Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Napraforgó kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Napraforgó kenyér

30 dkg kenyérliszt (BL 80)
10 dkg kukoricaliszt
1 ek. só ( csapott)
1,5 dl tej (meleg)
1 dl víz
1 kk. méz
0,5 dl napraforgó olaj

a tetejére:

napraforgómag
olaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A liszteket a sóval egy edénybe szitáljuk.
A meleg tejben elkeverjük az élesztőt és a mézet, majd felfuttatjuk (pár percig állni hagyjuk, ha habosodik a teteje jó)
A felfuttatott élesztős tejet a liszthez adjuk majd a vizet és az olajat is összekeverjük (ruganyos nem túl lágy tésztát kapunk) majd 6-8 percig dagasztjuk ( jól átgyúrjuk, míg sima nem lesz) Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát 1 órát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. A hengert először elfelezzük az egyik felét 3 részre vágjuk, a másikat 4 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk fél órát pihenni.
Az első 3 gombócot kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsiben elférjen ( kb. tányér méret) 2 lapot vékonyan leolajozunk és megszórjuk napraforgómaggal majd egymásra helyezzük, a harmadikkal befedjük és a tepsire tesszük. Éles késsel 8 cikkre vágjuk úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk, majd a cikkeket kihajtogatjuk.
A következő 3 gombóccal hasonló módon járunk el, csak egy kicsivel kisebbre nyújtsuk, úgy hogy az előző tészta közepére férjen ( a széleit csúsztassuk az előző tészta alá) majd ezt is szeleteljük és hajtogassuk ki, figyeljünk, hogy vágásnál a kihajtás az előző szirmok közé essen) Az utolsó gombócot akkorára nyújtsuk, mint az üres középrész és illesszük be. Szórjuk meg napraforgómaggal. ( Ha fényesre szeretnénk, lekenhetjük tejjel vagy tojással) Fél órát meleg helyen kelesztjük.
200'C előmelegített sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 170'C és 25 - 30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Tálalás

Kb. 16 szelet

Alternatív elkészítés

Ismételten a kenyér formája fogott meg (az interneten láttam) készülhet belőle kalács is akkor több méz és kevesebb só hozzáadásával készítsük a tésztát és a rétegzésnél az olaj helyett vajat használjunk ill. kakaót, mákot, diót, fahéjas cukrot :) lehet több sziromlapot is összerakni (3-4 soros) nekem most ennyire telt az időmből. Nagyon mutatós egy ünnepi asztalon akár édesen, akár sósan :D
Napraforgó kenyér Napraforgó kenyér Napraforgó kenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!