Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Zabkenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Téglalap alakú sütőforma (kb. 25 x 11 cm):

némi zsiradék

Tésztához:

275 g durva zabpehely
450 ml forró víz
225 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ½ teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 g lágy vaj vagy margarin

Szóráshoz:

kb. 2 evőkanál zabpehely
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A zabpehelyből 4 evőkanálnyit tegyünk félre a tésztához, a többit keverjük össze a forró vízzel, és hagyjuk ázni kb. 15 percig. A sütőformát zsiradékkal kenjük ki.

Elkészítés:

Tészta:
Óvatosan keverjük össze a lisztet a kovásszal és az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos zabpehelykeveréket. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton legalább 5 percig dagasszuk. Végül gyúrjuk bele a 4 evőkanálnyi zabpelyhet. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább kb. 45-50 percig.

Formázás:
A kenyértésztát enyhén lisztezett munkafelületen formázzuk hosszúkás kenyér formára, és helyezzük a formába. A tészta felületét kenjük meg vízzel, és szórjuk meg zabpehellyel. Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen ismét hagyjuk kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

Helyezzük a formát a sütő sütőben lévő alsó rácsra és azonnal csökkentsük a sütő hőmérsékletét.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C

Sütési idő: kb. 45-50 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Vegyük ki a zabkenyeret a formából, és hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.

Tippek:

A zabkenyér alkalmas fagyasztásra - szeletekben a pirításhoz vagy egyben.
A friss zabkenyér reggelire lekvárral, vacsorára pedig paradicsommal, mozzarellával tökéletes választás.
Zabkenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
36 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!