
Húsvéti nyuszik



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tészta a húsvéti nyuszikhoz:
Kenéshez, díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-olaj keveréket, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő (kb. 45-50 perc). A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, majd osszuk 3 egyenlő részre. Formázzunk mindegyik tésztadarabból egy-egy húsvéti nyuszit: Ehhez minden tésztaadagot megfelezünk, az egyik felét kb. 11 cm hosszú oválisra formázzuk, és a sütőlemezre helyezzük. A második feléből vegyünk 3 kis, alig cseresznyemag méretű darabot az orrhoz. A maradék tésztát osszuk 4 darabra. Az egyik darabot formázzuk kör alakúra, nyomjuk laposra, és helyezzük az ovális test formához, fejként. A 3 kis tésztadarabot formázzuk golyóvá, nyomjuk laposra, tegyük a fejre orrként, és nyomjuk le. A maradék darabokat vágjuk félbe. Formázzunk 4 felét golyóvá, és helyezzük az oválisra mancsként.
A maradék feléből formázzunk kb. 25 cm hosszú tekercseket. Vágjuk félbe a tekercseket, csavarjuk össze a tésztákat, és helyezzük őket a fejre, mint a füleket. Nyomjunk 2 mazsolát mélyen a fejekbe szemként.
Hagyjuk a nyuszitésztát meleg helyen ismét kelni, kb. 15-20 percig. Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a húsvéti nyuszikat.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a nyuszikat.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe sajt sütője tulajdonságait!
A tepsit tegyük egy süteményrácsra és a nyuszikat hagyjuk kihűlni.
Tipp:


Húsvéti nyuszik
Hozzávalók
kb. 3 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tészta a húsvéti nyuszikhoz:
Kenéshez, díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-olaj keveréket, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő (kb. 45-50 perc). A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, majd osszuk 3 egyenlő részre. Formázzunk mindegyik tésztadarabból egy-egy húsvéti nyuszit: Ehhez minden tésztaadagot megfelezünk, az egyik felét kb. 11 cm hosszú oválisra formázzuk, és a sütőlemezre helyezzük. A második feléből vegyünk 3 kis, alig cseresznyemag méretű darabot az orrhoz. A maradék tésztát osszuk 4 darabra. Az egyik darabot formázzuk kör alakúra, nyomjuk laposra, és helyezzük az ovális test formához, fejként. A 3 kis tésztadarabot formázzuk golyóvá, nyomjuk laposra, tegyük a fejre orrként, és nyomjuk le. A maradék darabokat vágjuk félbe. Formázzunk 4 felét golyóvá, és helyezzük az oválisra mancsként.
A maradék feléből formázzunk kb. 25 cm hosszú tekercseket. Vágjuk félbe a tekercseket, csavarjuk össze a tésztákat, és helyezzük őket a fejre, mint a füleket. Nyomjunk 2 mazsolát mélyen a fejekbe szemként.
Hagyjuk a nyuszitésztát meleg helyen ismét kelni, kb. 15-20 percig. Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a húsvéti nyuszikat.
Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a nyuszikat.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe sajt sütője tulajdonságait!
A tepsit tegyük egy süteményrácsra és a nyuszikat hagyjuk kihűlni.
Tipp:

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?