Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Köleskenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Sütőformához (25 x 11 cm):

némi zsiradék
kb. 50 g köles

Élesztős tésztához:

50 g búzaliszt
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 evőkanál méz
75 ml víz

Köleshez:

200 ml víz
1 teáskanál só
100 g köles

Kenyértésztához:

200 g búzaliszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál kenyérfűszer (koriander, ánizs, kömény és édeskömény)
200 ml langyos víz

Kenéshez, szóráshoz:

egy kis víz
köles
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előző nap készítsük el az élesztős tésztát. Keverjük össze mindkét lisztet az élesztővel alaposan egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze egy kanállal, és hagyjuk lefedve egy éjszakán át állni.

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet és a sót egy kis lábasban. Adjuk hozzá a kölest, és pároljuk körülbelül 5 percig. Hagyjuk a főtt kölest kissé kihűlni.

Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)

A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.

Sütési idő: kb. 15 perc

Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.

Tippek:

A kölest már előző nap is megfőzhetjük.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Köleskenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
41 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!