Köleskenyér
Hozzávalók
Sütőformához (25 x 11 cm):
némi zsiradék
kb. 50 g köles
Élesztős tésztához:
50 g búzaliszt
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 evőkanál méz
75 ml víz
Köleshez:
200 ml víz
1 teáskanál só
100 g köles
Kenyértésztához:
200 g búzaliszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál kenyérfűszer (koriander, ánizs, kömény és édeskömény)
200 ml langyos víz
Kenéshez, szóráshoz:
egy kis víz
köles
Elkészítés
Előkészítés:
Előző nap készítsük el az élesztős tésztát. Keverjük össze mindkét lisztet az élesztővel alaposan egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze egy kanállal, és hagyjuk lefedve egy éjszakán át állni.
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet és a sót egy kis lábasban. Adjuk hozzá a kölest, és pároljuk körülbelül 5 percig. Hagyjuk a főtt kölest kissé kihűlni.
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A kölest már előző nap is megfőzhetjük.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Kedvencnek jelölöm
Köleskenyér
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Sütőformához (25 x 11 cm):
némi zsiradék
kb. 50 g köles
Élesztős tésztához:
50 g búzaliszt
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 evőkanál méz
75 ml víz
Köleshez:
200 ml víz
1 teáskanál só
100 g köles
Kenyértésztához:
200 g búzaliszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál kenyérfűszer (koriander, ánizs, kömény és édeskömény)
200 ml langyos víz
Kenéshez, szóráshoz:
egy kis víz
köles
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Előző nap készítsük el az élesztős tésztát. Keverjük össze mindkét lisztet az élesztővel alaposan egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze egy kanállal, és hagyjuk lefedve egy éjszakán át állni.
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet és a sót egy kis lábasban. Adjuk hozzá a kölest, és pároljuk körülbelül 5 percig. Hagyjuk a főtt kölest kissé kihűlni.
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Kenyértészta:
Adjuk hozzá mindkét lisztet, a cukrot, a sót, a fűszert, a főtt kölest és a vizet az előző napi keverékhez, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). A sütőformát zsiradékkal kenjük ki és szórjuk meg kölessel.
Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden gyúrjuk át és kb. 25 cm hosszú hengert formázunk belőle. Helyezzük a tésztát a sütőformába, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen kb. 25-30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 240 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
A tészta felületét kevés vízzel kenjük meg, és szórjuk meg kölessel. A sütőformát tegyük a sütő alsó részében lévő rácsra és süssük meg a kenyeret.
Sütési idő: kb. 15 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a kenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A kölest már előző nap is megfőzhetjük.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?