Mákos stollen
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
½ teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 csipet só
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 db tojás (M-es)
200 g lágy vaj vagy margarin
250 g túró (alacsony zsírtartalmú)
Töltelékhez:
1 db tojásfehérje (M-es)
1 csomag Dr. Oetker Marcipán
80 g darált mák
40 g porcukor
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
100 g őrölt mandula
Kenéshez-szóráshoz:
kb. 50 g vaj vagy margarin
kb. 50 g porcukor
Elkészítés
Előkészítés:
Béleljük ki a tepsit háromrétegű sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).
Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).
Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Kedvencnek jelölöm
Mákos stollen
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
400 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Sütőpor
100 g cukor
½ teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
1 csipet só
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 db tojás (M-es)
200 g lágy vaj vagy margarin
250 g túró (alacsony zsírtartalmú)
Töltelékhez:
1 db tojásfehérje (M-es)
1 csomag Dr. Oetker Marcipán
80 g darált mák
40 g porcukor
1 db tojás (M-es)
1 db tojássárgája (M-es)
100 g őrölt mandula
Kenéshez-szóráshoz:
kb. 50 g vaj vagy margarin
kb. 50 g porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Béleljük ki a tepsit háromrétegű sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).
Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, amíg sima tésztát kapunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki négyzet alakúra (30 x 30 cm).
Töltelék:
Kenjük meg a tésztát tojásfehérjével. Gyúrjuk össze a marcipánt, majd egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között nyújtsuk ki téglalap alakúra (28 x 20 cm), és helyezzük a tészta tetejére.
Keverjük össze a mákot a porcukorral, a tojással, a tojássárgájával és a mandulával. A tölteléket kenjük a marcipánra. Tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodva zárjuk le, majd egy tésztahengerrel hosszában készítsünk mélyedést.
Hajtsuk az egyik felét kissé a másikra.
A középső részt hosszanti irányban formázzuk domborúra a kezünkkel, az oldalát ismét erősen nyomjuk fel. Helyezzük a stollent a tepsire. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét és süssük meg a süteményt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 50-55 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Bevonás:
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben. Közvetlenül sütés után kenjük meg vele a stollent és szórjuk meg a porcukor felével. Hagyjuk kissé kihűlni egy süteményrácson, és ismételjük meg az eljárást.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?