyük példának a nagyi almás pitéjét! Az omlós tésztában a búzalisztet miért ne cserélhetnénk ki őrölt mandulára, mandulalisztre? Ízben tökéletesen passzol és így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A tölteléke lehet alma, körte, birsalma, akár keverve. Az igazán különleges összhatáshoz érdemes körülnézni a fűszeres polcon, az itthon „egzotikusnak” számító kínai ötfűszer-keverék remek választás, hiszen a csillagánizs, a szecsuáni bors, a fahéj, az édeskömény és a szegfűszeg remekül harmonizál az almával, körtével. Hasonló gondolatmenetet követve a klasszikus tiramisut elvihetjük formabontó búzasörös, sós pereces irányba, vagy kínálhatjuk a tradicionális prószát baracklekvár helyett narancsöntettel. Sőt a madártej karaktere is mennyire más lesz, ha bogyós gyümölcsökkel tálaljuk!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Klasszikus édességek új formában

Úgy is dönthetünk, hogy a klasszikus ízek megtartása vagy átalakítása mellett a sütemény, desszert formavilágát változtatjuk meg. Erre talán a legnépszerűbb megoldás az, ha a kiválasztott finomságot pohárkrémnek, pohárdesszertnek álmodjuk meg. Flódniból flódni pohárdesszert? Ugye, milyen jól hangzik? Vagy készüljön inkább kókuszgolyó, a feljebb már említett almás pite, sajttorta, stollen pohárban újragondolva? Mennyi lehetőséget tartogat a Rákóczi túrós lepény is! Lehet belőle pohárdesszert, muffin, torta, palacsintatorony, és ugyanígy átalakulhat muffinná a rigójancsi, a pizza, a sajtburger is. Ötletes újítás a sacher sütinyalóka, a habcsóktekercs, fagylaltok, jégkrémek a klasszikus sütemények ízvilágával készítve, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Kísérletezzünk bátran a régi, örökölt receptekkel, egy-egy modern csavarral csak még finomabb, különlegesebb és egyedibb lesz a süteményünk!

Szükséges idő 20-40 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!