Pikáns majomkenyér karalábé-mártogatóssal
Hozzávalók
Csatos tortaformához (ᴓ 28 cm kuglófbetéttel):
Tésztához:
Töltelékhez:
Hempergetéshez:
Mártogatóshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A sütőformát vékonyan kikenjük margarinnal.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tej zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az alpesi sajtot kb. 15 egyforma méretű kockára vágjuk. A juhsajtot kb. 8 egyforma méretű kockára vágjuk. A mozzarellából 7 kockát vágunk a többi sajtdarab méretében. A maradék mozzarellát lereszeljük és a mártogatóshoz félretesszük.
Hempergetés:
A margarint felolvasztjuk. A fenyőmagot teflon serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A magokat durvára aprítjuk. Az alpesi sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. Az összes hozzávalót egyenként kis tálkákba tesszük. A tésztát enyhén meglisztezzük, a munkafelületen még egyszer átgyúrjuk. A tésztát hengerré formázzuk, és kb. 30 egyforma méretű adagra osztjuk. Ezeket laposra nyomkodjuk, és mindegyikre ráteszünk 1-1 sajtkockát. A tészta széleit ráhajtjuk, és összenyomjuk. A tésztagolyókat először meghempergetjük a margarinban, majd egy tetszés szerinti másik hozzávalóban. Felváltva betesszük a formába. Az esetlegesen megmaradt margarinnal megkenjük. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 15-20 percet kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát egy ív sütőpapíron (mert esetleg némi zsiradék folyhat ki a formából) rácson a sütő alsó részébe toljuk, és a majomkenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mártogatós:
A karalábét meghámozzuk, és finomra reszeljük, jól kinyomkodjuk vagy szűrőn jól lecsöpögtetjük. A juhsajtot egy tálban villával szétnyomkodjuk, majd belekeverjük a tejfölt és a reszelt mozzarellát. Az esetleg megmaradt alpesi sajtot és a szárított metélőhagymát szintén belekeverjük. A reszelt karalábét nagyon óvatosan beleforgatjuk. Az egészet sóval, borssal, mézzel és citromlével ízesítjük. A mártogatóst kis tálkába öntjük, és megszórjuk az esetleg megmaradt fenyőmaggal.
A kenyeret a formában kb. 10 percig rácson hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából. Legjobb, ha még langyosan tálaljuk a mártogatóssal.
Tippek:
Fenyőmag helyett használhatunk napraforgó-, vagy tökmagot a Pikáns majomkenyér karalábé-mártogatóssal sütemény elkészítéséhez.
Pikáns majomkenyér karalábé-mártogatóssal
Hozzávalók
kb. 15 adag elkészítéséhez
Csatos tortaformához (ᴓ 28 cm kuglófbetéttel):
Tésztához:
Töltelékhez:
Hempergetéshez:
Mártogatóshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint. A sütőformát vékonyan kikenjük margarinnal.
Elkészítés:
A lisztet keverőtálban alaposan elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tej zsiradék keveréket, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
Töltelék:
Az alpesi sajtot kb. 15 egyforma méretű kockára vágjuk. A juhsajtot kb. 8 egyforma méretű kockára vágjuk. A mozzarellából 7 kockát vágunk a többi sajtdarab méretében. A maradék mozzarellát lereszeljük és a mártogatóshoz félretesszük.
Hempergetés:
A margarint felolvasztjuk. A fenyőmagot teflon serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A magokat durvára aprítjuk. Az alpesi sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. Az összes hozzávalót egyenként kis tálkákba tesszük. A tésztát enyhén meglisztezzük, a munkafelületen még egyszer átgyúrjuk. A tésztát hengerré formázzuk, és kb. 30 egyforma méretű adagra osztjuk. Ezeket laposra nyomkodjuk, és mindegyikre ráteszünk 1-1 sajtkockát. A tészta széleit ráhajtjuk, és összenyomjuk. A tésztagolyókat először meghempergetjük a margarinban, majd egy tetszés szerinti másik hozzávalóban. Felváltva betesszük a formába. Az esetlegesen megmaradt margarinnal megkenjük. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 15-20 percet kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A formát egy ív sütőpapíron (mert esetleg némi zsiradék folyhat ki a formából) rácson a sütő alsó részébe toljuk, és a majomkenyeret megsütjük.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Mártogatós:
A karalábét meghámozzuk, és finomra reszeljük, jól kinyomkodjuk vagy szűrőn jól lecsöpögtetjük. A juhsajtot egy tálban villával szétnyomkodjuk, majd belekeverjük a tejfölt és a reszelt mozzarellát. Az esetleg megmaradt alpesi sajtot és a szárított metélőhagymát szintén belekeverjük. A reszelt karalábét nagyon óvatosan beleforgatjuk. Az egészet sóval, borssal, mézzel és citromlével ízesítjük. A mártogatóst kis tálkába öntjük, és megszórjuk az esetleg megmaradt fenyőmaggal.
A kenyeret a formában kb. 10 percig rácson hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából. Legjobb, ha még langyosan tálaljuk a mártogatóssal.
Tippek:
Fenyőmag helyett használhatunk napraforgó-, vagy tökmagot a Pikáns majomkenyér karalábé-mártogatóssal sütemény elkészítéséhez.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?