
Köleskenyér



Hozzávalók
Sütőformához (25 x 11 cm):
Élesztős tésztához:
Köleshez:
Kenyértésztához:
Kenéshez, szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A kenyeret lefagyaszthatjuk.


Köleskenyér
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Sütőformához (25 x 11 cm):
Élesztős tésztához:
Köleshez:
Kenyértésztához:
Kenéshez, szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A kenyeret lefagyaszthatjuk.

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?