Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
Húsvéti fonott kalács
75 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
15 dkg Rama
6 dl tej
2 tk. só
4 tk. cukor
2 db tojássárgája
Elkészítés
Elkészítés
1. Az élesztőt 1.5 dl langyos tejben 2 kanál cukor hozzáadásával fölfuttatjuk.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, a maradék langyos tejet, az olvasztott Ramát.
3. A tésztát alaposan kidagasztjuk.
4. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük a letakart tésztát.
5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Mindkét részből egy-egy kalács lesz. A fonáshoz egy tipp: (Youtube: Braiding a Six Strand Challah)
6. Ramával kikent, lisztezett tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 5 percig pihentetjük.
7. Begyújtjuk a sütőt, 170-180 fokra állítjuk.
8. A kalácsot megkenjük tojássárgájával, 10 perc pihenés.
9. Újra megkenjük, majd aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, a maradék langyos tejet, az olvasztott Ramát.
3. A tésztát alaposan kidagasztjuk.
4. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük a letakart tésztát.
5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Mindkét részből egy-egy kalács lesz. A fonáshoz egy tipp: (Youtube: Braiding a Six Strand Challah)
6. Ramával kikent, lisztezett tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 5 percig pihentetjük.
7. Begyújtjuk a sütőt, 170-180 fokra állítjuk.
8. A kalácsot megkenjük tojássárgájával, 10 perc pihenés.
9. Újra megkenjük, majd aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Tálalás
Ebből az adagból két kalács lesz.
Alternatív elkészítés
A dagasztás a tészta lényege, ha nem vagyunk alaposak, nem fog sikerülni, ezért ne sajnáljuk a fáradságot! Addig dagasszuk, míg edénytől, kéztől elválik, és hólyagosodik.
Kedvencnek jelölöm
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
Húsvéti fonott kalács
75 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
15 dkg Rama
6 dl tej
2 tk. só
4 tk. cukor
2 db tojássárgája
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
1. Az élesztőt 1.5 dl langyos tejben 2 kanál cukor hozzáadásával fölfuttatjuk.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, a maradék langyos tejet, az olvasztott Ramát.
3. A tésztát alaposan kidagasztjuk.
4. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük a letakart tésztát.
5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Mindkét részből egy-egy kalács lesz. A fonáshoz egy tipp: (Youtube: Braiding a Six Strand Challah)
6. Ramával kikent, lisztezett tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 5 percig pihentetjük.
7. Begyújtjuk a sütőt, 170-180 fokra állítjuk.
8. A kalácsot megkenjük tojássárgájával, 10 perc pihenés.
9. Újra megkenjük, majd aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, a maradék langyos tejet, az olvasztott Ramát.
3. A tésztát alaposan kidagasztjuk.
4. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük a letakart tésztát.
5. Ha megkelt, újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Mindkét részből egy-egy kalács lesz. A fonáshoz egy tipp: (Youtube: Braiding a Six Strand Challah)
6. Ramával kikent, lisztezett tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 5 percig pihentetjük.
7. Begyújtjuk a sütőt, 170-180 fokra állítjuk.
8. A kalácsot megkenjük tojássárgájával, 10 perc pihenés.
9. Újra megkenjük, majd aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Tálalás
Ebből az adagból két kalács lesz.
Alternatív elkészítés
A dagasztás a tészta lényege, ha nem vagyunk alaposak, nem fog sikerülni, ezért ne sajnáljuk a fáradságot! Addig dagasszuk, míg edénytől, kéztől elválik, és hólyagosodik.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?