Kis húsvéti bárányok
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Morzsa tésztához:
Kenéshez, díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-vaj keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, formázzuk hengerré, és egy tésztakártyával vágjuk 8 egyenlő darabra.
Minden tésztadarabból vágjunk egy mogyorónyi darabot a fülekhez, és tegyük félre.
A tésztadarabokból formázzunk bárányokat úgy, hogy ellapítjuk őket, és a tetejükre fejet formázunk. Ezután megformázunk 2 lábat. A kis tésztadarabokból készítsünk füleket, és helyezzük a fejhez. Egy tepsire 4 bárányt helyezzünk.
Morzsa tészta:
Tegyük a hozzávalókat egy keverőtálba, és keverjük össze botmixerrel, hogy finom, nem túl nagy morzsákat kapjunk.
Kenés, szórás:
A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bárányokat. Szórjuk a morzsát bundaként a bárányokra, a fejet és a lábakat szabadon hagyva. A morzsát enyhén nyomkodjuk körbe a szélén. Nyomjuk egy-egy mazsolát a fejbe szemként. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 15-20 perc). Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a bárányokat.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti bárányokat a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A morzsatészta helyett szórjuk meg jégcukorral a bárányokat.
Kis húsvéti bárányok
Hozzávalók
8 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Morzsa tésztához:
Kenéshez, díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-vaj keveréket, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a tészta mérete. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át röviden a tésztát, formázzuk hengerré, és egy tésztakártyával vágjuk 8 egyenlő darabra.
Minden tésztadarabból vágjunk egy mogyorónyi darabot a fülekhez, és tegyük félre.
A tésztadarabokból formázzunk bárányokat úgy, hogy ellapítjuk őket, és a tetejükre fejet formázunk. Ezután megformázunk 2 lábat. A kis tésztadarabokból készítsünk füleket, és helyezzük a fejhez. Egy tepsire 4 bárányt helyezzünk.
Morzsa tészta:
Tegyük a hozzávalókat egy keverőtálba, és keverjük össze botmixerrel, hogy finom, nem túl nagy morzsákat kapjunk.
Kenés, szórás:
A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bárányokat. Szórjuk a morzsát bundaként a bárányokra, a fejet és a lábakat szabadon hagyva. A morzsát enyhén nyomkodjuk körbe a szélén. Nyomjuk egy-egy mazsolát a fejbe szemként. A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (kb. 15-20 perc). Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a bárányokat.
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A húsvéti bárányokat a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A morzsatészta helyett szórjuk meg jégcukorral a bárányokat.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?