Kis húsvéti bárányok
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Morzsa tésztához:
Kenéshez, díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-vaj keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, formázzuk hengerré, és egy tésztakártyával vágjuk 8 egyenlő darabra.
Minden tésztadarabból vágjunk egy mogyorónyi darabot a fülekhez, és tegyük félre.
A tésztadarabokból formázzunk bárányokat úgy, hogy ellapítjuk őket, és a tetejükre fejet formázunk. Ezután megformázunk 2 lábat. A kis tésztadarabokból készítsünk füleket, és helyezzük a fejhez. Egy tepsire 4 bárányt helyezzünk.
Morzsa tészta:
Tegyük a hozzávalókat egy keverőtálba, és keverjük össze botmixerrel, hogy finom, nem túl nagy morzsákat kapjunk.
Kenés, szórás:
A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bárányokat. Szórjuk a morzsát bundaként a bárányokra, a fejet és a lábakat szabadon hagyva. A morzsát enyhén nyomkodjuk körbe a szélén. Nyomjuk egy-egy mazsolát a fejbe szemként. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 15-20 perc). Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a bárányokat.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti bárányokat a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A morzsatészta helyett szórjuk meg jégcukorral a bárányokat.
Kis húsvéti bárányok
Hozzávalók
8 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Morzsa tésztához:
Kenéshez, díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-vaj keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, formázzuk hengerré, és egy tésztakártyával vágjuk 8 egyenlő darabra.
Minden tésztadarabból vágjunk egy mogyorónyi darabot a fülekhez, és tegyük félre.
A tésztadarabokból formázzunk bárányokat úgy, hogy ellapítjuk őket, és a tetejükre fejet formázunk. Ezután megformázunk 2 lábat. A kis tésztadarabokból készítsünk füleket, és helyezzük a fejhez. Egy tepsire 4 bárányt helyezzünk.
Morzsa tészta:
Tegyük a hozzávalókat egy keverőtálba, és keverjük össze botmixerrel, hogy finom, nem túl nagy morzsákat kapjunk.
Kenés, szórás:
A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bárányokat. Szórjuk a morzsát bundaként a bárányokra, a fejet és a lábakat szabadon hagyva. A morzsát enyhén nyomkodjuk körbe a szélén. Nyomjuk egy-egy mazsolát a fejbe szemként. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 15-20 perc). Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a bárányokat.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti bárányokat a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A morzsatészta helyett szórjuk meg jégcukorral a bárányokat.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?