Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos stollen

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Tésztához:

400 g búzaliszt
100 g cukor
½ teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 csipet só
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 db tojás (M-es)
200 g lágy vaj vagy margarin
250 g túró (alacsony zsírtartalmú)

Töltelékhez:

1 db tojásfehérje (M-es)
80 g darált mák
40 g porcukor
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
100 g őrölt mandula

Kenéshez-szóráshoz:

kb. 50 g vaj vagy margarin
kb. 50 g porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Béleljük ki a tepsit háromrétegű sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).

Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Mákos stollen

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!