Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
2024. szeptember 06.Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
1991-ben megérkezett az első magyar nyelvű Oetker-szakácskönyv
A méltán népszerű Dr. Oetker receptek életében új fejezet nyílt 1991-ben, ekkor jelent meg ugyanis a Grafo Kiadó gondozásában magyar nyelven az első Oetker-szakácskönyv. Az első és az azt követő kiadványok milliós példányszámban költöztek be a magyar családok konyhájába, hogy nap mint nap inspirálják a sütni vágyókat. A könyvek többek közt annak köszönhették sikerüket, hogy mindig az adott kor hangján szólaltak meg, és tegyük hozzá, ez pont az az időszak volt, amikor szinte robbanásszerű változások történtek a gasztronómiában. Új és folyamatosan változó trendek kerültek fókuszba: egyre többen kezdtek érdeklődni a külföldi konyhák receptjei iránt, valamint az egészségtudatos táplálkozás híveinek tábora is folyamatosan nőtt. Átalakult a konyhák felszereltsége, szinte általánossá vált a grill- és mikrohullámú sütők jelenléte. Az egy házban, lakásban élő családtagok száma csökkent, a kétszemélyes és „szingli” háztartások pedig másfajta recepteket, ételkészítési módokat igényeltek. A Dr. Oetker szakácskönyvek valamennyi újdonságra reflektáltak, így jelent meg könyv például zsírszegény sütés, wokos ételek, tortasütés és díszítés, illetve muffinok témában is.
Nehéz kezdet? De nem a Dr. Oetkerrel!
Könnyen okozhat bizonytalanságot, ha valaki ugyan szívesen ragadna fakanalat vagy sütiszaggató formát, de úgy érzi, hiányoznak a sütés-főzési alapismeretei. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen számos Oetker-kiadvány nyújt segítő kezet az egyelőre még tapasztalatlanabbaknak. A precíz, részletes receptek, fotók megkönnyítik a kezdeti lépéseket, ráadásul minden egyes recept gondosan tesztelt, tehát a siker garantált. A család legfiatalabb tagjait Tomi és Lili, két kis kukta csábítja a konyhába, hogy a főszereplésükkel készült játékos receptkiadványokkal kedvet csináljanak a konyhai sürgölődéshez. A recepteket az ifjú sütitündérek szüleikkel közösen készíthetik el, így válhat a sütés-főzésből családi program.
Modern vívmányok: receptek a világhálón, termékek a még egyszerűbb sütésért
Egy hasznos és szép, fotókkal gazdagon illusztrált szakácskönyv sosem megy ki a divatból, de a könyvek mellett egyre nagyobb teret nyernek az online receptek, receptgyűjtemények, és az elkészítést vizuálisan bemutató receptvideók is. A „Sütnijó!” honlapon nemcsak a Dr. Oetker által jegyzett és kipróbált receptekkel találkozhatnak az oldalra látogatók, hanem a „Sütibarátok” olvasói receptjeivel is. Mindezek mellett számos olyan termék, termékcsoport került be a Dr. Oetker kínálatába, amelyek segítségével még könnyebben és praktikusabban készíthetünk látványos és ízletes süteményeket, desszerteket. Ilyenek többek közt a hideg tejjel kikeverhető (tehát főzést nem igénylő) tortakrémek, Házi Krémes krém és desszertkrémek (Gála Krémpudingok, Aranka Krémek és Tiramisu krém). Ugyancsak a modern élethez igazodik a Dr. Oetker friss, sütésre kész Leveles tésztája, amelyet a hűtőből kivéve, kis pihentetést követően azonnal felhasználhatunk. Hasonlóan gyors a sütikészítés a Dr. Oetker süteményporok (muffinoktól egészen a brownies-ig) és alapporok (pl. lángos, amerikai palacsinta, tejberizs) segítségével. Ahhoz, hogy ne csak finom, hanem igazán dekoratív, látványos is legyen a végeredmény, számos különféle sütési dekorációval járul hozzá a Dr. Oetker, például Dekor gyöngyökkel és a kreatív díszítést megkönnyítő Dekor Tollakkal tehetjük még mutatósabbá az alkotásainkat.
100 évvel ezelőtt az első Dr. Oetker receptekkel és termékekkel egy csodás történet vette kezdetét, amit finom süteményekkel és változatos sütési praktikákkal azóta is közösen ír tovább a márka sütni szerető közössége.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.