Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sonkás-tormás kovászos kiflik

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 24 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 24 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

250 ml langyos tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 teáskanál (kb. 7 g) só
1 kávéskanál cukor
1 darab tojás (M-es)

Töltelékhez:

2 darab keményre főtt tojás (M-es)
25 g mustár
25 g reszelt torma (csípős)
kb. 180 g főtt sonka

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A sonkás-tormás kovászos kiflik hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük. A főtt sonkát apró kockákra vágjuk. A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk a rozskovászt, az élesztőt, a tej-zsiradék keveréket, majd a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

A megkelt tésztát röviden átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Mindhármat lisztezett felületen 1-1 kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd mindhárom kört 8-8 egyenlő körcikkelyre (háromszögre) vágjuk.

Töltelék:
A megpucolt tojásokat a mustárral és a tormával késes aprítóban krémesre törjük, majd kevés sóval ízesítjük.
Az így kapott krémmel vékonyan megkenjük a háromszögek szélesebbik oldalát úgy, hogy körben egy kis peremet üresen hagyunk. A töltelékkel megkent részen elosztjuk a kockákra vágott sonkát. A szélesebbik oldaluktól indítva feltekerjük a tészta háromszögeket, majd a végeiket kissé befelé hajtva kifliket formázunk. A kifliket egymástól kellő távolságra a tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 15 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A kiflik tetejét lekenjük a felvert tojással. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.

Sütési idő: kb. 22-25 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész kovászos kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hűlni hagyjuk.

Tipp:

A kiflik tetejét sütés előtt megszórhatjuk sajttal vagy szezámmaggal.
A Sonkás-tormás kovászos kiflik receptje 24 darab aprósütemény elkészítéséhez elegendő.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!