Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Húsvéti nyuszik

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 3 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 3 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tészta a húsvéti nyuszikhoz:

250 ml tej
100 ml étolaj, pl. napraforgóolaj
500 g búzaliszt
75 g cukor
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt kardamom
1 darab tojás (M-es)

Kenéshez, díszítéshez:

1 darab tojás (M-es)
6 darab mazsola szem
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet és az olajat egy kis edényben.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet és az élesztőt alaposan keverjük össze egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-olaj keveréket, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta láthatóan megnő (kb. 45-50 perc). A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át, majd osszuk 3 egyenlő részre. Formázzunk mindegyik tésztadarabból egy-egy húsvéti nyuszit: Ehhez minden tésztaadagot megfelezünk, az egyik felét kb. 11 cm hosszú oválisra formázzuk, és a sütőlemezre helyezzük. A második feléből vegyünk 3 kis, alig cseresznyemag méretű darabot az orrhoz. A maradék tésztát osszuk 4 darabra. Az egyik darabot formázzuk kör alakúra, nyomjuk laposra, és helyezzük az ovális test formához, fejként. A 3 kis tésztadarabot formázzuk golyóvá, nyomjuk laposra, tegyük a fejre orrként, és nyomjuk le. A maradék darabokat vágjuk félbe. Formázzunk 4 felét golyóvá, és helyezzük az oválisra mancsként.

A maradék feléből formázzunk kb. 25 cm hosszú tekercseket. Vágjuk félbe a tekercseket, csavarjuk össze a tésztákat, és helyezzük őket a fejre, mint a füleket. Nyomjunk 2 mazsolát mélyen a fejekbe szemként.

Hagyjuk a nyuszitésztát meleg helyen ismét kelni, kb. 15-20 percig. Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a húsvéti nyuszikat.

Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a nyuszikat.

Sütési idő: kb. 20-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe sajt sütője tulajdonságait!

A tepsit tegyük egy süteményrácsra és a nyuszikat hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A húsvéti nyuszik lefagyaszthatók. A legjobb, ha egy éjszakán át szobahőmérsékleten, a csomagolásban felolvasztjuk, és rövid ideig sütőhőmérsékleten sütjük.
Húsvéti nyuszik

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!