
Napraforgó kenyér


Hozzávalók
Napraforgó kenyér
a tetejére:
Elkészítés
Elkészítés
A meleg tejben elkeverjük az élesztőt és a mézet, majd felfuttatjuk (pár percig állni hagyjuk, ha habosodik a teteje jó)
A felfuttatott élesztős tejet a liszthez adjuk majd a vizet és az olajat is összekeverjük (ruganyos nem túl lágy tésztát kapunk) majd 6-8 percig dagasztjuk ( jól átgyúrjuk, míg sima nem lesz) Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát 1 órát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. A hengert először elfelezzük az egyik felét 3 részre vágjuk, a másikat 4 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk fél órát pihenni.
Az első 3 gombócot kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsiben elférjen ( kb. tányér méret) 2 lapot vékonyan leolajozunk és megszórjuk napraforgómaggal majd egymásra helyezzük, a harmadikkal befedjük és a tepsire tesszük. Éles késsel 8 cikkre vágjuk úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk, majd a cikkeket kihajtogatjuk.
A következő 3 gombóccal hasonló módon járunk el, csak egy kicsivel kisebbre nyújtsuk, úgy hogy az előző tészta közepére férjen ( a széleit csúsztassuk az előző tészta alá) majd ezt is szeleteljük és hajtogassuk ki, figyeljünk, hogy vágásnál a kihajtás az előző szirmok közé essen) Az utolsó gombócot akkorára nyújtsuk, mint az üres középrész és illesszük be. Szórjuk meg napraforgómaggal. ( Ha fényesre szeretnénk, lekenhetjük tejjel vagy tojással) Fél órát meleg helyen kelesztjük.
200'C előmelegített sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 170'C és 25 - 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálalás
Alternatív elkészítés




Napraforgó kenyér
Hozzávalók
Napraforgó kenyér
a tetejére:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A meleg tejben elkeverjük az élesztőt és a mézet, majd felfuttatjuk (pár percig állni hagyjuk, ha habosodik a teteje jó)
A felfuttatott élesztős tejet a liszthez adjuk majd a vizet és az olajat is összekeverjük (ruganyos nem túl lágy tésztát kapunk) majd 6-8 percig dagasztjuk ( jól átgyúrjuk, míg sima nem lesz) Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni a tésztát 1 órát.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. A hengert először elfelezzük az egyik felét 3 részre vágjuk, a másikat 4 részre. Kis gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk fél órát pihenni.
Az első 3 gombócot kör alakúra kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsiben elférjen ( kb. tányér méret) 2 lapot vékonyan leolajozunk és megszórjuk napraforgómaggal majd egymásra helyezzük, a harmadikkal befedjük és a tepsire tesszük. Éles késsel 8 cikkre vágjuk úgy, hogy a végeket egyben hagyjuk, majd a cikkeket kihajtogatjuk.
A következő 3 gombóccal hasonló módon járunk el, csak egy kicsivel kisebbre nyújtsuk, úgy hogy az előző tészta közepére férjen ( a széleit csúsztassuk az előző tészta alá) majd ezt is szeleteljük és hajtogassuk ki, figyeljünk, hogy vágásnál a kihajtás az előző szirmok közé essen) Az utolsó gombócot akkorára nyújtsuk, mint az üres középrész és illesszük be. Szórjuk meg napraforgómaggal. ( Ha fényesre szeretnénk, lekenhetjük tejjel vagy tojással) Fél órát meleg helyen kelesztjük.
200'C előmelegített sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 170'C és 25 - 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálalás
Alternatív elkészítés



Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?