Régi receptek modern csavarokkal
2024. október 17.Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
A családi receptek velünk élnek
Szokták mondani, hogy egy jó recept generációról generációra száll, sok család őrizget számára felbecsülhetetlen értékű, kézzel írt szakácskönyvet a nagyitól vagy déditől. A megsárgult lapok receptjei, praktikái azonban sosem kőbe vésettek, együtt fejlődnek, alakulnak az épp aktuális trendekkel.
Egészségtudatos választás, ha az eredetihez képest kevesebb cukorral vagy cukormentesen készítjük a süteményeket (esetleg alternatív édesítőszereket választunk), az ételérzékenységgel élők a hagyományos édességek glutén-, laktóz- vagy például tojásmentes verzióival kísérleteznek, illetve egyre jobban keresettek a vegán táplálkozásba beilleszthető újragondolt sütemények is. De nem szükséges ennyire messzire mennünk, az aktuális trend, közízlés eleve meghozza a kísérletező kedvet: tartsuk meg az alapokat, de újítsunk is rajta!
Csempésszünk új ízeket a receptbe!
Közhelynek hangzik, ám igaz: hagyatkozzunk a fantáziánkra! Elhagyhatunk egy hozzávalót a receptből, kicserélhetjük valami másra, vagy adhatunk hozzá pár extrát, legyen az plusz gyümölcs vagy szokatlan fűszer. Vegyük példának a nagyi almás pitéjét! Az omlós tésztában a búzalisztet miért ne cserélhetnénk ki őrölt mandulára, mandulalisztre? Ízben tökéletesen passzol és így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A tölteléke lehet alma, körte, birsalma, akár keverve. Az igazán különleges összhatáshoz érdemes körülnézni a fűszeres polcon, az itthon „egzotikusnak” számító kínai ötfűszer-keverék remek választás, hiszen a csillagánizs, a szecsuáni bors, a fahéj, az édeskömény és a szegfűszeg remekül harmonizál az almával, körtével. Hasonló gondolatmenetet követve a klasszikus tiramisut elvihetjük formabontó búzasörös, sós pereces irányba, vagy kínálhatjuk a tradicionális prószát baracklekvár helyett narancsöntettel. Sőt a madártej karaktere is mennyire más lesz, ha bogyós gyümölcsökkel tálaljuk!
Klasszikus édességek új formában
Úgy is dönthetünk, hogy a klasszikus ízek megtartása vagy átalakítása mellett a sütemény, desszert formavilágát változtatjuk meg. Erre talán a legnépszerűbb megoldás az, ha a kiválasztott finomságot pohárkrémnek, pohárdesszertnek álmodjuk meg. Flódniból flódni pohárdesszert? Ugye, milyen jól hangzik? Vagy készüljön inkább kókuszgolyó, a feljebb már említett almás pite, sajttorta, stollen pohárban újragondolva? Mennyi lehetőséget tartogat a Rákóczi túrós lepény is! Lehet belőle pohárdesszert, muffin, torta, palacsintatorony, és ugyanígy átalakulhat muffinná a rigójancsi, a pizza, a sajtburger is. Ötletes újítás a sacher sütinyalóka, a habcsóktekercs, fagylaltok, jégkrémek a klasszikus sütemények ízvilágával készítve, és a sort még hosszan folytathatnánk.
Kísérletezzünk bátran a régi, örökölt receptekkel, egy-egy modern csavarral csak még finomabb, különlegesebb és egyedibb lesz a süteményünk!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.