Mákos stollen
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez-szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).
Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Mákos stollen
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez-szóráshoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).
Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?