
Meggyes tejszínes sütemény


Hozzávalók
A piskótatésztához:
A tetejére:
A töltelékhez:
A megszóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés
2. A lisztet a kakaóporral elvegyítjük és felét a tojáskrémre szitáljuk, majd a legalacsonyabb fokozaton gyorsan belekeverjük. A liszt másik felét hasonló módon dolgozzuk bele. A tésztát (30 × 40 cm-es, kikent, sütőpapírral borított) sütőlemezre simítjuk. A lemez szabad végénél a papírt felhajtjuk, hogy peremet kapjunk. A lemezt rácsra helyezve a sütőbe tesszük.
Felső/alsó hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 12 perc
3. A piskótát cukorral meghintett sütőpapírra borítjuk és hűlni hagyjuk. A kihűlt lapról a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk. A piskótalapot kettévágjuk, úgy, hogy 2 db (30 × 20 cm-es) téglalapot kapjunk. Abból a lapból, amelyik a sütemény teteje lesz, néhány tetszőleges méretű szívet szúrunk ki, ezeket félretesszük. A piskótalapot a sütőpapírról lehúzzuk és sötét oldalával lefelé frissentartó fóliára fektetjük.
4. A meggyet szűrőben lecsöpögtetjük, levét felfogjuk és vízzel 400 ml-re kiegészítjük. A pudingot a tasakon lévő leírás szerint, de a befőttlével és 1 ek. cukorral elkészítjük, a meggyet beleforgatjuk, és a masszát a kiszúrt piskótalapra simítjuk. A lapot kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
5. A töltelékhez a csokoládét feldaraboljuk és edényben az olajjal vízfürdőben gyenge hőfokon simára elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, kétfelé osztjuk. Az egyik feléből 3 evőkanálnyit elveszünk és a csokoládéval elkeverjük, és a maradék fél adag tejszínhabba beleforgatjuk, majd (kb. 14 mm átmérőjű) kerek csőrű nyomózsákba töltjük. A kihűlt meggyes rétegre a csokoládés habból egymástól 1 cm távolságra vastag csíkokat nyomunk. A tejszín másik felét szintén kerek csőrű nyomózsákba töltjük és a habot a sötét csíkok közé nyomjuk.
6. A másik piskótalapot a sötét oldalával fölfelé a krémes lapra helyezzük, majd a süteményestál segítségével megfordítjuk. A frissentartó fóliát óvatosan lehúzzuk és a kivágott szíveket a meggyes szívekre visszatesszük. A tortát előbb csokoládéval, majd porcukorral meghintjük. A szíveket újra levesszük és a helyükről eltolva a torta tetejére fektetjük.


Meggyes tejszínes sütemény
Hozzávalók
A tetejére:
A töltelékhez:
A megszóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
2. A lisztet a kakaóporral elvegyítjük és felét a tojáskrémre szitáljuk, majd a legalacsonyabb fokozaton gyorsan belekeverjük. A liszt másik felét hasonló módon dolgozzuk bele. A tésztát (30 × 40 cm-es, kikent, sütőpapírral borított) sütőlemezre simítjuk. A lemez szabad végénél a papírt felhajtjuk, hogy peremet kapjunk. A lemezt rácsra helyezve a sütőbe tesszük.
Felső/alsó hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gázsütőnél: 3-4-es fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 12 perc
3. A piskótát cukorral meghintett sütőpapírra borítjuk és hűlni hagyjuk. A kihűlt lapról a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk. A piskótalapot kettévágjuk, úgy, hogy 2 db (30 × 20 cm-es) téglalapot kapjunk. Abból a lapból, amelyik a sütemény teteje lesz, néhány tetszőleges méretű szívet szúrunk ki, ezeket félretesszük. A piskótalapot a sütőpapírról lehúzzuk és sötét oldalával lefelé frissentartó fóliára fektetjük.
4. A meggyet szűrőben lecsöpögtetjük, levét felfogjuk és vízzel 400 ml-re kiegészítjük. A pudingot a tasakon lévő leírás szerint, de a befőttlével és 1 ek. cukorral elkészítjük, a meggyet beleforgatjuk, és a masszát a kiszúrt piskótalapra simítjuk. A lapot kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
5. A töltelékhez a csokoládét feldaraboljuk és edényben az olajjal vízfürdőben gyenge hőfokon simára elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, kétfelé osztjuk. Az egyik feléből 3 evőkanálnyit elveszünk és a csokoládéval elkeverjük, és a maradék fél adag tejszínhabba beleforgatjuk, majd (kb. 14 mm átmérőjű) kerek csőrű nyomózsákba töltjük. A kihűlt meggyes rétegre a csokoládés habból egymástól 1 cm távolságra vastag csíkokat nyomunk. A tejszín másik felét szintén kerek csőrű nyomózsákba töltjük és a habot a sötét csíkok közé nyomjuk.
6. A másik piskótalapot a sötét oldalával fölfelé a krémes lapra helyezzük, majd a süteményestál segítségével megfordítjuk. A frissentartó fóliát óvatosan lehúzzuk és a kivágott szíveket a meggyes szívekre visszatesszük. A tortát előbb csokoládéval, majd porcukorral meghintjük. A szíveket újra levesszük és a helyükről eltolva a torta tetejére fektetjük.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?