
Kecskeméti barackos kölestorta


Hozzávalók
Köles alapfőzet:
A kölespiskótához:
A betöltéshez:
A sárgabarack öntethez:
A díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítés
2. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, hűtsük le a töltéshez. A maradék kb. 960 g forró kölesalapot felhasználjuk a piskóta sütéséhez. Adjuk hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap, ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
3. A sárgabarack öntethez szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot is. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert befőzőcukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.
4. Az 5 lap zselatint készítsük el a tasakon lévő utasítás szerint.
5. A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, majd helyezzük egy fémtálcára.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, 50 g sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük hűtőbe egy éjszakára.
6. A díszítéshez gyöngyöző vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét, majd öntsük egy frissentartó fóliával fedett tálcára úgy, hogy ne terüljön el jobban, mint egy kb. 22,2×5,7 cm-es téglalap. Tegyük fagyasztóba, hogy kellően megszilárduljon.
7. Ha a krém megdermedt, egy határozott mozdulattal fordítsuk tálcára a tortát és válaszuk le róla a szilikonformát. A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
8. A díszítéshez érdemes egy 22,2 ×5,7 cm-es kartonlapot használni, melyen előzőleg kijelöltünk 6 db 3,7 ×5,7 cm-es négyzetet. A jelölések mentén forró vízbe mártott éles késsel vágjuk ki a csokoládét, majd a négyzeteket átlósan felezzük el. Helyezzük a csokoládé lapokat a torta szélére, majd félig fedjük be őket felezett sárgabarack konzervvel.


Kecskeméti barackos kölestorta
Hozzávalók
Köles alapfőzet:
A kölespiskótához:
A betöltéshez:
A sárgabarack öntethez:
A díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítés
2. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, hűtsük le a töltéshez. A maradék kb. 960 g forró kölesalapot felhasználjuk a piskóta sütéséhez. Adjuk hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap, ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
3. A sárgabarack öntethez szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot is. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert befőzőcukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.
4. Az 5 lap zselatint készítsük el a tasakon lévő utasítás szerint.
5. A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, majd helyezzük egy fémtálcára.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, 50 g sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük hűtőbe egy éjszakára.
6. A díszítéshez gyöngyöző vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét, majd öntsük egy frissentartó fóliával fedett tálcára úgy, hogy ne terüljön el jobban, mint egy kb. 22,2×5,7 cm-es téglalap. Tegyük fagyasztóba, hogy kellően megszilárduljon.
7. Ha a krém megdermedt, egy határozott mozdulattal fordítsuk tálcára a tortát és válaszuk le róla a szilikonformát. A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
8. A díszítéshez érdemes egy 22,2 ×5,7 cm-es kartonlapot használni, melyen előzőleg kijelöltünk 6 db 3,7 ×5,7 cm-es négyzetet. A jelölések mentén forró vízbe mártott éles késsel vágjuk ki a csokoládét, majd a négyzeteket átlósan felezzük el. Helyezzük a csokoládé lapokat a torta szélére, majd félig fedjük be őket felezett sárgabarack konzervvel.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?