Kávés-pudingos szelet
Hozzávalók
Sütőkerethez vagy téglalap alakú kapcsos tortaformához (kb. 20x30 cm):
Piskótaalaphoz:
Krémhez:
Kávés-babapiskótás réteghez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A babapiskótát mélyhűtő tasakba tesszük, jól lezárjuk, és sodrófával morzsásra törjük. A vajat vagy margarint megolvasztjuk. A piskótamorzsát és a kakaóport egy keverőtálban jól összekeverjük, majd hozzáforgatjuk az olvasztott zsiradékot. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, és jól lenyomkodjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű mascarponét és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, és kihabosítjuk. A hideg habtejszínt a zselatin fixszel keményre felverjük, és a krémhez forgatjuk.
Összeállítás:
A piskótaalapra rásimítjuk a krém felét. A mártogatáshoz a kávét összekeverjük a porcukorral és a rumaromával. A babapiskótákat egyesével, röviden megmártjuk benne, a krémre helyezzük, kissé belenyomkodjuk. A maradék krémet a babapiskótákon szétosztjuk, elsimítjuk. A desszertet legalább 3 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A desszertet óvatosan, egy nagyobb tortalapáttal alányúlva lehúzzuk a sütőpapírról, majd egy kés segítségével körben leválasztjuk róla a sütőkeretet vagy a meglazított kapcsos forma oldalát. A tetejét megszórjuk kakaóporral, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Kávés-pudingos szelet
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Sütőkerethez vagy téglalap alakú kapcsos tortaformához (kb. 20x30 cm):
Piskótaalaphoz:
Krémhez:
Kávés-babapiskótás réteghez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A babapiskótát mélyhűtő tasakba tesszük, jól lezárjuk, és sodrófával morzsásra törjük. A vajat vagy margarint megolvasztjuk. A piskótamorzsát és a kakaóport egy keverőtálban jól összekeverjük, majd hozzáforgatjuk az olvasztott zsiradékot. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, és jól lenyomkodjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
Krém:
A pudingport kb. 150 ml tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, lehúzzuk a tűzhelyről, és habverővel belekeverjük a kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és keverés közben legalább 1 percig főzzük, ezután keverőtálba töltjük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű mascarponét és a porcukrot konyhai robotgéppel (habverő) simára keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt pudingot, és kihabosítjuk. A hideg habtejszínt a zselatin fixszel keményre felverjük, és a krémhez forgatjuk.
Összeállítás:
A piskótaalapra rásimítjuk a krém felét. A mártogatáshoz a kávét összekeverjük a porcukorral és a rumaromával. A babapiskótákat egyesével, röviden megmártjuk benne, a krémre helyezzük, kissé belenyomkodjuk. A maradék krémet a babapiskótákon szétosztjuk, elsimítjuk. A desszertet legalább 3 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A desszertet óvatosan, egy nagyobb tortalapáttal alányúlva lehúzzuk a sütőpapírról, majd egy kés segítségével körben leválasztjuk róla a sütőkeretet vagy a meglazított kapcsos forma oldalát. A tetejét megszórjuk kakaóporral, és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?