
Karácsonyi marcipános trüffeltorta


Hozzávalók
Tésztához:
Krémhez:
Elkészítés
Elkészítés
Vigyázzunk, ne melegedjen túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.
Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen, és a sütőpor felemelje.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább.
Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk.
10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel sokáig sült, a kihűlés is sokáig tart.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta!
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet:
20 dkg keserű csoki
1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza
Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikró alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.
Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.
A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, Raffaello golyókkal is díszíthetjük.
Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére.
Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.
Alternatív elkészítés


Karácsonyi marcipános trüffeltorta
Hozzávalók
Tésztához:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
Vigyázzunk, ne melegedjen túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze.
Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen, és a sütőpor felemelje.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább.
Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk.
10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel sokáig sült, a kihűlés is sokáig tart.
A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta!
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet:
20 dkg keserű csoki
1,5 dl tejszín
20 dkg marcipánmassza
Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikró alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik.
Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok.
A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, Raffaello golyókkal is díszíthetjük.
Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére.
Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk.
Alternatív elkészítés

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?