Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kecskeméti barackos kölestorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Köles alapfőzet:

290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vanília rúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

A kölespiskótához:

960 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmag pehely
60 g áttört túró

A betöltéshez:

500 g langyosra hűlt, köles alap
100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g a lent említett sárgabarack öntetből
150 g felvert tejszínhab

A sárgabarack öntethez:

270 g sárgabarack
70 g cukor
5,4 g befőzőcukor

A díszítéshez:

100 g étcsokoládé
12 db felezett sárgabarack
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A Zila tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját feszesen becsomagoljuk szilikonos sütőpapírral.

Elkészítés

1. A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel. A tejet forraljuk fel a sóval és vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor felforrt, hozzáadjuk a kölest és folyamatos keverés mellett főzzük puhára megközelítően 20 perc alatt. Előfordulhat, hogy - a köles állagától függően - hamarabb is elkészül, illetve időközben pótolni kell kevés tejjel a kását. Érdemes a főzési idő vége előtt kóstolással ellenőrizni a köles keménységét. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról, adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.

2. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, hűtsük le a töltéshez. A maradék kb. 960 g forró kölesalapot felhasználjuk a piskóta sütéséhez. Adjuk hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmag pelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a kölesalap, ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

3. A sárgabarack öntethez szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot is. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert befőzőcukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

4. Az 5 lap zselatint készítsük el a tasakon lévő utasítás szerint.

5. A szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, majd helyezzük egy fémtálcára.
A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, 50 g sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük hűtőbe egy éjszakára.

6. A díszítéshez gyöngyöző vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét, majd öntsük egy frissentartó fóliával fedett tálcára úgy, hogy ne terüljön el jobban, mint egy kb. 22,2×5,7 cm-es téglalap. Tegyük fagyasztóba, hogy kellően megszilárduljon.

7. Ha a krém megdermedt, egy határozott mozdulattal fordítsuk tálcára a tortát és válaszuk le róla a szilikonformát. A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.

8. A díszítéshez érdemes egy 22,2 ×5,7 cm-es kartonlapot használni, melyen előzőleg kijelöltünk 6 db 3,7 ×5,7 cm-es négyzetet. A jelölések mentén forró vízbe mártott éles késsel vágjuk ki a csokoládét, majd a négyzeteket átlósan felezzük el. Helyezzük a csokoládé lapokat a torta szélére, majd félig fedjük be őket felezett sárgabarack konzervvel.
Kecskeméti barackos kölestorta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!