Party kenyér
Hozzávalók
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
300 g tönkölybúzaliszt
300 g rozsliszt
2 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 tasak Dr. Oetker Szárított Rozskovász
2 teáskanál cukor
3 teáskanál só
kb. 1 evőkanál kenyérfűszer (koriander, ánizs, kömény és édeskömény)
700 ml langyos víz
Hintéshez:
némi víz
némi búzaliszt
Töltelékhez:
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor finomra vágott vegyes fűszernövény, pl. rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű.
750 g füstölt mozzarella sajt
egy kis olívaolaj
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük mind a 3 lisztfajtát egy keverőtálba. Keverjük hozzá a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni legalább 1 órát, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk a tésztát, majd visszatesszük a tálba, és lefedve hagyjuk újra kelni (kb. 30-40 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A tésztát lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és hosszúkás (kb. 30 cm-es) cipót formálunk belőle, majd a tepsibe tesszük, és letakarva hagyjuk kelni további 20-25 percig. A kenyeret megkenjük vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel és a tepsit sütő alsó részébe toljuk, a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret egy sütőrácson kihűlni.
A tepsit (kb. 35x40 cm) béleljük ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük fel ismét.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítés)
Töltelék:
Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk apróra, vagy nyomjuk át fokhagymanyomón, és keverjük össze a fűszernövényekkel. A sajtot vágjuk vékony szeletekre. A kihűlt kenyeret hosszában és keresztben többször vágja be úgy, hogy a kenyér majdnem át legyen vágva, és helyezzük a tepsire. Kicsit nyissuk szét az átvágott részeket és szórjuk bele a fokhagymás-fűszeres keveréket, és osszuk el benne a sajtszeleteket is, kenjük meg egy kevés olívaolajjal, és tegyük a sütő alsó részébe a tepsit.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Tálaljuk a kenyeret, amíg a sajt még meleg.
Tegyük mind a 3 lisztfajtát egy keverőtálba. Keverjük hozzá a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni legalább 1 órát, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk a tésztát, majd visszatesszük a tálba, és lefedve hagyjuk újra kelni (kb. 30-40 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A tésztát lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és hosszúkás (kb. 30 cm-es) cipót formálunk belőle, majd a tepsibe tesszük, és letakarva hagyjuk kelni további 20-25 percig. A kenyeret megkenjük vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel és a tepsit sütő alsó részébe toljuk, a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret egy sütőrácson kihűlni.
A tepsit (kb. 35x40 cm) béleljük ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük fel ismét.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítés)
Töltelék:
Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk apróra, vagy nyomjuk át fokhagymanyomón, és keverjük össze a fűszernövényekkel. A sajtot vágjuk vékony szeletekre. A kihűlt kenyeret hosszában és keresztben többször vágja be úgy, hogy a kenyér majdnem át legyen vágva, és helyezzük a tepsire. Kicsit nyissuk szét az átvágott részeket és szórjuk bele a fokhagymás-fűszeres keveréket, és osszuk el benne a sajtszeleteket is, kenjük meg egy kevés olívaolajjal, és tegyük a sütő alsó részébe a tepsit.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Tálaljuk a kenyeret, amíg a sajt még meleg.
Tippek:
A kenyér még kiadósabbá válik, ha a töltelékhez kockára vágott gépsonkát vagy bacon szalonnát adunk.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk.
Töltelék nélkül a kenyér lefagyasztható.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk.
Töltelék nélkül a kenyér lefagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Party kenyér
Hozzávalók
kb. 30 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
sütőpapír
Tésztához:
400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
300 g tönkölybúzaliszt
300 g rozsliszt
2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
2 teáskanál cukor
3 teáskanál só
kb. 1 evőkanál kenyérfűszer (koriander, ánizs, kömény és édeskömény)
700 ml langyos víz
Hintéshez:
némi víz
némi búzaliszt
Töltelékhez:
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor finomra vágott vegyes fűszernövény, pl. rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű.
750 g füstölt mozzarella sajt
egy kis olívaolaj
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Tegyük mind a 3 lisztfajtát egy keverőtálba. Keverjük hozzá a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni legalább 1 órát, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk a tésztát, majd visszatesszük a tálba, és lefedve hagyjuk újra kelni (kb. 30-40 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A tésztát lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és hosszúkás (kb. 30 cm-es) cipót formálunk belőle, majd a tepsibe tesszük, és letakarva hagyjuk kelni további 20-25 percig. A kenyeret megkenjük vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel és a tepsit sütő alsó részébe toljuk, a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret egy sütőrácson kihűlni.
A tepsit (kb. 35x40 cm) béleljük ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük fel ismét.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítés)
Töltelék:
Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk apróra, vagy nyomjuk át fokhagymanyomón, és keverjük össze a fűszernövényekkel. A sajtot vágjuk vékony szeletekre. A kihűlt kenyeret hosszában és keresztben többször vágja be úgy, hogy a kenyér majdnem át legyen vágva, és helyezzük a tepsire. Kicsit nyissuk szét az átvágott részeket és szórjuk bele a fokhagymás-fűszeres keveréket, és osszuk el benne a sajtszeleteket is, kenjük meg egy kevés olívaolajjal, és tegyük a sütő alsó részébe a tepsit.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Tálaljuk a kenyeret, amíg a sajt még meleg.
Tegyük mind a 3 lisztfajtát egy keverőtálba. Keverjük hozzá a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, legalább 5 percig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk. Konyharuhával fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni legalább 1 órát, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete.
Formázás:
Lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk a tésztát, majd visszatesszük a tálba, és lefedve hagyjuk újra kelni (kb. 30-40 perc), amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A tésztát lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és hosszúkás (kb. 30 cm-es) cipót formálunk belőle, majd a tepsibe tesszük, és letakarva hagyjuk kelni további 20-25 percig. A kenyeret megkenjük vízzel, megszórjuk egy kevés liszttel és a tepsit sütő alsó részébe toljuk, a kenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet, és fejezzük be a kenyér sütését.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Hagyjuk a kenyeret egy sütőrácson kihűlni.
A tepsit (kb. 35x40 cm) béleljük ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük fel ismét.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítés)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítés)
Töltelék:
Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk apróra, vagy nyomjuk át fokhagymanyomón, és keverjük össze a fűszernövényekkel. A sajtot vágjuk vékony szeletekre. A kihűlt kenyeret hosszában és keresztben többször vágja be úgy, hogy a kenyér majdnem át legyen vágva, és helyezzük a tepsire. Kicsit nyissuk szét az átvágott részeket és szórjuk bele a fokhagymás-fűszeres keveréket, és osszuk el benne a sajtszeleteket is, kenjük meg egy kevés olívaolajjal, és tegyük a sütő alsó részébe a tepsit.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Tálaljuk a kenyeret, amíg a sajt még meleg.
Tippek:
A kenyér még kiadósabbá válik, ha a töltelékhez kockára vágott gépsonkát vagy bacon szalonnát adunk.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk.
Töltelék nélkül a kenyér lefagyasztható.
Az egész tésztából két kisebb kenyeret is formázhatunk.
Töltelék nélkül a kenyér lefagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?