Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
Airfryer alapok
Mielőtt rátérünk a forró levegős sütőben süthető édes finomságokra, vessünk egy pillantást magára az eszközre, és nézzük meg, mi a működési elve! Kulcsa a gyors légáram és a szabályozható hőmérséklet kombinációja, amely biztosítja a kívül ropogós, belül szaftos édes és sós ételeket. A gép forró levegőt keringetve készíti el kedvenceinket, ehhez egyáltalán nem (vagy csak minimális mennyiségben) szükséges olajat használni. A benne készült fogás így válik sokkal egészségesebbé, a konyha olajszagtól mentessé, és a sütés utáni mosogatás idő- és mosogatószer-takarékossá. Kosarába helyezhetünk egy nagyobb vagy több kisebb szilikon formát, valamint (sütőpapír helyett) papírkosarat is. Jó hír, hogy különösebb konyhai jártasságot sem igényel a használata, persze első bevetés előtt tanulmányozzuk át alaposan saját sütőnk használati utasítását, a menük, gombok között márkánként némi eltérés természetesen fellelhető.
Süssünk sütit Airfryerben!
Számos pozitív tulajdonságát már érintettük, egyről viszont még nem esett szó, ami nem más, mint az energiahatékonyság. Az Airfryer ugyanis gyorsabban felmelegszik és kevesebb energiát használ, mint a hagyományos sütők, ezért számos sütemény esetén szuper választás.
Milyen süteményeket süthetünk Airfryerben? Elsősorban kisebb méretű sütiket, fajtájukat tekintve pedig minden olyat, ami kompatibilis a hagyományos légkeveréses sütővel. Kevert tésztákat, muffinokat, minikuglófokat, pitéket, egyedül a méret szab határt, átlagos forró levegős sütő esetén például egy kb. 17-18 cm-es kerek formában gondolkozhatunk. Fánkok, leveles és kelt tészták, omlós-roppanós kekszek szintén elkészíthetők benne. Mivel a kisebb, kevesebb adagos sütik telitalálatok Airfryerhez (a kosarat sose tömjük meg, egy rétegben kerüljön bele a sütésre váró tészta!), érdemes akkor előkapni a sütőt, ha a megszokottnál gyorsabban szeretnénk sütni kisebb mennyiségű finomságot, például ebéd utáni desszertet vagy friss péksüteményt reggelire.
Dr. Oetker speciális sütőpor a tökéletes eredményért
A piacon egyedülálló Dr. Oetker Airfryer Sütőpor kifejezetten a forró levegős sütők tulajdonságaira lett kifejlesztve. Ezekben a sütőkben a sütemények rövidebb idő alatt készülnek el, illetve hosszadalmas előmelegítéssel sem kell számolni. A sütőpor speciális összetétele (glükono-delta-laktont is tartalmaz, mely egy savanyúságot szabályozó és stabilizáló anyag) biztosítja, hogy ilyen feltételek mellett is tökéletes, légies sütemények készüljenek. A forró levegős sütő méretére optimalizálva egy tasak sütőpor 250 g liszthez elegendő, és ahogy a hagyományos sütőpor, ez sem módosítja az ízvilágot. Érdemes tehát minden olyan jellegű süteményhez a speciális sütőport választani, amit hagyományos sütőben klasszikus Dr. Oetker Sütőporral készítenénk el. A könnyed és légies végeredmény garantált!
A kulcsa a gyors légáram és a szabályozható hőmérséklet kombinációja. A gép forró levegőt keringetve készíti el a süteményeket, egyáltalán nem vagy csak minimális olajat használva. Így kívül ropogós, belül szaftos eredményt kapunk.
Gyorsabban felmelegszik és kevesebb energiát használ, mint a hagyományos sütők. A konyha olajszagtól mentes marad, a mosogatás idő- és mosogatószer-takarékos. Az elkészült fogások sokkal egészségesebbek is.
Elsősorban kisebb méretű sütiket: kevert tésztákat, muffinokat, minikuglófokat, pitéket. Fánkok, leveles és kelt tészták, omlós-roppanós kekszek is elkészíthetők. Átlagos készüléknél kb. 17-18 cm-es kerek formában gondolkozhatunk.

A kosarat soha ne tömjük meg, egy rétegben kerüljön bele a sütésre váró tészta. Tanulmányozzuk át saját sütőnk használati utasítását, márkánként lehet eltérés a menűkben és gombokban.
A piacon egyedülálló, kifejezetten forró levegős sütők tulajdonságaira kifejlesztett sütőpor. Speciális összetétele biztosítja, hogy rövidebb sütési idő mellett is tökéletes, légies sütemények készüljenek.

Egy tasak sütőpor 250 g liszthez elegendő, a forró levegős sütő méretére optimalizálva. Ahogy a hagyományos sütőpor, ez sem módosítja az ízvilágot, csak a tökéletes állagot biztosítja.
Ha gyorsabban szeretnél kisebb mennyiségű finomságot sütni, például ebéd utáni desszertet vagy friss péksüteményt reggelire. Energiahatékony megoldás kisebb adagokhoz.

Elhelyezhetsz egy nagyobb vagy több kisebb szilikon formát a kosarába. Sütőpapír helyett papírkosarait is használhatsz. A méret a korlát - átlagos készüléknél 17-18 cm-es formákban gondolkozz.
Minden olyan jellegű süteményhez érdemes használni, amit hagyományos sütőben klasszikus Dr. Oetker Sütőporral készítenél el. A könnyed és légies végeredmény így garantált az Airfryerben is.
Glükono-delta-laktont tartalmaz, mely savanyúságot szabályozó és stabilizáló anyag. Ez biztosítja, hogy a rövidebb sütési idő és gyors felmelegedés mellett is légies, tökéletes sütemények készüljenek.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
