
Zabkenyér



Hozzávalók
Téglalap alakú sütőforma (kb. 25 x 11 cm):
némi zsiradék
Tésztához:
275 g durva zabpehely
450 ml forró víz
225 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
1 ½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 g lágy vaj vagy margarin
Szóráshoz:
kb. 2 evőkanál zabpehely
Elkészítés
Előkészítés:
A zabpehelyből 4 evőkanálnyit tegyünk félre a tésztához, a többit keverjük össze a forró vízzel, és hagyjuk ázni kb. 15 percig. A sütőformát zsiradékkal kenjük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Óvatosan keverjük össze a lisztet a kovásszal és az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos zabpehelykeveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasszuk. Végül gyúrjuk bele a 4 evőkanálnyi zabpelyhet. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig.
Formázás:
A kenyértésztát enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk hosszúkás kenyér formára, és helyezzük a formába. A tészta felületét kenjük meg vízzel, és szórjuk meg zabpehellyel. Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen ismét hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Helyezzük a formát a sütő sütőben lévő alsó rácsra és azonnal csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a zabkenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Óvatosan keverjük össze a lisztet a kovásszal és az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos zabpehelykeveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasszuk. Végül gyúrjuk bele a 4 evőkanálnyi zabpelyhet. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig.
Formázás:
A kenyértésztát enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk hosszúkás kenyér formára, és helyezzük a formába. A tészta felületét kenjük meg vízzel, és szórjuk meg zabpehellyel. Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen ismét hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Helyezzük a formát a sütő sütőben lévő alsó rácsra és azonnal csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a zabkenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A zabkenyér alkalmas fagyasztásra - szeletekben a pirításhoz vagy egyben.
A friss zabkenyér reggelire lekvárral, vacsorára pedig paradicsommal, mozzarellával tökéletes választás.
A friss zabkenyér reggelire lekvárral, vacsorára pedig paradicsommal, mozzarellával tökéletes választás.

Kedvencnek jelölöm

Zabkenyér
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Téglalap alakú sütőforma (kb. 25 x 11 cm):
némi zsiradék
Tésztához:
275 g durva zabpehely
450 ml forró víz
225 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Szárított rozskovász
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 ½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 g lágy vaj vagy margarin
Szóráshoz:
kb. 2 evőkanál zabpehely
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A zabpehelyből 4 evőkanálnyit tegyünk félre a tésztához, a többit keverjük össze a forró vízzel, és hagyjuk ázni kb. 15 percig. A sütőformát zsiradékkal kenjük ki.
Elkészítés:
Tészta:
Óvatosan keverjük össze a lisztet a kovásszal és az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos zabpehelykeveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasszuk. Végül gyúrjuk bele a 4 evőkanálnyi zabpelyhet. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig.
Formázás:
A kenyértésztát enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk hosszúkás kenyér formára, és helyezzük a formába. A tészta felületét kenjük meg vízzel, és szórjuk meg zabpehellyel. Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen ismét hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Helyezzük a formát a sütő sütőben lévő alsó rácsra és azonnal csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a zabkenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Óvatosan keverjük össze a lisztet a kovásszal és az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos zabpehelykeveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasszuk. Végül gyúrjuk bele a 4 evőkanálnyi zabpelyhet. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig.
Formázás:
A kenyértésztát enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk hosszúkás kenyér formára, és helyezzük a formába. A tészta felületét kenjük meg vízzel, és szórjuk meg zabpehellyel. Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen ismét hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Helyezzük a formát a sütő sütőben lévő alsó rácsra és azonnal csökkentsük a sütő hőmérsékletét.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Vegyük ki a zabkenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Tippek:
A zabkenyér alkalmas fagyasztásra - szeletekben a pirításhoz vagy egyben.
A friss zabkenyér reggelire lekvárral, vacsorára pedig paradicsommal, mozzarellával tökéletes választás.
A friss zabkenyér reggelire lekvárral, vacsorára pedig paradicsommal, mozzarellával tökéletes választás.

Legújabb cikkek
0

Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.

0

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

2

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?