Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Köleskenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Sütőformához (25 x 11 cm):

némi zsiradék
kb. 50 g köles

Élesztős tésztához:

50 g búzaliszt
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 evőkanál méz
75 ml víz

Köleshez:

200 ml víz
1 teáskanál só
100 g köles

Kenyértésztához:

200 g búzaliszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál kenyérfűszer (koriander, ánizs, kömény és édeskömény)
200 ml langyos víz

Kenéshez, szóráshoz:

egy kis víz
köles
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előző nap készítsük el az élesztős tésztát. Keverjük össze mindkét lisztet az élesztővel alaposan egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze egy kanállal, és hagyjuk lefedve egy éjszakán át állni.

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet és a sót egy kis lábasban. Adjuk hozzá a kölest, és pároljuk körülbelül 5 percig. Hagyjuk a főtt kölest kissé kihűlni.

Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)

A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.

Sütési idő: kb. 15 perc

Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.

Tippek:

A kölest már előző nap is megfőzhetjük.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Köleskenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!