Mazsolás kalács
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
A habtejszínt melegítsük fel. Helyezzük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az instant élesztőt és keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, a mazsola kivételével, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dolgozzuk össze, hogy sima tésztát kapjunk. Keverjük bele a mazsolát és meleg helyen kelesszük kb. 1 órán keresztül, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Sütés:
Fedjük le a tepsit sütőpapírral. A mazsolás kalácstésztát enyhén lisztezett munkalapon ismét jól gyúrjuk át, és formázzunk kb. 30 cm hosszú tekercset belőle. Tegyük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk újra kelni, kb. 20-25 perc.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C(előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tojást verjük fel, és kenjük meg vele a kalácsot. A kalácsot hosszában többször vágjuk át kb. 1 cm mélységig, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a mazsolás kalács sütését.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160°C (előmelegítve)
A mazsolás kalácsot a sütőpapírral egy süteményrácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, vagy langyosan vajjal és lekvárral fogyasztjuk.
Tippek:
Mazsolás kalács
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A habtejszínt melegítsük fel. Helyezzük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá az instant élesztőt és keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, a mazsola kivételével, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dolgozzuk össze, hogy sima tésztát kapjunk. Keverjük bele a mazsolát és meleg helyen kelesszük kb. 1 órán keresztül, amíg láthatóan megnő a tészta mérete.
Sütés:
Fedjük le a tepsit sütőpapírral. A mazsolás kalácstésztát enyhén lisztezett munkalapon ismét jól gyúrjuk át, és formázzunk kb. 30 cm hosszú tekercset belőle. Tegyük a tepsire, fedjük le, és hagyjuk újra kelni, kb. 20-25 perc.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 220 °C(előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
A tojást verjük fel, és kenjük meg vele a kalácsot. A kalácsot hosszában többször vágjuk át kb. 1 cm mélységig, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: kb. 10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és fejezzük be a mazsolás kalács sütését.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160°C (előmelegítve)
A mazsolás kalácsot a sütőpapírral egy süteményrácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, vagy langyosan vajjal és lekvárral fogyasztjuk.
Tippek:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?