Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Kovászos kenyér

500 g liszt (bármilyen)
150 g kovász
300 ml langyos víz
1 teáskanál só
tetszés szerint olajos magok
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Készítsük el a kovászt az alábbiakban leírtak szerint:
https://www.sutnijo.hu/recept/kelt-tesztak/egyeb-kelt-tesztak/30778-kovasz-keszites

Elkészítés:

A lisztet a vízzel összegyúrjuk, majd 30 percig letakarva pihentetjük. Ha letelt az idő hozzágyúrjuk a 150 g kovászt és további 30 percig letakarva pihentetjük. Az idő leteltével hozzáadjuk a sót és tetszés szerint a magokat, jól átdolgozzuk és további 30-40 percig letakarva pihentetjük.

A háromszori pihentetés után egy kissé olajos edénybe átrakjuk és ismét 30 percig pihentetjük. Utána körbe-körbe a cipó oldalai alá nyúlva a közepe felé húzzuk a tésztát és jól megnyomkodjuk, majd 30 percig pihentetjük. Mindezt a folyamatot kétszer megismételjük és kétszer pihentetünk 30 percig.

A többszöri pihentetések után lisztezett deszkára rakjuk és egy téglalapot formázva óvatosan kézzel szétterítjük a tésztát.

A hosszabbik oldalon a bal és jobb oldalról is középre hajtjuk a tésztát, majd ismét felhajtjuk alulról felfelé, így egy kockát kapunk. Ismét 30 perc pihentetés jön. A hajtogatást és a pihentetést még 3-szor megismételjük.

Amint letelt a pihentetési idő tetszés szerint formázzuk és sütőformába vagy tepsibe tesszük, majd 2-3 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220-240 °C (előmelegítve)

Bevagdossuk a tetejét és előmelegített sütőbe, a sütő középső részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kovászos kenyér

Hozzászólások

D
Debreceni Moni
Dátum 2023. February. 10. 22:30
Hogyan kell a száritott kovászt el késziteni mert azt nem találom köszönöm
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dr. Oetker Mesterkonyha
Dátum 2023. February. 13. 10:03
Kedves Debreceni Moni! Kovászt, az előkészítésnél leírt módon lehet készíteni, ami több napos folyamat. Ez a recept, az így elkészített kovásszal működik. A sütnijó oldalon, a kenyérfélék között, találhatók olyan receptek, amikben készen kapható Dr. Oetker Szárított rozskovász és Dr. Oetker Instant élesztő van. Üdvözlettel: A sütnijó! csapata

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2023-11-17
1 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-14
0 Kedvelés

Így használd a Creme VEGA-t a mindennapokban

A növényi tejföl-alternatíva igazán hasznos társ a konyhában, hiszen főzéshez, sütéshez és hőkezelést nem igénylő ételekhez is bevethetjük. Felhasználási tippek következnek!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-10-17
2 Kedvelés

Készítsünk látványos süteményeket egyszerű praktikákkal!

Kreatív, mutatós sütiket készíteni egyáltalán nem ördöngösség! Az alábbi trükkök segítenek, hogy te is elkápráztathasd vendégeidet a legújabb desszertcsodáddal.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!