
Ökörszem



Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.
A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A pudingport a cukorral és 50 ml tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk. A forrásban lévő tejhez hozzáadjuk a simára kevert pudingport, majd folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük, és hagyjuk kihűlni.
Tészta formázása:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 40 cm-es hengerré sodorjuk. A tésztát kb. 12-14 darab egyenlő részre vágjuk, majd gombócokká formázzuk és a tepsibe helyezzük. A gombócokat egyenként kissé lelapítjuk és mindegyik közepébe egy kisebb mélyedést nyomunk. A pudingos tölteléket púpozva a mélyedésekbe töltjük, majd a tésztát egy felvert tojással megkenjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Díszítés:
A langyos sütemények tetejére egy-egy szem meggybefőttet teszünk, majd a kihűlt ökörszemet porcukorral díszítjük.
Tipp:


Ökörszem
Hozzávalók
kb. 12-14 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a tojást, a vanillincukrot, élesztőt, a citromhéjat és a csipet sót egy keverőtálba tesszük. A tejet és a margarint egy főzőedénybe tesszük és lassú tűzön addig melegítjük, míg a margarin felolvad. A liszthez öntjük és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) kb. 5 percig dagasztjuk. A tésztát meleg helyen, letakarva, kb. 45-50 percig kelesztjük.
A tepsit (kb.35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A pudingport a cukorral és 50 ml tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk. A forrásban lévő tejhez hozzáadjuk a simára kevert pudingport, majd folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük, és hagyjuk kihűlni.
Tészta formázása:
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 40 cm-es hengerré sodorjuk. A tésztát kb. 12-14 darab egyenlő részre vágjuk, majd gombócokká formázzuk és a tepsibe helyezzük. A gombócokat egyenként kissé lelapítjuk és mindegyik közepébe egy kisebb mélyedést nyomunk. A pudingos tölteléket púpozva a mélyedésekbe töltjük, majd a tésztát egy felvert tojással megkenjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a süteményt aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Díszítés:
A langyos sütemények tetejére egy-egy szem meggybefőttet teszünk, majd a kihűlt ökörszemet porcukorral díszítjük.
Tipp:

Legújabb cikkek

Bemutatkozik a Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
Tejmentesen étkezel? Esetleg vegán módon táplálkozol? A selymes főzőtejszín nyújtotta élményről így sem kell lemondanod, erre kínál megoldást a Dr. Oetker új terméke, a Cuisine VEGA.


Variációk tiramisura
Az olasz eredetű édesség megunhatatlan! Akár a klasszikus recept alapján készítjük, akár „csavarunk” egyet rajta, a krémes-babapiskótás desszert sikere garantált!


Túl a fánkon – édes ötletek farsangra
Amióta világ a világ, a farsang egyet jelent a fánkkal. A klasszikus szalagos, csöröge vagy túrófánk mellé viszont még sok mással is készülhetünk a buliba kicsik és nagyok örömére.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?